15. marts 2021  |   Branchenyt  |   Marked

Crazy markedsvækst med håndsprit

2020-markedet var crazy på grund af pandemien. 7,5% vækst for hvidevarer, 18% for små elektriske husholdningsapparater.

Marked
15. marts 2021  |   af Henrik Egede

2020 var anderledes.

Dybt præget af den globale pandemi, der fra starten af marts lukkede ned for den verden, vi troede, vi kendte.

Vi holdt op med at rejse. Vi arbejdede hjemme. Og vi kunne i flere perioder af året ikke gå ud at spise. På en baggrund af mundbind, håndsprit og nedlukning fik vi et helt vanvittigt rekord-marked for hvidevarer og elektronik.

Forbrugerne havde disponible midler til overs fra sparede ferierejser, restaurantbesøg, festivaler og kulturelle oplevelser. Oveni det hele frigav regeringen indefrosne feriepenge.

Vi var hjemme, og vi investerede i hjemmene.

Dette gav, efter et indledende dyk i afsætningen, salgsrekorder i alle de brancher, der har med “hygge og bygge” at gøre. Hvidevarebranchen oplevede en rekord, som bliver svær at slå. “Vi trøster os med elektronik” og “Vi dulmer corona-blues med ny elektronik”, skrev henholdsvis Berlingske Tidende og Electronic Supply.

Vinkøleskabe og indbygningsovne

Den samlede vækst for MDA (hårde hvidevarer) blev ifølge APPLiAs markedsdata på 7,5 % i styksalget og 5,7 % i værdi.

Der er ingen grund til at dvæle alt for meget ved detaljerne, for de samlede styksalgstal kan findes på applia-danmark.dk.

Det er dog værd at bemærke, at vinkøleskabe i 2020 var en kategori med et kraftigt vækstspring. Her voksede afsætningen fra APPLiAs medlemmer til indeks 217 – altså mere end en fordobling. Da styksalget trods vækst kun er på beskedne 11.000 (fra APPLiA-medlemmer), må man tro, at der er et yderligere, uforløst potentiale for dette produkt.

Salget af vinkøleskabe fra APPLiAs medlemmer blev mere end fordoblet i 2020.

Indbygningsovne var et andet produkt med solid vækst (20 %), ligesom emhætter og indbygningskogeplader vækstede betydeligt (begge med 11 %). 2020 bar præg af, at vi havde mere fokus på madlavning derhjemme.

Et kuriosum er mikrobølgeovne – en produktgruppe, der de senere år har kæmpet med at holde markedsandelen. Her steg afsætningen med 42 % – igen hjulpet, må man tro, af pandemien.

Kaffe og god mad

Den samlede vækst i markedet for små elektriske husholdningsapparater (SDA) er på hele 18 % – såvel i styksalg som i værdi. Her dækker APPLiAs markedstal ca. halvdelen af det samlede marked, dvs. afsætningen for de store og kendte varemærker, mens vi ikke dækker “no name-produkter” og enkelte andre, fritstående brands.

Køkkenmaskiner og foodprocessorer er steget med 40 %, hvilket nok igen kan tilskrives tendensen til at lave mere og bedre mad i hjemmene.

Vi har også ønsket os bedre kaffe til hjemmekontoret. Alle kaffekategorier har vækst – både filter og espresso. Eneste undtagelse er den manuelle espressomaskine. Støvsugningen har, efter et rekordår i 2019, fået yderligere et hak opad i 2020.

Stryger vi færre skjorter nu, hvor møderne er online?

De mobile støvsugermodeller (stickvacs) fortsætter således himmelflugten med en vækst på 39 %. Den samlede støvsugerkategori har i vores tal kun en vækst på 1 %, men dette kan skyldes, at et enkelt medlem forlod APPLiA, men ikke markedet, i 2020. En kuriositet her synes at være strygejern og dampstationer. Her er tale om et svagt fald i afsætningen. Stryger vi færre skjorter nu, da kontakten med andre er begrænset til videomøder?

Kan det vilde markedsridt fortsætte?

Hvordan bliver 2021 så? Pandemi og økonomi er en cocktail, hvor det er svært at forudsige effekten.

Lad os forudsætte, at pandemien dominerer den første halvdel af året. Det betyder, at “@home-tendensen” fortsætter – med fortsat liv i boligmarkedet.

Lad os forestille os, at livet efter pandemien ikke lige med ét begynder at ligne det gamle liv.

I så fald kommer 2021 nok til at ligne 2020. Og ja, vi vil købe langt det meste på nettet…

covid-19 | dampstationer | espresso | filterkaffe | indbygningsovn | microbølgeovn | strygejern | vinkøleskab
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Forbrugerne: holdbarhed vigtigst
Produktet skal holde længe - og så må det godt spare energi. Forbrugerne prioriterer dette - og vil have en at tale personligt med ved køb.

“Smart” er folkeeje
De fleste kender i dag til smart-funktionalitet - og de færreste er villige til at betale ekstra for det.

Nilfisk fastholder vækst
I andet kvartal af 2022 øgede Nilfisk omsætningen, og sidst i kvartalet var ordreindgangen den højeste nogensinde.

IFA igen
Ready, steady, show! Efter to års pause er IFA tilbage igen.

BSH melder vækst over hele linjen
Hvidvare-nyt var med, da den tyske gigant BSH i foråret inviterede verdenspressen til virtuelt pressemøde. Det kom i høj grad til at handle om vækst og bæredygtighed.

Markedet har lagt sig – og dog…
Afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparter har i første kvartal af 2022 igen lagt sig på et mere normalt niveau i forhold til rekordåret 2021.

Witt runder en milliard i omsætning
Succeshistorien fra Herning fortsætter med nyt rekordregnskab og massive investeringer i flere medarbejdere, nyt værksted, testcenter – og en kuppelformet gourmet-restaurant!

At flashe rengøringen
Rent skal der være. Men også rengøring har sine trends og sine modeluner.

Dome & Domæne
Innovation? Det er der da ikke meget af inden for hvidevarebranchen ...?

Acceleration
For nylig hørte jeg en forsker sige, at vi nu lever i "accelerationssamfundet".

Power varsler prisstigninger
Højere transportomkostninger, udfordringer med at skaffe varer og komponenter og en eksplosion i energipriser.