20. juni 2024  |   Forbrugerelektronik

Det vildeste sted: Radiomuseum.dk

På en stille vej i Ringsted ligger en teknologihistorisk perle – Radiomuseum.dk

Forbrugerelektronik
20. juni 2024  |   af Henrik Egede

Danmark var frem til 1975 selvforsynende, når det gælder produktion af radio- og TV-apparater.

Denne glorværdige teknologiske fortid – fra 1880’erne frem til ca. 2010 – er i dag indkapslet som i en tidslomme på Radiomuseum i Ringsted.

Her fortælles i ca. 50 små separate udstillinger på helt eminent vis, hvordan radio- og TV-industrien i Danmark først boomede, så toppede omkring OL i Rom i 1960: Og derefter stort set lagde sig ned og døde i midten af 1970’erne.

En dramatisk industrihistorie, der involverede tusindvis af arbejdspladser og betydelig eksport. Noget af historien kender mange allerede fra TV-serien Krøniken, som ikke overraskende lånte en del produkter netop på Radiomuseum Ringsted.

En Philips-radio af de klassiske – kaldet “Bispehuen”. Fra 1931-1932, med i Matador. Prisen i nutidskroner DKK 10.575!

Omkring 1975 var der danske fabrikslukninger på stribe. Know-how gik tabt, men en del føres også i ændret form videre af producenter som Bang & Olufsen, Ortofon, GN Store Nord/Jabra, de store danske aktører i høreapparatindustrien samt et miljø som Danish Sound Cluster.

Den første harddisk

Udstillingen i Ringsted trækker de lange teknologiske tråde.

Fra H C Ørsted og elektromagnetismen over pionerer som Valdemar Poulsen, der i 1898 patenterede telegrafonen – den første “harddisk” nogensinde og en forudsætning for en række senere opfindelser, fx. båndoptageren. Til den første hjemmebyggede 5- lampers radio, som den unge ingeniør Peter Bang fremstillede for at få råd til en studietur til USA.

Den danske udvikling lå ofte et skridt foran udviklingen i de øvrige nordiske lande.

Peter Bangs radio – der finansierede en studietur til USA i 1924. Året efter grundlagde han B&O med kollegaen Svend Olufsen.

Udviklingen tog for alvor fart i 1925, da Danmarks Radio (dengang Statsradiofonien) blev stiftet. I de dage og frem til 1950’erne havde branchen national bevågenhed. Det var ofte Kongen, Christian X og senere Frederik IX, som åbnede teknologimesser.

Priserne på de enkelte produkter var eksorbitante – og er på udstillingen venligst omregnet til nutidspriser for at sikre publikums forståelse af den hype, der var omkring de tidlige radioer og senere de tidlige fjernsyn.

At de tidligste fjernsyn var farlige og kunne implodere, blev der ikke talt så højt om. På udstillingen er de sikre nok og de virker. Som regel går der nogle sekunder fra man tænder, til apparater er varmet op. Lyden kommer først, dernæst kommer billedet på.

Også udviklingen efter 1975 skitseres. Der vises en del af Jakob Jensens banebrydende design for Bang & Olufsen.

Ringsted Radiomuseum drives og er gennem årene blevet drevet af frivillige med en lang fortid i branchen. “Jeg er radiot”, siger 82-årige Bjarne Dahlin, som i fyrre år har uddannet radioteknikere på Ringsted Tekniske Skole, i dag ZBC – Zealand Business College.

Uddannelsen af radioteknikere stoppede for fem år siden. I dag uddannes ingen. “Sørgeligt”, siger Bjarne Dahlin. “Det er desværre sådan inden for radio og TV, at alle vil sælge nyt”.

Radiohuset i Ringsted. Adressen er Sankt Hans Gade 34, 4100 Ringsted. Bygningen er rummelig, har tidligere været byens bibliotek.

Ringsted Radiomusen er åbent på søndage i sommerperioden (maj-oktober) i tidsrummet 11-16. Desuden åbnes efter aftale – indgang koster DKK 75, en rundvisning DKK 250. Se mere om museets åbningstider på www.radiomuseum.dk

Og endelig, hvad måske ikke fremgår så tydeligt: museet tilbyder faktisk medlemmer af museets venne-forening, i begrænset form, reparation af gamle radioer. Hver mandag samles radio- og TV-entusiaster på museets første sal for at reparere. Reservedele findes i rigt mål. Den danske branche inden for lyd og audio har styr på sin fortid.

Radiomuseum i Ringsted er et besøg værd. Vi giver glad fem grammofontragter til det grundige formidlingsarbejde, der gennem 60 år er udført med stiftelse og drift af dette museum.

industrihistorie | radiomuseum | radiomuseum.dk | ringsted
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Rapport om privatkopiering
Danske forbrugere privatkopierer indhold - men det foregår på andre medier og platforme end tidligere.

Ny højttaler er forklædt som en billedramme
Samsung Music Frame er en smart højttaler, der er maskeret som en ramme til fysiske billeder. Nu lanceres den i Danmark.

Sony bringer biograflyd til stuen
De nye lydprodukter i Sonys BRAVIA-serie lover biograflignende lydoplevelser i hjemmet – med alt fra soundbars til personlige højttalere med nakkebøjle.

Hisense introducerer laser-TV til gaming
Hisense går sammen med Xbox for at sikre den ultimative gaming- og underholdningsoplevelse med banebrydende laserteknologi.

Nu skal fingerringen være smart
På Mobile World Congress i Barcelona har Samsung løftet sløret for Galaxy Ring, der efter planen skal sendes på markedet senere i år.

Populære JBL-højttalere opgraderes
De nye bærbare højttalere har bedre lyd, nye farver - og Auracast til nem sammenkobling af flere højttalere.


Annonce
Annonce
Annonce