1. marts 2022  |   Trends  |   Det lille ekstra  |   Kort nyt

Cool museum i Vojens

Siden 1997 har ildsjæle i stilhed opbygget et seværdigt museum
for Brødrene Gram i Vojens.

Kort nyt
1. marts 2022  |   af Henrik Egede

Statsminister Mette Frederiksen var ved corona-epidemiens begyndelse meget optaget af at holde ”Produktions- Danmark” i gang. Den, der vil et spadestik dybere ned i, hvad Produktions- Danmark rent faktisk er (og var), har nu fået et museum. Det ligger i Vojens og har fokus på den engang betydelige danske produktion og eksport af hvidevarer.

Siden 1997 har ildsjæle – tidligere ledende medarbejdere fra Brødrene Gram-fabrikkerne – i stilhed opbygget et museum, et arkiv og ikke mindst en udstilling, der på fornem vis fortæller historien om virksomheden Brødrene Gram, der især i sidste halvdel af 1900-tallet havde sin storhedstid med eksport af køle- og fryseprodukter. Som en sidegevinst fortælles historien om produktion, virksomhedsopbygning og forbrugernes modeprægede præferencer i 1900-tallet, indtil det sidste køleskab forlod fabrikken i 2002.

Velkendt mærke

Varemærket Gram er i dag stadig så indarbejdet, at det kommer blandt de øverste, når danske forbrugere uhjulpet bliver bedt om at nævne et køleskabsmærke.

I denne omgang når vi ikke at fortælle hele historien om Brødrene Gram – fra starten i 1901 med fabrikation af vægte til landbruget over den blomstrende produktion af køleskabe og frysere til verdensmarkedet i efterkrigstiden og frem til nutiden.

I stedet skal via fotos fortælles et par små historier om virksomheden og produkterne. Resten kan ses og opleves på museet.

Da fryseren var luksus

Køleskabe og frysere var i årene efter 2. verdenskrig på vej frem – men fortsat luksus for de fleste. Dette kølefryseskab, med ekstern kompressor, kostede i 1946 den nette sum af 2040 kr. – i en tid, hvor ugelønnen var ca. 136 kr. Der var desuden leveringstid.

Produktet på billedet blev bestilt i februar 1946 og leveret i maj 1948 til savværksejer Carl Christensen, Jyderup. Her vises det frem af to af museets ildsjæle: tidligere teknisk direktør Poul Nørgaard Madsen og tidligere kundecenterchef Jørgen G. Christensen.

En medarbejder blev (måske) inspireret

Brødrene Gram havde en medarbejder, Mads Clausen, der siden blev kendt som stifter af Danfoss-koncernen i Nordborg på Als. Således blev en industriel succeshistorie til to i 1933.

Fik Mads Clausen ideen til kompressorerne i ”Dansk Køleautomatik og Apparat-Fabrik”, senere Danfoss, hos Brødrene Gram? På billedet ser han i al fald interesseret ud. Senere samme år grundlagde han den virksomhed, der senere udviklede sig til Europas største inden for køle- og varmeautomatik.

Plads til æggene

Museet fortæller med mange eksempler fra markedsføringen sin egen historie om køleskabets og fryserens rejse ind i de danske hjem. Her i 1960’erne er der blevet plads til æg og smør i køleskabslågen. Produkterne er stadig dyre i forhold til lønnen. Et køleskab kostede typisk 600-700 kroner, målt mod en ugeløn på ca. 438 kr.

MUSEET

• Brødrene Grams Historiske Arkiv og Museum har hjemme på Danmarksgade 16 i Vojens.

• Der er ikke åbningstider. Museet er åbent for rundvisning efter aftale.

• Det er museets formand, tidligere fabrikschef Poul Nørgaard Madsen, der i første omgang skal kontaktes for en guidet rundvisning (skriv til: pmpolima@gmail.com).

• Museet i Vojens har desuden en støtteforening – Museumsforeningen – som interesserede kan blive medlem af. Helle Damgaard, tidl. marketingschef for Gram A/S, er foreningens formand.

40.000 ispinde i timen

Brødrene Gram A/S havde også en business-to-business-del, der blandt meget andet udviklede særdeles avancerede ispinde-maskiner.

Maskinerne hed RIA og kunne i starten (RIA 5, 1978) producere 13.000 ispinde i timen. Senere udgaver, RIA 8, 10 og 14, kunne producere op mod 40.000 ispinde i timen.

B2B-produktionen finder stadig sted, siden 1999 i det selvstændige selskab Gram Equipment i Kolding. I dag har Gram Equipment fokus på produktion af ice creammaskiner til verdensmarkedet.

Farver på hvidevarerne

I en årrække i 1970’erne var det højeste mode, at der kom farve på hvidevarerne. I tidens stil var det ofte brune, olivengrønne eller gule hvidevarer, der kom ud af anstrengelserne. Brødrene Gram fulgte med tidens trend og skabte serien Colorline. Gram var først med introduktion af de lange, faste aluminiumsgreb i køleskabsdørene.

Kunst i kantinen

Brødrene Grams Historiske Arkiv og Museum ligger i virksomhedens tidligere medarbejderkantine – klos op ad de store virksomhedshaller, der i dag har andre formål. Kunst skulle der til i kantinen – og i flere omgange blev den lokale kunstmaler Kai Trier bedt om at udsmykke Grams bygninger.

Her et udsnit af hans store maleri på kantinens endevæg – et fint billede på skønheden i produktionslivet. Kai Trier var uddannet på Kunstakademiet i København og Ecole de Louvre i Paris – og i sine senere år bosat i Haderslev.

Slut med egen produktion

30. september 2002 var eventyret med produktion af egne hvidevarer til forbrugerne slut for Brødrene Gram A/S. De sidste køleskabe produceret på fabrikken i Vojens var sorte – med signaturer fra de medarbejdere, der havde været med i produktionen. Gram A/S, der i dag er ejet af Amica SA i Polen, sælger og markedsfører fortsat hvidevarer under varemærket Gram i hele Norden.

brødrene gram | brødrene grams historiske arkiv og museum | gram
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Soundbar i superligaen
Samsungs nye soundbar, Q995D, er rettet mod kræsne tv-seere – og ikke mindst: lyttere.

To nye i Retur-familien
APPLiA Danmark og Elektronikbranchen var blandt stifterne af den kollektive ordning El-retur i 2005.

APPLiA datoer i 2024
APPLIA Danmark er klar med sine medlemsaktivteter i 2024.

Madspild: ny bestyrelse  
Kampen mod madspild er ikke slut.

Black Week slog rekorder
Black Friday 2023 var udfordret - og forventningerne var på forhånd beskedne.

“Viking Dinner” på CES 2024
CES (Consumer Electronics Show) kører i dagene 8.-12. januar i Las Vegas.

Bang & Olufsen ind i Elektronikbranchen
Bang & Olufsen (B&O) har valgt fra 1. januar 2024 at være medlem af Elektronikbranchen.dk

September uden markedsløft
September 2023 blev tiende måned i træk, der præsterede under niveau sammenlignet med sidste år .

Elgiganten med plus i perfekt storm
Elgiganten er tilfreds med at kunne præstere et positivt årsregnskab for 2022-2023. 

Nilfisk på Marmormolen
Nilfisk, et af APPLiA Danmarks danske medlemmer, er netop flyttet ind i hovedkontor.

Forbrugerne: pæne køkkener
OK Køkkenrenovering fortæller, at den gennemsnitlige ordre er vokset med 10 % i første kvartal af 2023.


Annonce
Annonce