15. marts 2021  |   Klima og politik  |   Energimærker

Nye energimærker: A og B allerede nået

Nogle hvidevarer klarer allerede de skrappeste krav for de nye energimærker . Miele, Siemens, Asko og Bosch præsenterer.

Energimærker
15. marts 2021  |   af Søren Bang Hansen

Samtlige vaskemaskiner i Mieles aktuelle sortiment med 8-9 kilos kapacitet opnår energiklassen A efter den nye mærkning.

– Det er med stolthed, vi kan tilbyde vaskemaskiner i klasse A, selv om den nye energimærkning stiller ekstraordinært høje krav. Vi kalder det selv: kvalitet forud for sin tid, siger Mieles marketingdirektør, Asger Bache Jensen.

– Vores undersøgelser viser, at energiforbruget i produktets forbrugsfase udgør den største miljømæssige belastning. Derfor arbejder vi altid på at levere innovative løsninger, der giver forbrugeren det mest energieffektive produkt.

Omtanke for miljøet har i årtier været en vigtig del af Mieles identitet. For eksempel er produkterne lette at skille ad, så de enkelte dele kan genanvendes.

Forbrugerne lægger i stigende grad vægt på at forlænge produkternes holdbarhed ved reparation. Derfor lagerfører Miele 63.000 forskellige reservedele, også til produkter, der gik ud af produktion for 15 år siden.

– Lang produktlevetid, og forlænget levetid gennem reparation, giver miljømæssigt rigtig god mening, fastslår Asger Bache Jensen.

“A” som i Asko

I dag er det ikke nok at vaske rent og energieffektivt. Det skal også gå hurtigt. Men alt andet lige kræver kort vasketid både mere vand, hurtigere opvarmning og kraftigere tromlebevægelser. Alt sammen noget, der øger forbruget af el og vand.

Det kunne ligne en umulig opgave.

Men ASKO har fremstillet vand- og energieffektive vaskemaskiner i mere end 70 år, og undervejs har selskabet udviklet en række smarte funktioner, der bidrager til løsningen. Med den såkaldte Pro Wash-teknologi er det lykkedes at få et A i den nye europæiske energimærkning, fordi det perfekte vaskeresultat her kan opnås ved en lavere temperatur end normalt.

Alle ASKOs vaskemaskiner nyder godt af en kulfri motor, som er energieffektiv, støjsvag og holdbar. Nogle modeller har varmtvandstilslutning, som er perfekt til boliger med “grøn” energi såsom varmepumpe, solceller, fjernvarme eller jordvarme. Maskinen styrer automatisk indtaget af koldt og varmt vand i de forskellige programtrin, hvilket giver en mærkbar besparelse.

ASKO har – med skandinavisk udgangspunkt – mere end 70 års erfaring med udvikling af energieffektive vaskemaskiner.

Grøn opvask fra Siemens

Siemens er klar med en ny generation af opvaskemaskiner, som er optimeret til de nye energikrav. Et godt eksempel er model SN47YS01CS, der opnår energiklasse B takket være den patenterede Zeolith-teknologi og en ny finesse, hvor lågen automatisk åbnes for at effektivisere tørreprocessen.

Alle maskiner i den nye serie kan kobles til hjemmets trådløse netværk, og ved hjælp af opdateringer kan forbrugerne tilpasse maskinen til deres skiftende behov og livsstil.

Også på andre punkter er de nye opvaskere særdeles omstillingsparate. Kommer gæsterne tidligere end planlagt? I Home Connect-appen kan opvaskeprocessen fremskyndes, så den bliver op til tre gange hurtigere. Dette er muligt, selv om maskinen allerede kører, og uanset hvor man befinder sig.

Siemens: Lågen åbnes automatisk for at effektivisere tørreprocessen.

Din foretrukne kombination af opvaskeprogrammer og tillægsfunktioner kan lagres, så du med et enkelt tryk klarer opvasken hurtigt og bekvemt. Det er også muligt at betjene maskinen med stemmen, fx via Google-assistenten. Og hvis opvaskemaskinen mangler salt eller afspændingsmiddel, giver den selvfølgelig besked på mobilen.

A-mærket og “automagisk”

Dette forår lancerer Bosch fem nye vaskemaskiner i den nye energiklasse A. Det nye program “Eco 40-60” er velegnet til rengøring af normalt snavset tøj af bomuld, hør eller blandede fibre. Dette er det mest effektive program, når det gælder energi- og vandforbrug. De nye vaskemaskiner tilhører firmaets bedste klasser: Serie 8 og Bosch Home Professional.

Alle kan betjenes og overvåges via appen Home Connect, og flere har automatisk dosering med funktionen i-DOS, der nu går ind i sin anden generation. Den intelligente dosering måler vaskemidlet med stor præcision, hvilket skåner tøjet, reducerer allergigener og minimerer miljøpåvirkningen. Sensorer registrerer både mængden og typen af vasketøj, og hvor snavset det er, så maskinen automatisk vælger den optimale dosering og vaskecyklus.

Vaskemaskiner med “Home Connect” kan betjenes fra dine mobile enheder. Du kan fx fylde maskinen, før du går på arbejde – og starte den via fjernadgang, så tøjet er vasket, når du kommer hjem. Med GPS’en på din mobil kan du endda få maskinen til at starte “automagisk”, når du har kørt en bestemt afstand fra din arbejdsplads.

Bosch’ nye produkter er “automagiske”: de app-styrede maskiner kan starte automatisk, når de opdager, du er på vej hjem.

asko | bosch | energimærker | miele | siemens
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Energimærker 2025
Det reskalerede energimærke forventes at være ude i butikkerne i 2025 for følgende produkter: ventilationsaggregater til boliger, produkter til lokal rumopvarmning, klimaanlæg, husholdningstørretumblere samt ovne og emhætter

De nye energimærker rammer skævt
Det vrimler med A-mærkede vaskemaskiner, mens køl og frys er raslet nedad på skalaen. Producenter, forhandlere og forbrugere undrer sig. Ude i butikkerne har man fået en stor opgave med at forklare kunderne om de nye energimærker, der rammer produkterne vidt forskelligt.

Glem de gamle energimærker!
Den 1. marts 2021 introduceres et reskaleret energimærke, der skal hjælpe forbrugerne med at købe mere energi-rigtige produkter.