10. august 2023  |   Hvidevarer  |   Varm  |   Emhætte

Emhætter er effekt, ikke bare pynt

Den norske emhætte-producent, RørosHetta, har ambitioner i Danmark. Vi besøgte virksomheden i det kolde nord for at høre mere.

Emhætte
10. august 2023  |   af Henrik Egede

Emhætter og emfang er en undervurderet produktgruppe. Mange emhætter er mest til pynt, men det skal der laves om på.

Sådan lyder budskabet fra den norske mineby Røros, hvor nyeste medlem af APPLiA Danmark, RørosHetta, har hovedkontor.

RørosHetta har hæftet sig ved, hvad virksomheden kalder en interessant udvikling på det danske marked for emhætter og emfang: Forbrugerne og projektindkøbere har vænnet sig til at se emhætter og emfang primært som et billigt, dekorativt produkt. Emhætten kobles på til sidst, når køkkenet bygges om eller sættes op.

Udviklingen har resulteret i, hvad RørosHetta opfatter som en nedadgående markedsspiral: lave prispunkter og lav opmærksomhed om den luftudskiftning og partikel-fjernelse, som burde være emhættens egentlige funktion.

– Det skal laves om, siger Håvard Augensen, administrerende direktør for RørosHetta og anden generation i den familieejede virksomhed.

RØROSHETTA I DANMARK

Røros i Danmark er i dag salgschefen Bernard da Silva, som startede i jobbet i 2022 og har erfaring med salg fra bl.a. 15 år hos Gram A/S.

RørosHetta har som servicepartner Servicecenter Gruppen og tilbyder 5 års garanti på alle produkter.

– Emhætter er afgørende for kvaliteten af det indeklima, vi færdes i derhjemme. En emhætte skal skifte luft ud og fjerne sundhedsfarlige partikler. En emhætte uden effekt er en dårlig investering, uanset prisen, fastslår Håvard Augensen.

røroshetta
I Norge er RørosHetta en velkendt producent af emhætter i premiumklassen.

Testcenter fra NASA

RørosHetta er markedsleder på emhætter og emfang i Norge – i dag med op mod 70 % af det norske marked.

Virksomheden har gennem fire årtier haft fokus på emhætter og opbygget solid teknisk viden. Filosofien er enkel: Det gælder om at være førende med innovation og især med dokumentation for, at emhætter er design og effekt på samme tid. Markedet har flere teknologier, og det kan være svært at navigere i de mange muligheder og informationer. Forbrugeren og projekt-indkøberen bør sikres så godt overblik som muligt og træffe sin købsbeslutning på et oplyst grundlag:

– Vi har testudstyr, som du ikke ser andre steder. I samarbejde med det norske teknologiske institut, Sintef, har RørosHetta lejet udstyr fra NASA. Det er forretningsmæssigt afgørende at dokumentere den effekt, emhætter har. Der skal både skiftes luft og fjernes partikler. Og det er, med al respekt, ikke alle modeller solgt i markedet, der kan leve op til det, siger Håvard Augensen, der nævner recirkulationsemhætter med kulfilter som eksempel på emhætter med begrænset effekt.

Svært at sammenligne

Inden for tests arbejder RørosHetta tæt sammen med myndigheder i Norge, Danmark og andre steder. Virksomheden anser det for usandsynligt, at der på den korte bane opnås enighed om fx et fælleseuropæisk energimærke på tværs af de forskellige teknologier og de mange potentielle miljøer, emhætter bruges i:

– Vi har fx set down-draft-emhætter (bordmonterede emhætter, red) komme godt ud i nogle af de seneste tests, som fx Teknologisk Institut har foretaget. Det giver mening i laboratoriet, men måske ikke hos kunden i virkeligheden. Partikelfjernelse afhænger i høj grad af, hvor høj en pande eller gryde der måles fra. For alle emhætter spiller det en stor rolle, hvordan testen er sat op. Og for forbrugeren spiller det en meget stor rolle, hvilket indeklima og hvilken udluftning, der i forvejen er omkring køkkenet, siger Bernard da Silva, der er RørosHettas salgschef i Danmark.

VINSKUFFE TIL FEM FLASKER

RørosHetta er emhætter og emfang, men med et par tilføjelser:

Virksomheden sælger i eget navn også enkelte induktionskogepladser – samt, som noget nyt, en vinskuffe, et ”minivinkøleskab”, med plads til fem flasker.

– Test af emhætter og emfang er lige nu æbler og pærer. Derfor er det nok mest realistisk, at man sammenligner de enkelte typer og teknologier hver for sig – og giver slutkunden det bedst mulige overblik med sammenlignelige informationer, siger Bernard da Silva.

Felttog mod Danmark

I Norge er Røros og RørosHetta kendt af de fleste, men uden for Norge er den relativt lille mineby og dens virksomhed mindre kendte. Også det skal der laves om på. RørosHetta har sidste år indledt et markedsmæssigt felttog mod forbrugere i Danmark, Sverige, England og Finland.

– Vi tror, den danske forbruger og den danske indkøber er klar til en lidt mere grundig fortælling om emhætten og dens funktionalitet.

I dag sælges langt de fleste emhætter i Danmark til et meget lavt prispunkt og mange med recirkulation og et kulfilter, som beviseligt ikke fjerner mange af de farlige partikler ved madlavning, siger Bernard da Silva. I dag sælges RørosHetta i Danmark gennem køkkenkæden HTH, men det er ambitionen at nå videre ud med produkterne – ud over køkkenkæder også til forhandlere og butikker.

– Vi skal være mere synlige, fastslår den danske salgschef.

Trak produktionen hjem

• RørosHetta er knyttet til den kobbermine, som i mere end 300 år dannede grundlaget for minebyen Røros. RørosHetta udspringer af virksomheden Røros Metall AS, som i 1946 åbnede kobber- og blikkenslagerværksted i byen.
• Siden 1980’erne har den primære produktion emhætter og emfang. I 2021 tog RørosHetta, gennem en investering på 40 mio. norske kroner, mere end 30 % af produktionen hjem til fabrikken i Røros, hvor det er lettere at indrette og optimere produktion og materialeanvendelse.
• RørosHetta kan håndbygge emhætter. Den største emhætte leveret fra fabrikken havde en bredde på syv meter!
• RørosHetta er en familieejet virksomhed, stiftet af familien Augensen. Den nuværende administrerende direktør, Håvard Augensen, var i en årrække professionel håndboldspiller – med to landskampe for Norge på sit CV.

Slank og smart

Af produktnyheder er RørosHetta aktuelle med serien ”Slide” – en ultratynd, indbygget emhætte, som i farve og design flugter med køkkenskabe. Den fås med spjæld (aftræk til det fri) og med recirkulation.

Alle nye emhætter og emfang fra RørosHetta er forsynet med sensorer, så forbrugeren efter installation ikke behøver at røre produktet. Emhætten sætter selv i gang, når sensorerne reagerer på en ændring i luftkvaliteten, fx ved starten af madlavning, og regulerer sugestyrken efter behov. Dette kan indstilles via en app på forbrugerens smartphone.

Desuden er Slide-serien markant mere støjsvag end tidligere modeller.

RørosHetta emhætter
Emhætterne i Slide-serien er ultratynde, så de glider i ét med køkkenskabene.
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
En tryggere hverdag
En komfurvagt er en utroligt effektiv måde at forebygge brand på. Læs mere om vores komfurvagt nedenfor.

RørosHetta Sense
Takket være vores nye teknologi, RørosHetta Sense, behøver du ikke at skænke køkkenventilationen en tanke. Du skal bare tænke på madlavningen, så sørger teknologien i emhætten for resten. 11 indbyggede sensorer sørger automatisk for optimal opfangning af mados til enhver tid. Al teknologi er gemt indei emhætten, så du altid kan vælge det design, der passer bedst til dig og dit køkken.

Skæddersøm og frit farvevalg
Vores emhætter er håndlavede produkter, som giver næsten ubegrænsede muligheder for at forme en emhætte efter din personlige stil.

Lyd og støjniveau
Støjforurening er et relativt begreb. Alt fra et jetfly der letter eller din kollega drikker kaffe. I køkkenet er det den larmende emhætte, der kan ødelægge den kulinariske oplevelse, men sådan behøver det ikke være. Vi bliver ofte spurgt, hvad der er vigtigere i forhold til emhætten. Er det sug kapaciteten eller lyden?

Verdens Smarteste Emhætte
Emhætter med RørosHetta Sense er automatiske, svært stillegående og har en helt unik teknologi. Teknologien er innebygget, så emhættens design, udforming og fare kan skræddersys, så den passer ditt kjøkken.

Smart rørføring fra emhætten gavnet dit indeklima
EICO Prime Flow er en ny og patenteret systemløsning til rørføring, der samles uden brug af værktøj eller tape.

Ny hovedkatalog fra RørosHetta
Vores nye katalog indeholder mange spændende nyheder.

EICO: Nyt emhætte-katalog 2023 på gaden
Den 1. marts 2023 er det spritnye emhætte-katalog på gaden fyldt med spændende nyheder og gode gamle klassikere. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt aspiration hobs, downdraft hobs, hood in hob – kært barn har mange navne – vinder indpas hos forbrugerne. Aspiration hobs, eller induktionskogesektion med integreret emhætte, er blevet det nye […]

NikolaTesla Flame – Prisvindende gaskogesektion med integreret emhætte
Mød NikolaTesla Flame - gaskogesektion med integreret emhætte - den eneste af sin slags på markedet. Det prisvindende NikolaTesla Flame, designet af italienske Fabrizio Crisà, er det nyeste skud på stammen, når vi snakker innovation og power i ét produkt.

Nye regler for emhætter
Selvopfundne danske særregler var fra 1. januar 2021 med til at hindre afsætningen af emhætter og emfang i nybyggeri i Danmark.

Prisvindende gaskogesktion har integreret emhætte
EICO lancerer i 2022 den prisvindende gaskogesektion NikolaTesla Flame fra italienske Elica.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce