19. marts 2024  |   Trends

65 år med frisk luft

Thermex er noget så sjældent som en dansk, familieejet hvidevareproducent – med godt 65 år på bagen. Hvidvarenyt besøgte virksomheden for at opklare, hvordan man har formået at holde sig lige så frisk som den luft, man leverer.

Trends
19. marts 2024  |   af Søren Bang Hansen

En regnvåd februardag går turen nordpå ad E45 for at besøge Thermex i Hjørring. Nordenfjords bliver regnen til sne, og gennem de hvide masser toner den markante emhætteskulptur, som kroner indgangspartiet til virksomhedens hovedkontor frem.

Direktør Christian Klitgaard byder velkommen. Han er søn af Thorkild Christensen, der grundlagde Thermex i 1958. Det var dog under navnet Thermor – og i Rødovre, hvor virksomheden stadig har en afdeling med showroom. Der er også kontorer i de nordiske lande – og et i Spanien, som ledes af Christians søster. I alt har Thermex cirka 50 medarbejdere, hvoraf 35 holder til i Hjørring.

Thorkild Christensen grundlagde virksomheden i oktober 1958.
Før det arbejdede han bl.a. som fyrbøder og telegrafist til søs.
Greatest hits

Emhætten er stadig helten i historien, men gennem årene har den undergået en dramatisk forvandling.

– I starten af 70’erne skulle den være et skulpturelt element. Omkring årtusindskiftet blev det hot at bygge den ind i loftet, og i dag er den flyttet ned i kogepladen. Så det er er de der lidt skjulte løsninger, folk efterspørger i dag, fortæller Christian Klitgaard.

Udviklingen kan aflæses i tidslinjen på nedenstående billede, og selv om ordet ”ikonisk” er skammeligt misbrugt, vil mange nok genkende mindst en af modellerne.

Det kunne være den slanke Inn-line med det karakteristiske Jakob Jensendesign fra nullerne. Eller 90’ernes cirkelformede Ronda, som blev heftigt promoveret via tv-reklamer. For ikke at nævne den skulpturelle Fanø-model fra 70’erne, som satte gang i hele designtrenden.

– I 70’erne fik man den ide, at emhætten godt kunne være lidt kønnere. Derfor begyndte vi at lave det, man dengang kaldte for smedejernsemfang. De var store og tragtformede, og det blev en meget stor succes. Man ser stadig de her modeller rundt om i landet, især i mange sommerhuse, fortæller Christian Klitgaard.

Ren luft

De fleste emhætter kan både leveres med aftræk til det fri og med recirkulation, hvor kulfilteret spiller en afgørende rolle.

Men et kulfilter er ikke bare et kulfilter. Hos Thermex er man tydeligt stolte af virksomhedens Plasmex-filter, der renser luften med en elektrostatisk proces, som fjerner 98 % af lugten og forlænger filterets levetid til 10 år mod normalt seks måneder. Samtidig bevarer filteret fuld effekt i hele dets levetid. Dennis Morild, der har titel af head of sales, forklarer:

– Vi har meget fokus på dette område, for i praksis får folk jo ikke skiftet de her filtre. Især ikke dem, der bor til leje. Så folk vil gerne have nogle mere langtidsholdbare løsninger.

Christian Klitgaard tilføjer:

– Fordi denne her rensningsproces er så effektiv, har vi fået tilladelse fra adskillige kommuner til at blæse luften ud gennem facaden. Normalt skal den forurenede emhætteluft ellers blæses ud over tag, så de andre beboere ikke får lugtgener, men det kan man spare sig med en Plasmex-løsning.

Thermex’ direktør Christian Klitgaard er søn af stifteren.
Efter godt 65 år er virksomheden stadig i familiens eje.
Gode forbindelser

Selve produktionen af Thermex’ produkter foregår rundt om i Europa og Asien.

– Vi kommer med ideerne, og så er de mere nede i søm og skruer, som Christian Klitgaard formulerer det. Men den digitale indmad i de fleste emhætter har Thermex udviklet sammen med et dansk elektronikfirma. Den fælles platform er en fordel i service-leddet, men frem for alt giver det mulighed for at lade produkterne tale sammen på kryds og tværs.

– Når du tænder kogepladen, kan der gå et trådløst signal op til emhætten, så den starter. Det virker også, når du tænder ovnen, for den udleder også partikler. Når du så er færdig med madlavningen, slukker emhætten efter nogle minutter, fortæller Christian Klitgaard.

Thermex tilbyder også en lille luftmåler, der kan hænges på væggen. Når luftkvaliteten bliver for lav, sender den et signal til emhætten, som så bliver ved med at suge, indtil indeklimaet har nået et acceptabelt niveau.

Flere Thermex-emhætter kan også spille sammen med boligens ventilationsanlæg. For eksempel kan det undertryk, emhætten skaber, udlignes ved at skrue tilsvarende op for den indgående luftstrøm i husets anlæg til varmegenvinding, så man opnår en balanceret ventilation. Tilsvarende kan der lukkes lidt ned for ventilen i badeværelset, når emhætten aktiveres, så udluftningen automatisk flyttes derhen, hvor behovet er størst.

– Det her koncept er ikke så udbredt endnu, men det er en illustration af den udvikling, vi hele tiden bestræber os på at være på toppen af, siger Christian Klitgaard.

Dennis Morild viser en opstilling, der skal gøre det nemt for kunden ude i butikkerne.
Her er produkterne overskueligt opdelt i tre kategorier: god, bedre og bedst
Lille og dynamisk

Lige her er vi nok på sporet af, hvordan Thermex har overlevet 65 år i en branche, der ellers domineres af internationale koncerner.

– Vi er gode til at gribe de muligheder, der opstår. Når vi får en ide, går der måske kun tre måneder, så er vi klar til at implementere den. Det er ikke alt, der lykkes, men mange ting gør, siger Dennis Morild. Christian Klitgaard er enig:

– Vi er jo en lille fleksibel virksomhed, som hurtigt kan tilpasse os. Når det går fremad, kan vi tillade os at fylde sejlene lidt op med luft. Størsteparten af vores omkostninger er hurtigt skalerbare i både den ene og anden retning, og derfor klarer vi som regel skærene.

Thermex har ingen planer om at udbrede sig geografisk til nye markeder. Fokus er fortsat på Skandinavien. Til gengæld er man meget åben for at satse på nye produkter. Senest har Thermex haft stor succes med vinskabe.

Nogle af modellerne kan monteres i et almindeligt køkkenskab, så man får et flot integreret vinskab uden at skifte hele køkkenet. Det er også blevet til kogeplader og et bredt udvalg af ovne – endda med indbygget airfryer. Så hvad bliver det næste, kunne det være køleskabe?

– Det kan man ikke udelukke. Det er i hvert fald ikke for meget sagt, at det ikke stopper her, siger Christian Klitgaard og smiler lidt hemmelighedsfuldt.

Den 5000 kvadratmeter store lagerbygning i Hjørring har også værksted og
testcenter, hvor produkterne afprøves grundigt, før de optages i sortimentet.
Rødderne og ånden

Måske er baggrunden som familieejet firma også en del af forklaringen på Thermex’ sejlivede succes?

– Det tror jeg, svarer Christian Klitgaard hurtigt, men tænker sig så om.

Hans meddirektør, Henrik Stegenborg Andersen, bryder ind:

– Ja sådan er det jo. Og det er ekstremt værdifuldt, at den ånd og de rødder stikker så dybt, at du aldrig er i tvivl om det. Det betyder også meget i forhold til at træffe de rigtige beslutninger: Vi behøver ikke please nogen, der skal have udbytte og likviditet andre steder hen. Vi skal drive en forretning, som stille og roligt skal bevæge sig fremad. Vi har også altid formået at fastholde vitale medarbejdere. Her er en tryghed, og hvis du har prøvet at arbejde hos noget kapitalfondsejet, så mærker du forskellen.

Christian Klitgaard sætter trumf på pointen:

– Der er nok en familiefølelse i huset. Det lyder måske lidt højtravende, men vi er holdspillere og står skulder ved skulder. Jeg fornemmer det sådan, at vi løfter i flok og hjælper hinanden.

christian klitgaard | dennis morild | emhætter | henrik stegenborg andersen | plasmex | thermex | udvikling
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Om glas, opvaskemaskiner – og kampen mod glaspest
Dansk historiker arbejder på en ph.d., der belyser det komplekse samspil i udviklingen af glas og opvaskemaskiner.

Nyt liv til gamle køkkenelementer
Som landets første lancerer OK Køkkenrenovering et nyt cirkulært koncept, hvor gamle køkkenelementer indsamles og omdannes til nye. På den måde kan træets levetid forlænges med op til 88 år.

En hvidevareveteran fortæller…
66-årige Johnny Juul-Hansen har været i branchen siden 1974. Her er hans personlige beretning om nogle af de største omvæltninger, han har oplevet gennem årene.

Tema: 1974
Tag med på en tidsrejse til hvidevarerens (og forbruger-elektronikkens) Danmark for 50 år siden - med afsæt i sider fra datidens Hvidvare-Nyt.

Samsung: styr med apps
Det digitale hjem styres af apps - for on-boarding af nye produkter, for energiforbrug og for at slukke produkterne.

Ikke alle har 
Energiforbrug har social slagside. 42% af europæiske forbrugere ejer ikke en opvaskemaskine - og det er både en social udfordring og en udfordring for klimaet.

Gør mindre, lev mere …
Intelligente hvidevarer skal fjerne rutinearbejde. Det var essensen bag Samsungs lancering af Bespoke AI 3. april 2024.

Emhætten kan redde dit helbred
En ny dansk rapport dokumenterer, at emhætten er et effektivt værn mod farlig partikelforurening fra madlavning.

Indeklima truer vores sundhed
Mange lever med et indeklima, der skaber unødig sygdom. "Indeklimakrisen" kan løses gennem bedre vaner.

De unge ønsker sig elektronik i kærlighedsgave
Den 14. februar er valentinsdag, og mange danskere har taget den romantiske mærkedag til sig. Men traditionen med altid at give blomster og smykker er under forandring. Især de yngre generationer ser også elektronik som en romantisk kærlighedserklæring.

TCL lancerer gigantisk QD-Mini LED-tv
Et godt bud på årets største nyhed fra TCL, også rent fysisk, er det nye QD-Mini LED-tv på hele 115 tommer.


Annonce
Annonce
Annonce