2020-markedet var crazy på grund af pandemien. 7,5% vækst for hvidevarer, 18% for små elektriske husholdningsapparater.
2020 var anderledes.
Dybt præget af den globale pandemi, der fra starten af marts lukkede ned for den verden, vi troede, vi kendte.
Vi holdt op med at rejse. Vi arbejdede hjemme. Og vi kunne i flere perioder af året ikke gå ud at spise. På en baggrund af mundbind, håndsprit og nedlukning fik vi et helt vanvittigt rekord-marked for hvidevarer og elektronik.
Forbrugerne havde disponible midler til overs fra sparede ferierejser, restaurantbesøg, festivaler og kulturelle oplevelser. Oveni det hele frigav regeringen indefrosne feriepenge.
Vi var hjemme, og vi investerede i hjemmene.
Dette gav, efter et indledende dyk i afsætningen, salgsrekorder i alle de brancher, der har med “hygge og bygge” at gøre. Hvidevarebranchen oplevede en rekord, som bliver svær at slå. “Vi trøster os med elektronik” og “Vi dulmer corona-blues med ny elektronik”, skrev henholdsvis Berlingske Tidende og Electronic Supply.
Vinkøleskabe og indbygningsovne
Den samlede vækst for MDA (hårde hvidevarer) blev ifølge APPLiAs markedsdata på 7,5 % i styksalget og 5,7 % i værdi.
Der er ingen grund til at dvæle alt for meget ved detaljerne, for de samlede styksalgstal kan findes på applia-danmark.dk.
Det er dog værd at bemærke, at vinkøleskabe i 2020 var en kategori med et kraftigt vækstspring. Her voksede afsætningen fra APPLiAs medlemmer til indeks 217 – altså mere end en fordobling. Da styksalget trods vækst kun er på beskedne 11.000 (fra APPLiA-medlemmer), må man tro, at der er et yderligere, uforløst potentiale for dette produkt.

Indbygningsovne var et andet produkt med solid vækst (20 %), ligesom emhætter og indbygningskogeplader vækstede betydeligt (begge med 11 %). 2020 bar præg af, at vi havde mere fokus på madlavning derhjemme.
Et kuriosum er mikrobølgeovne – en produktgruppe, der de senere år har kæmpet med at holde markedsandelen. Her steg afsætningen med 42 % – igen hjulpet, må man tro, af pandemien.
Kaffe og god mad
Den samlede vækst i markedet for små elektriske husholdningsapparater (SDA) er på hele 18 % – såvel i styksalg som i værdi. Her dækker APPLiAs markedstal ca. halvdelen af det samlede marked, dvs. afsætningen for de store og kendte varemærker, mens vi ikke dækker “no name-produkter” og enkelte andre, fritstående brands.
Køkkenmaskiner og foodprocessorer er steget med 40 %, hvilket nok igen kan tilskrives tendensen til at lave mere og bedre mad i hjemmene.
Vi har også ønsket os bedre kaffe til hjemmekontoret. Alle kaffekategorier har vækst – både filter og espresso. Eneste undtagelse er den manuelle espressomaskine. Støvsugningen har, efter et rekordår i 2019, fået yderligere et hak opad i 2020.

De mobile støvsugermodeller (stickvacs) fortsætter således himmelflugten med en vækst på 39 %. Den samlede støvsugerkategori har i vores tal kun en vækst på 1 %, men dette kan skyldes, at et enkelt medlem forlod APPLiA, men ikke markedet, i 2020. En kuriositet her synes at være strygejern og dampstationer. Her er tale om et svagt fald i afsætningen. Stryger vi færre skjorter nu, da kontakten med andre er begrænset til videomøder?
Kan det vilde markedsridt fortsætte?
Hvordan bliver 2021 så? Pandemi og økonomi er en cocktail, hvor det er svært at forudsige effekten.
Lad os forudsætte, at pandemien dominerer den første halvdel af året. Det betyder, at “@home-tendensen” fortsætter – med fortsat liv i boligmarkedet.
Lad os forestille os, at livet efter pandemien ikke lige med ét begynder at ligne det gamle liv.
I så fald kommer 2021 nok til at ligne 2020. Og ja, vi vil købe langt det meste på nettet…
covid-19 | dampstationer | espresso | filterkaffe | indbygningsovn | microbølgeovn | strygejern | vinkøleskabLæs også....
Miele åbnede 31. august sit nye Experience Center i København. Miele vil nudge og uddanne forbrugeren til bedre brug af produkterne.
I en tid, hvor mange ellers holder igen med store forbrugsgoder, vokser ordrestørrelsen hos landets største køkkenrenoveringskæde. Ofte ryger der et par nye hvidevarer med i opgraderingen.
Butikschefen er fritidsfanger - og det er mange af kunderne også. Hvidvare-Nyt har besøgt Elgiganten i nordgrønlandske Ilulissat.
Den grønlandske forbruger er tålmodig. Salg af hvidevarer og elektronik på verdens største ø er da også "business as unusual".
Trods generel afmatning har Hvidt & Frit vundet markedsandele, og kædedirektør Jørgen Højlund glæder sig over endnu et flot regnskab.
2023 kan blive bedre end 2022. Det var en overraskende påstand, analysehuset GfK kom med.
Trods krise og krig: sidste år var et godkendt salgsår for hvidevarer – men der er store variationer i tallene.
Endnu for tidligt at tale om et vendepunkt. Men det globale marked for hvidevarer og elektronik bliver positivt inden udgangen af 2023, spår GfK
Branchen for hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater er kommet gennem skiftende konjunkturer og corona med skindet på næsen.
2022 blev trods krig og krise næstbedste år nogen sinde for salg af hvidevarer.
Man møder meget sortsyn for tiden, men Black Friday er stadig et vigtigt lyspunkt for salget af hvidevarer og elektronik i Danmark.