15. marts 2020  |   Politik  |   El-skrot

Aktivt tilsyn med el-skrot

En vigtig komponent i fremtidens bæredygtige kultur er, at vi
kan genbruge råstoffer. Derfor er det ikke lige meget, hvad
der sker med vores udtjente køleskabe, vaskemaskiner og
mobiltelefoner.

El-skrot
15. marts 2020  |   af Henrik Egede

Vores håndtering af WEEE – eller på godt dansk – el-skrot er et tegn på, hvor bæredygtige vi rent faktisk er.

Nye elementer i WEEE

Reglerne for WEEE er enkle: Kommunerne har ansvaret for at samle fx brugte hvidevarer ind hos borgerne. Producenterne har ansvaret for, at indsamlede materialerne genanvendes.

Siden producentansvarets start i 2005 har der været fokus på indsamling og indsamlede mængder – hvor meget elektronik-skrot havner rent faktisk i de rigtige hænder og bliver til genanvendelige råstoffer?

Det fornuftige fokus vil der også være fremover – men der kommer i 2020’erne nye elementer, som har betydning for miljøet. Affaldsstrømmen skal deles i to, så noget rent faktisk som nu er affald, men andet pilles ud og forberedes til genbrug via reguleret gensalg til forbrugerne. Et par virksomheder – De Grønne Hvidevarer og Recirk – afprøver allerede dette forretningskoncept.

Desuden vil der i midten af det ny årti også komme producentansvar på emballage.

Miljøminister Lea Wermelin (S)
fremsætter i foråret en rammelov
for implementering af WEEE.
Foto: Steen Brogaard.

APPLiAs ønsker

Miljøminister Lea Wermelin (S) fremsatte i februar udkast til en rammelov for den danske implementering af det europæiske WEEE system. Derefter skal detaljerne ordnes i en række bekendtgørelser.

APPLiAs ønsker, fremsat i vores høringssvar, til fremtidens danske WEEEsystem ser således ud: Vi finder, at producenten/salgsleddet skal have mulighed for at lægge en evt. synlig miljøafgift på fakturaen.

Vi lægger vægt på, at der kommer et marked for genbrugte produkter, fx hvidevarer. Dette marked skal drives på markedsvilkår af små og store virksomheder, der har certifikation. Forbrugeren skal have samme klare rettigheder som ved køb af nyt.

Vi lægger vægt på, at data om WEEE bliver så gode som muligt – og at rapporteringen bliver så enkel som mulig.

Sidst, men ikke mindst, lægger vi vægt på, at myndighederne fører aktivt tilsyn med området, så der kommer mærkbare sanktioner til virksomheder, der burde deltage, men ikke gør det.

I dag forsvinder næsten 40% af de markedsførte mængder – simpelthen fordi der er værdi i el-skrot, og fordi produkterne ikke kan spores sikkert nok.

Med et reguleret marked for genbrug og et mere aktivt tilsyn er der grund til at tro, at Danmark kan forbedre sin bæredygtighed, når det gælder elskrot.

applia | bæredygtighed | el-skrot | miljø | weee
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Ude af sind
Producentansvaret gælder ikke i Grønland - alligevel bliver der ryddet op i el-skrot.

For første gang: nordisk CO2 beregner
Genbrug og genanvendelse af el-skrot kan spare CO2. Hvor stor besparelsen er, kan virksomheder og kommuner nu regne ud via en ny CO2-beregner.

Elretur går ind i emballage 
Elretur har besluttet at gå aktivt ind i det kommende producentansvar for emballage.

Vi køber og skrotter i takt
Forbrugerne husker, elektronik skal genanvendes.


Annonce
Annonce
Annonce