15. september 2021  |   Hårde hvidevarer  |   Varm  |   Emhætte

Direktører: Selvopfundne danske krav udelukker 80 procent af markedets emhætter

Dansk særkrav til emhætter i nybyggeri er et perfekt eksempel på, hvad der sker, når lovgiverne ikke følger med tiden, skriver Troels Blicher Danielsen og Henrik Egede

Emhætte
15. september 2021  |   af Troels Blicher Danielsen og Henrik Egede

Mindre lovgivning – og bedre lovgivning. Lad os skrue ned for lovgivningen og hæve kvaliteten.

Sådan lød det fra Rasmus Jarlov (K) ved Folketingets afslutningsdebat i juni 2021 – og flere politikere bakkede efterfølgende op om synspunktet. For det nytter ikke med detaljerede regler, hvis der ikke står respekt om disse og især ikke, hvis ikke de følger med tiden og teknologien.

Tillad os komme med et rigtig godt eksempel fra virkelighedens verden.

Omstridte dokumentationskrav

Bygningsreglementet (BR 18), som senest er revideret af Bolig- og Planstyrelsen per 1. januar i år, indeholder en række detaljerede og selvopfundne danske krav til, hvad emhætter og emfang i nye boliger skal kunne.

Hensigten er sådan set god og reel: At sikre godt indeklima til borgerne.

Det er imidlertid sådan i den konkrete sag, at det ideelle er det godes værste fjende: Mere end 80 procent af markedets emhætter (dem, borgerne de facto køber og som er godkendt i EU) udelukkes fra markedet. Og hvad værre er: De ”dokumentationskrav”, som BR 18-reglerne bygger på, er særdeles omstridte og findes ikke i andre EU-lande.

For eksempel har svenskerne for et par årtier siden parkeret den tankegang, de danske regler bygger på.

Som om det ikke er nok, så fører de danske myndigheder ikke markedskontrol med, at reglerne overholdes – sådan som det løbende gøres inden for for eksempel energimærker, fødevarekontakt-materialer, el-sikkerhed og på en række andre områder.

Det er svært at forstå, hvorfor Bolig- og Planstyrelsen har valgt at være så specifik, når det gælder lige præcis emhætter og emfang i nybyggeri i Danmark. De emhætter og emfang, der sælges i Danmark, er godkendte til salg i EU, CE- mærkede og EU-energimærkede.

Der er tilsyneladende tale om et udslag af traditioner, og de store, internationale spillere på markedet for emhætter og emfang beskriver da også det danske regelværk som ”absolut nonsens”. Samtidig peger de på, at den danske tankegang er teknologisk forældet.

Desuden bryder de danske særregler med reglerne for EU’s indre marked og varernes frie bevægelighed – her vel og mærke uden dokumentation for effekten.

Troels Blicher Danielsen og Henrik Egede, hhv. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne og direktør for APPLiA Danmark

Ingen respons fra ministeren

Man kan – med Rasmus Jarlovs ord in mente – stille sig selv det spørgsmål, om det skal være op til politikerne at foretage en så detaljeret regulering af et lille område i Bygningsreglementet?

TEKNIQ Arbejdsgiverne og APPLiA Danmark har påpeget dette gennem længere tid overfor Bolig- og Planstyrelsen og boligminister Kaare Dybvad, men har for nylig fået et mere end almindeligt henholdende svar fra ministeren og embedsværket.

Ministeren ønsker heller ikke et møde om sagen, som ellers kunne give fortjente og tiltrængte points på regelforenklingskontoen. Det er ikke en sagsbehandling, der tager erhvervslivets og bygningsejernes udfordringer alvorligt. Det til trods for, at der er tale om et skoleeksempel på behovet for færre regler.

Bryder med fri bevægelig

Konsekvensen er klar: Borgere i nybyggeri kan i dag ikke indenfor lovens ramme få den emhætte til deres nybyggeri, de ønsker. Og emhætte-producenter (herunder danske virksomheder) skal efter reglerne ofre flere millioner kroner for at få ”specialtestet” emhætter til nybyggeri – alene af hensyn til salget i Danmark.

Desuden bryder de danske særregler med reglerne for EU’s indre marked og varernes frie bevægelighed – her vel og mærke uden dokumentation for effekten. Det er – kort sagt – noget rod!

Nu kommer der så langt om længe en ny høring, som forhåbentlig kan være med til at sætte sagen i perspektiv overfor politikere og myndigheder – hvis altså den nødvendige vilje til at rette op på den hidtil noget mudrede måde at håndtere sagen på er til stede.

emhætte | henrik egede | troels blicher danielsen
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
En tryggere hverdag
En komfurvagt er en utroligt effektiv måde at forebygge brand på. Læs mere om vores komfurvagt nedenfor.

RørosHetta Sense
Takket være vores nye teknologi, RørosHetta Sense, behøver du ikke at skænke køkkenventilationen en tanke. Du skal bare tænke på madlavningen, så sørger teknologien i emhætten for resten. 11 indbyggede sensorer sørger automatisk for optimal opfangning af mados til enhver tid. Al teknologi er gemt indei emhætten, så du altid kan vælge det design, der passer bedst til dig og dit køkken.

Skæddersøm og frit farvevalg
Vores emhætter er håndlavede produkter, som giver næsten ubegrænsede muligheder for at forme en emhætte efter din personlige stil.

Lyd og støjniveau
Støjforurening er et relativt begreb. Alt fra et jetfly der letter eller din kollega drikker kaffe. I køkkenet er det den larmende emhætte, der kan ødelægge den kulinariske oplevelse, men sådan behøver det ikke være. Vi bliver ofte spurgt, hvad der er vigtigere i forhold til emhætten. Er det sug kapaciteten eller lyden?

Emhætter er effekt, ikke bare pynt
Den norske emhætte-producent, RørosHetta, har ambitioner i Danmark. Vi besøgte virksomheden i det kolde nord for at høre mere.

Verdens Smarteste Emhætte
Emhætter med RørosHetta Sense er automatiske, svært stillegående og har en helt unik teknologi. Teknologien er innebygget, så emhættens design, udforming og fare kan skræddersys, så den passer ditt kjøkken.

Smart rørføring fra emhætten gavnet dit indeklima
EICO Prime Flow er en ny og patenteret systemløsning til rørføring, der samles uden brug af værktøj eller tape.

Ny hovedkatalog fra RørosHetta
Vores nye katalog indeholder mange spændende nyheder.

EICO: Nyt emhætte-katalog 2023 på gaden
Den 1. marts 2023 er det spritnye emhætte-katalog på gaden fyldt med spændende nyheder og gode gamle klassikere. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt aspiration hobs, downdraft hobs, hood in hob – kært barn har mange navne – vinder indpas hos forbrugerne. Aspiration hobs, eller induktionskogesektion med integreret emhætte, er blevet det nye […]

NikolaTesla Flame – Prisvindende gaskogesektion med integreret emhætte
Mød NikolaTesla Flame - gaskogesektion med integreret emhætte - den eneste af sin slags på markedet. Det prisvindende NikolaTesla Flame, designet af italienske Fabrizio Crisà, er det nyeste skud på stammen, når vi snakker innovation og power i ét produkt.

Nye regler for emhætter
Selvopfundne danske særregler var fra 1. januar 2021 med til at hindre afsætningen af emhætter og emfang i nybyggeri i Danmark.


Annonce
Annonce