Danskerne kan i 2025-2027 få fradrag for reparation af hvidevarer – som en del af et grønt håndværkerfradrag.
Regeringen har 22. november fremlagt forslag til finanslov for 2025.
I en aftale mellem regeringen, SF og Radikale Venstre er indeholdt et ”grønt håndværkerfradrag”, der som noget nyt også angår hvidevarebranchen.
I 2025-2027 indføres et servicefradrag for reparation af hårde hvidevarer.
APPLiA Danmark har i seks år arbejdet for dette – og vi er naturligvis meget tilfredse med, at en sådan ordning nu kan prøves af med, forhåbentlig, øget reparation til følge.
Vi har i processen haft et godt samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og med de politiske partier, især Sascha Faxe fra Alternativet og Samira Nawa fra Radikale Venstre.
God timing
APPLIA Danmark er særdeles tilfredse med, at fradraget for reparation af hvidevarer nu er en realitet. APPLiA har arbejdet i seks år på at realisere dette:
“Det er perfekt timing med et initiativ nu. Forbrugerne er pressede – og vi ser, at viljen til at betale for det bæredygtige er på retur. Der er brug for et økonomisk incitament for at sætte gang i flere reparationer”, siger APPLiAs direktør Henrik Egede.
“Fradraget er grøn politik, når det ikke bare er skåltaler. Det er konkret og noget, borgerne selv kan gøre. Vi ønsker, hvidevarerne har så lang holdbarhed som muligt og at reparation i 2030’erne er en naturlig del af vores adfærd omkring hvidevarer og elektronik”, siger Henrik Egede.
Alternativet har længe presset på for at få indført fradraget og for at få en pantordning på take-away emballage og anden engangsemballage. Også her er der tilfredshed:
“Vi har længe arbejdet med en model for penge til reparationer. Vores frivillige, brancheorganisationer og civilsamfundet har bidraget med viden og input. Alternativet er glade for at kunne løfte denne fælles dagsorden, så den nu er virkelighed”, siger Sascha Faxe, erhvervsordfører for Alternativet.
Christina Olumeko, finansordfører for Alternativet, tilføjer:
“Vi er glade for, at vi har fået gennemført løsninger, der gør det nemmere for danskerne at vælge klimavenligt. Reparationsfradraget og arbejdet med et pantsystem er vigtige skridt mod en grønnere fremtid”, siger hun.
Det grønne håndværkerfradrag
Aftale mellem regeringen, SF og Radikale Venstre af 22. november 2024 siger følgende om det grønne håndværkerfradrag og om fradraget for reparation af hvidevarer:
“Grønt håndværkerfradrag og udvidelse af servicefradraget
Regeringen og aftalepartierne er enige om at indføre et grønt håndværkerfradrag og udvide det eksisterende servicefradrag for at gøre hverdagen nemmere for danskerne og frigive mere tid til familierne. Med indførelsen af et grønt håndværkerfradrag kan boligejere få fradragsret for lønudgifter til grøn istandsættelse af hjemmet eller i en fritidsbolig, fx til energibesparende forbedringer, energiforsyning og klimasikring.
Udvidelsen af servicefradraget vil gøre det muligt at få hjælp til flere ydelser i hjemmet, som fx træfældning og bortskaffelse af væltede træer, havearbejde, anlæg af ny græsplæne, rensning af tagrender samt installation af tyverialarm. Det indføres et nyt grønt håndværkerfradrag med en beløbsgrænse på 8.600 kr. (2025-niveau) samt en udvidelse af det eksisterende servicefradrag med nye ydelser og opjustering af beløbsgrænsen til 17.500 kr. (2025-niveau). Der afsættes 400 mio. kr. årligt i 2025 og frem, heraf 300 mio. kr. årligt til det grønne håndværkerfradrag og 100 mio. kr. årligt til udvidelsen af servicefradraget.
Servicefradrag for reparation af hårde hvidevarer
Regeringen og aftalepartierne er enige om at udvide det eksisterende servicefradrag med reparation af hårde hvidevarer i hjemmet i 2025-2027 for at fremme reparationer og cirkularitet. Der prioriteres 15 mio. kr. årligt i 2025-2027 til udvidelsen af servicefradraget. Der er tale om en udmøntning med partierne bag aftalen om finansloven for 2024 af en pulje til cirkulær økonomi mv.”.
applia danmark | finanslov | håndværkerfradrag | klima | reparation | reparation fradrag | servicefradragLæs også....
Ny affaldsbekendtgørelse er udmærket - dog skal den kommunale opgave defineres mere præcist, mener APPLiA.
Reparationsviljen står stille. Der er brug for at stimulere forbrugernes vilje til reparation gennem fx. at kunne trække reparation fra i skat.
Miljøstyrelsen har i 20 år ikke ført effektivt tilsyn med producentansvaret i Danmark. Det har været konkurrenceforvridende.
Som borger, som erhvervsdrivende og som forbruger har man en naturlig interesse i, at landets love håndhæves.
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger klar hos ASWO i Nordtyskland til at blive sendt ud i Europa via servicepartnere.
Vi har regler. Men har vi også håndhævelse? EU har siden 2005 haft producentansvar inden for elektronik, hvidevarer og batterier - og får i nærmeste fremtid også producentansvar for andre områder, fx. fiskegrej og emballage.
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".
2024 er i gang - og på finansloven for indeværende år er for første gang afsat midler øremærket til reparation af hvidevarer og elektronik.
Producentansvaret for emballage er på vej, og med det får I som virksomhed det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for den emballage I benytter jer af. Den første deadline falder i april 2024, hvor indberetningen af data om emballagemængder begynder. Er jeres virksomhed klar?