6. marts 2024  |   Trends

Indeklima truer vores sundhed

Mange lever med et indeklima, der skaber unødig sygdom. “Indeklimakrisen” kan løses gennem bedre vaner.

Trends
6. marts 2024  |   af Søren Bang Hansen

De fleste af os tilbringer 80-90 procent af vores liv inden døre, så luften i hjemmet (og i skolen og på arbejdspladsen) har enorm betydning for vores velvære og helbred. Alligevel har mange af os nok udluftning ret langt nede på to-do-listen.

At vi undervurderer den indre klimatrussel, står klart efter et par timers samtale med en af Danmarks førende eksperter på området. Lars Gunnarsen er professor emeritus i indeklima fra Aalborg Universitet og arbejder i dag som selvstændig konsulent på: www.indemiljørådgiver.dk. Han fortæller, at hjemmets indhold af farlige partikler er en stor og overset trussel mod vores helbred.

Belaster kroppen

– 3.900 danskere mister hvert år livet for tidligt på grund af partikler i den luft, vi omgiver os med. Til sammenligning dør langt under 200 i trafikken. Partikelforureningen er klart den største dræber af de kendte miljøbelastninger, siger Lars Gunnarsen.

For nogle år siden var han med til at udføre en række forsøg hos ældre beboere i trafikerede dele af Storkøbenhavn. Her målte man den såkaldte karelasticitet, der indikerer risikoen for hjertekarsygdomme. Efter blot tre dage med luftrensning i boligen, havde testpersonerne markant forbedret karelasticitet.

Urenheder i luften sætter sig nemlig dybt i luftvejene, så immunforsvaret overbelastes. Nu og her kan det give træthed, hovedpine og måske større sårbarhed for infektionssygdomme. På længere sigt kan det øge risikoen for dødbringende hjertekarsygdomme.

Det er ikke godt for indeklimaet at tørre tøj inden døre – heller ikke om vinteren.
Hæng tøjet udenfor, eller brug en god tørretumbler.
Sod og fugt

De farlige partikler opstår nærmest uundgåeligt i forbindelse med overflader, der har en temperatur over 100 grader.

– Når jeg laver mad, stryger en skjorte, eller min hustru bruger sin hårtørrer, sker der en stor partikelgenerering. Støv, der lander på en brændeovn, brænder også af og genererer partikler. Og stearinlys er en kæmpe kilde til såkaldt ultrafine partikler, forklarer Lars Gunnarsen.

Stearinlys udleder enorme mængder af skadelige partikler, siger Lars
Gunnarsen, som derfor nogle gange drillende er blevet kaldt ”Lars lyseslukker”.

En anden trussel mod indeklimaet er skimmelsvamp, der opstår som følge af fugt i boligen.

– En familie på fire genererer 10 liter vanddamp i døgnet. Halvdelen kommer fra udånding og sved, og så finder vi jo på at lave mad, vaske tøj og gå i bad. Der er mange kilder til fugt i hjemmet. Den høje luftfugtighed giver også leverum for husstøvmider, så der er flere grunde til at holde fugten i ave.

Giftige gasser

I flere dele af landet er radon, altså radioaktive gasser fra undergrunden, en stor trussel – især for rygere. Lars Gunnarsen anbefaler ligefrem, at man ikke køber et nyt hus uden først at teste radon-niveauet. Processen med at få foretaget en rigtig radonmåling er tidskrævende, men alternativt kan man få et forbehold skrevet ind i købsaftalen.

Andre giftige gasser kommer vi selv med. Et klassisk eksempel er formaldehyd, der af Lars Gunnarsen beskrives som ”lugten af spånplader”:

– Limen i de her plader nedbrydes langsomt. Engang havde Danmark skrappe restriktioner, men i dag er vi underlagt EU-regler. I praksis betyder det, at hvis boligens gulv eller lofter er belagt med spånplader, og vi så rykker ind med et nyt køkken eller andre møbler med spånplader, så kommer vi hurtigt langt over grænsen.

Mange tæpper har en anti-smuds-behandling, som kan afgive PFAS, som tilhører den frygtede gruppe af ”evighedskemikalier”.

Og hjemmets elektronik kan indeholde flammehæmmende stoffer, der måske nok forhindrer ildebrand – men næppe gør noget godt for indeklimaet. Så truslen mod indeklimaet er et overset monster med mange hoveder. Der er nok at tage fat på.

Lars Gunnarsen, professor emeritus i indeklima.
evighedskemikalier | indeklima | klimatrussel | lars gunnarsen | luftrensning | partikelforureningen | partikler | pfas | udluftning
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Samsung: styr med apps
Det digitale hjem styres af apps - for on-boarding af nye produkter, for energiforbrug og for at slukke produkterne.

Ikke alle har 
Energiforbrug har social slagside. 42% af europæiske forbrugere ejer ikke en opvaskemaskine - og det er både en social udfordring og en udfordring for klimaet.

Gør mindre, lev mere …
Intelligente hvidevarer skal fjerne rutinearbejde. Det var essensen bag Samsungs lancering af Bespoke AI 3. april 2024.

65 år med frisk luft
Thermex er noget så sjældent som en dansk, familieejet hvidevareproducent – med godt 65 år på bagen. Hvidvarenyt besøgte virksomheden for at opklare, hvordan man har formået at holde sig lige så frisk som den luft, man leverer.

Emhætten kan redde dit helbred
En ny dansk rapport dokumenterer, at emhætten er et effektivt værn mod farlig partikelforurening fra madlavning.

De unge ønsker sig elektronik i kærlighedsgave
Den 14. februar er valentinsdag, og mange danskere har taget den romantiske mærkedag til sig. Men traditionen med altid at give blomster og smykker er under forandring. Især de yngre generationer ser også elektronik som en romantisk kærlighedserklæring.

TCL lancerer gigantisk QD-Mini LED-tv
Et godt bud på årets største nyhed fra TCL, også rent fysisk, er det nye QD-Mini LED-tv på hele 115 tommer.

Sony og Siemens indtager metaverset
På årets CES-messe har Sony – i samarbejde med Siemens – lanceret et nyt system til skabelse af rumligt indhold. En hovedmonteret skærm kombineres her med avancerede kontrolenheder.

CES er All On
Der er positiv energi. Teknologi tilbyder løsninger i forhold til sikkerhed, klima og bæredygtighed, lød det ved åbningen af CES 2024. .

Samsung afslører ny AI-vision
På CES-messen i Las Vegas har Samsung præsenteret sin vision for, hvordan kunstig intelligens (AI) kan skabe en mere enkel og intuitiv brugeroplevelse. AI breder sig til stadig flere apparater, men teknologien skal arbejde diskret og automatisk bag kulisserne.

Siemens bag scenen
Digital innovation øger fleksibilitet og kvalitet i produktionen. Det vil forbrugerne opleve som mere præcise og mere personlige produkter. Siemens Keynote, CES 2024. .


Annonce