Med tidens ekstreme elpriser er det vigtigere end nogensinde at sænke forbruget. Selv små justeringer af hverdagens vaner kan lige nu gøre en kæmpestor forskel på din elregning.
Julelys slukkes, skøjtebaner lukkes – og stadig flere virksomheder både slukker og lukker.
Trods tilskud og afdragsordninger må de hårdest ramte familier (hvor mange rammes dobbelt pga. stigende gaspriser) faktisk gå fra hus og hjem.
Og strømmen er ikke bare dyr – den er også knap. Helt uhørt advarer myndighederne nu om mulige strømafbrydelser i de kommende måneder.
Vi ser ind i en hård vinter
Så aldrig har det været vigtigere at oplyse forbrugerne om, hvordan de kan spare på strømmen.
De følgende råd er sådan set ikke nye. Men prisen for at ignorere dem er pludselig blevet så høj, at mange flere er begyndt at lytte.
Få styr på din strøm

• Det er værd at tjekke, om andre kan levere strømmen billigere end dit nuværende elselskab. Det kan du fx gøre på: elpris.dk.
• Nogle selskaber lokker med billige intro-tilbud. Her kan ligge en kæmpe besparelse, hvis du husker at skifte igen, når tilbuddet udløber. Skriv det i kalenderen!
• Hvis du har et el-abonnement med variable strømpriser, skal du udnytte de billige perioder. Priserne skifter, helt bogstaveligt, som vinden blæser. Dette er i særklasse vigtigt, hvis du har en elektrisk varmepumpe eller en elbil, der oplades hjemme. Følg de vekslende elpriser med gratis mobil-apps som: ”Min strøm” og ”Elpriser” (søg efter titlen i din mobiltelefons app-butik).
Madlavning
- De små køkkenapparater er ofte billigst i brug: Vælg elkedlen til hurtig opvarmning af vand – og fyld den kun med det vand, du faktisk skal bruge. Husk også, at brødristeren, mikroovnen og air-fryeren optør og opvarmer langt hurtigere end den store ovn. Du kan spare helt op til 90 % strøm på den konto.
- Laver du kaffe på en automatisk maskine, kan du skrue ned for standby-tiden, så apparatet ikke står tændt for længe efter hver kop. Bruger du filtermaskine, bør kaffen hældes på termokande med det samme. Lader du den stå i kaffemaskinen, går det ud over både smag og strømforbrug.
- Ved kogepladen skal du huske låg på gryderne, da det sparer op til 50 % af strømforbruget. Pasta bliver bedst uden låg, men du kan jo stadig bruge låget, mens vandet bringes i kog.
- Med ældre kogeplader er det vigtigt at vælge en gryde, der passer til kogepladens størrelse. Her bør man også udnytte restvarmen ved at slukke kogepladen nogle minutter før, maden er færdig. Med moderne induktionsplader har disse ting mindre betydning.
- Ofte tager det 10 minutter eller mere at opvarme ovnen. Udnyt forvarmen ved at sætte maden i den kolde ovn – og husk så at lægge 5-10 minutter til tilberedningstiden.
- Udnyt restvarmen ved at slukke ovnen nogle minutter før, maden er færdig.
- Her i fyringssæsonen kan du få lidt ekstra varme i køkkenet ved at efterlade ovnlågen på klem efter endt madlavning.

Opvask
- Start først opvaskemaskinen, når den er helt fuld. Mange kan nøjes med en vask om ugen.
- Brug auto-programmet, som tilpasser forbruget efter, hvor snavset indholdet i maskinen er. Men prøv også øko-programmet, der tit er tilstrækkeligt. Det tager længere tid, men hvor ofte har man hastværk her?
- Hvis din strøm er billigst om natten, kan du med fordel udnytte opvaskerens timer-funktion. Eller købe en ny opvasker med denne funktion (og lavere overordnet forbrug).

Køl og frys
- Kulden suser ud (og varmen ind), hver gang du åbner dit køle/fryseskab. Hold derfor orden derinde, så du hurtigt finder det, du skal bruge. Og læg alle indkøbsvarer ved siden af skabet, så du får fyldt det i en fart.
- Lad middagsresterne køle helt af, før du putter dem i køleskabet eller fryseren. Ellers sænkes temperaturen for meget – og det koster.
- Frosne madvarer bør optøs i køleskabet. Den nænsomme optøning bevarer kvaliteten – og afgiver gratis kulde til de andre madvarer.
- Fryserens strømforbrug vokser betydeligt, hvis der sidder is på væggene. Sådan afrimer du: Tøm fryseren (beskyt indholdet med kølebokse eller tæpper), sluk for strømmen, sæt en gryde varmt vand ind i fryseren, og luk døren/ låget. Kort efter kan isen skrabes af i store flager.
- Hvis isen vender tilbage, skyldes det nok, at døren/låget ikke slutter tæt. Prøv at sætte et stykke papir i klemme. Hvis det ikke sidder fast, er det på tide at udskifte gummilisten.
- Har fryseren nogle år på bagen, er det bedre at investere i en ny model, der bruger mindre strøm. Køl og frys sluger typisk 12 % af familiens strømforbrug, så hvis apparaterne er af ældre dato, kan der spares tusindvis af kroner ved at skifte til nye og grønnere modeller.

Tøjvask
- Den mest udbredte fejl er at fylde for lidt tøj i vaskemaskinen. I gennemsnit vasker danskerne kun 3,2 kilo ad gangen, selv om de fleste maskiner er konstrueret til over det dobbelte.
- Næste fejl er at vaske ved for høj temperatur. Hvis du skruer ned fra 60 til 30 grader, eller fra 40 til 20, bliver strømforbruget mere end halveret.
- Giv også øko-programmet en chance. Og prøv at droppe forvasken. Normalt- snavset tøj vil stadig blive rent.
- Hvis tøjet skal i tørretumbleren, bør du afslutte med centrifugering i vaskemaskinen, da det er mere strømeffektivt end tørretumbleren.
- Faktisk er tørretumbleren nok hjemmets værste strømsluger, så brug den kun, når det er strengt nødvendigt. Fyld den så helt op – og rens filtrene jævnligt, da strømforbruget ellers vokser betragteligt.

Sluk!
- Det er stadig god skik at slukke lyset efter sig, når man forlader et rum. Men hvis alle hjemmets lamper endnu ikke bruger LED, er dette den lavest hængende frugt.
- Godt en tredjedel af en normal families elforbrug går til tv, computere og andre digitale apparater. En spillekonsol kan bruge op til 800 kr. om året i standby – altså uden at nogen bruger den. Sluk dimserne helt, når de står ubrugte i længere tid.

Kilder: Elsparefonden, Energistyrelsen, Bolius, Forbrugerrådet Tænk m.fl.
elpriser | energikrisen | energipriser | krig i ukraineLæs også....
Din fryser er en overset sparemaskine – hvis du bruger den rigtigt. Læs med og få vores bedste tips til, hvordan du sparer penge og undgår madspild med din fryser.
Læs om praktiske tips til, hvordan du får mere ud af hjemmets hvidevarer og elektronik. Denne gang er turen kommet til de senere års helt store forbrugerfavorit...
Støjforurening er et relativt begreb. Alt fra et jetfly der letter eller din kollega drikker kaffe. I køkkenet er det den larmende emhætte, der kan ødelægge den kulinariske oplevelse, men sådan behøver det ikke være. Vi bliver ofte spurgt, hvad der er vigtigere i forhold til emhætten. Er det sug kapaciteten eller lyden?
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.
Før kæmpede Henrik Denta med rengøringen som de fleste af os andre: med en kedelig kombination af knofedt og kemikalier. Men så købte han en damprenser, og siden er begejstringen for dampmaskinen bare vokset.
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.
Hvor god er du til at finde økoprogrammet? Hvor god er du til at læse brugsanvisningen?
Energistyrelsen har lanceret en ny pyramide, der skal hjælpe med at finde de største energibesparelser i hjemmet.
Energipriserne er stukket af - og med krigen i Ukraine er der ikke udsigt til, at prisen på el og gas bliver mindre foreløbig.
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af fryseren.