2. august 2023  |   Branchenyt  |   Politik

Færre skrammer i krisen

Grønland har fået færre økonomiske skrammer i krisen end andre

Politik
2. august 2023  |   af Henrik Egede

NUUK – De grønlandske forbrugere har været overraskende modstandsdygtige gennem de seneste kriseår med corona-lockdown og krig i Ukraine.

Selv om landet ikke har undgået negative effekter, har de været mindre voldsomme og dramatiske end andre steder. Den grønlandske økonomi har fået færre skrammer i krisen end andre.

Det fremgår af et indlæg i Jyllands-Posten, der sætter fokus på Grønland. Paradoksalt nok har landets geografi, oftest en udfordring, været en fordel. Det geografisk isolerede Grønland kunne lettere end andre implementere rejserestriktioner og dermed kontrollere smittespredning.

Grønland har ligget i læ i den økonomiske krise – bl. a. takket være landets egen energiforsyning med vandkraft.

”Selvfølgelig blev nogle erhverv, især turistindustrien, ramt af nedlukninger, men disse var langt fra så omfattende som i Danmark. Hovederhvervet, fiskeriet, kunne fortsætte relativt upåvirket”, siger Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Desuden er Grønland i meget ringe grad afhængig af russisk gas – og landet har bl. a. derfor haft mindre inflation end andre lande. En stor del af landets el-produktion kommer fra hjemmeproduceret vandkraft.

”Man har desuden haft gunstige prisaftaler på olie over en årrække, så de prisstigninger, der har været på olie, er ikke slået så hårdt igennem”, siger Torben M. Andersen til Jyllands-Posten.

Grønlands geografi er ekstrem – og ekstrem smuk. Her aften ved isfjorden, Ilulissat.

Fun fakta om Grønland

81% af Grønland er dækket af is. Der er ingen veje mellem byer og bosteder. Til gengæld er der 13 lufthavne, 13 havne og 46 helistops.

Befolkningstætheden i Grønland er verdens laveste. Hvis man nøjes med at medregne isfri områder, er der 0,3 personer pr. kvadratkilometer. (I Monaco er dette tal 19.000 personer pr. kvadratkilometer).

Tamme dyr er få i Grønland. I 2021 var der 327 køer, 327 høns og 139 heste. Til gengæld er der 18.000 får, 3.000 tamrener samt ca. 12.000 slædehunde.

Den laveste temperatur målt er minus 69,0 grader på indlandsisen. Den højeste sommertemperatur er 26 graders varme.

Nuuk er største by med lidt over 20.000 indbyggere. Mindste bygd er Ikerasaarsuk, der tæller to indbyggere.

Grønland dækker et areal på 2.176.600 km2. Det svarer til det samlede areal i Frankrig, England, Tyskland, Spanien, Italien, Østrig, Svejts og Belgien.  

Det grønlandske TV-forbrug overstiger klart TV-forbruget i de øvrige nordiske lande. Ifølge en ældre undersøgelse (2018) er det daglige TV-forbrug i Grønland på 230 minutter pr. person, i de øvrige nordiske lande ligger forbruget på 150 minutter.

Kilde: Grønland i Tal 2021.

el-produktion | energikrisen | grønland | nuuk | økonomi | tv-forbrug
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
APPLiA: Aktivt ind i klimakampen
En 2,7 grader varmere verden vil være dramatisk anderledes. Den hurtigste vej til klimaeffekt er energibesparelser - og hvidevarebranchen har et globalt ansvar, siger APPLiA Europe's formand Hakan Bulgurlu.

PFAS – forbud i EU, ikke nationalt
Et forbud mod PFAS ("Evighedskemikalier") skal være europæisk, ikke nationalt, fremgik det af debat i Folketinget.

Electrolux forlader Rusland
Electrolux meddeler nu, at "Ruslands invasion af Ukraine har gjort det umuligt for selskabet at fortsætte sin forretning i landet".

Det klimavenlige valg
Forbrugerrådet Tænk har offentliggjort et forbrugerpolitisk udspil med titlen ”Det klimavenlige valg skal være det lette valg”.

CBAM – et europæisk selvmål?
Et nyt fælleseuropæisk lovinitiativ, der skal styrke klimaet, truer med at blive et selvmål...

El-priser og hvidevarer
Januar 2022 er kendetegnet ved korte, mørke dage - og ved, at priserne på el og varme stiger.

Finanslov 2022: Et reparationsfradrag
Regeringen har i forbindelse med Finanslov 2022 varslet et kritisk eftersyn af håndværkerfradraget, som har været gældende siden 2010.

APPLiA i Folketinget
Ny dansk købelov fastholder den to-årige reklamationsret.

“Ingen grund til hurra …”
Branchen var imod energimærkerne, da de kom frem for 25 år siden.

SKI Opgiver Rammeaftale
Statens og Kommunernes Indkøb har bestluttet ikke at gennemføre den planlagte rammeaftale om fælles indkøb af hvidevarer mm.

Nye energimærker
De nye energimærker for vaskemaskiner, opvaskemaskiner, vask-tør, køle-fryseskabe og tv-skærme træder i kraft pr. 1. marts 2021. Læs mere på www.label2020.dk