13. februar 2024  |   Branchenyt  |   Politik

Finanslov skal realiseres  

2024 er i gang – og på finansloven for indeværende år er for første gang afsat midler øremærket til reparation af hvidevarer og elektronik.

Politik
13. februar 2024  |   af Henrik Egede

Dette er sket efter pres fra bl. a. APPLiA Danmark og Forbrugerrådet Tænk, som længe har ønsket at give forbrugerne øget incitament til reparation. 

Hvordan pengene skal anvendes kommer nu til debat. APPLiA Danmark har det synspunkt, at de fleste af de afsatte midler bør gå til konkrete projekter, hvorfra der kan indhentes data om forbrugernes adfærd, når reparation bliver mere attraktivt for forbrugerne. Der er i Finanslov 2024 ikke afsat tilstrækkelige midler til, at et egentligt skattefradrag for reparation af hvidevarer og elektronik kan gennemføres.

Samira Nawa fra De Radikale, der var med til at bringe reparationsinitiativet ind i Finansloven, er i Altinget inde på, at reparationspuljer ikke er nok, og at der skal mere til, for at forbrugernes vaner kan ændres. 

applia danmark | elektronik | finanslov | finanslov 2024 | forbrugerrådet tænk | hvidevarer | reparation
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
APPLiA på folkemøde  
Inden længe er der folkemøde på Bornholm - og APPLiA er inviteret med i år.

Gå de vrede unge i møde…
APPLiA Europas formand opfordrer industrien til at sætte et eksempel.

Lov uden konsekvens
Som borger, som erhvervsdrivende og som forbruger har man en naturlig interesse i, at landets love håndhæves.

“En Amazon på reservedele”
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger klar hos ASWO i Nordtyskland til at blive sendt ud i Europa via servicepartnere.

Fra nul til noget 
Vi har regler. Men har vi også håndhævelse? EU har siden 2005 haft producentansvar inden for elektronik, hvidevarer og batterier - og får i nærmeste fremtid også producentansvar for andre områder, fx. fiskegrej og emballage.

DI: Fradrag for reparationer  
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".

Vigtig deadline nærmer sig for 41.000 virksomheder
Producentansvaret for emballage er på vej, og med det får I som virksomhed det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for den emballage I benytter jer af. Den første deadline falder i april 2024, hvor indberetningen af data om emballagemængder begynder. Er jeres virksomhed klar?

På finansloven
Finanslov 2024 faldt på plads i sidste uge.

Skoleflyt
I en tid, hvor forbrugere og politikere råber på "ret til reparation", har Danmark stået uden officielt tilbud om efteruddannelse til reparatør af hvidevarer og elektronik.

Færre skrammer i krisen
Grønland har fået færre økonomiske skrammer i krisen end andre

APPLiA: Aktivt ind i klimakampen
En 2,7 grader varmere verden vil være dramatisk anderledes. Den hurtigste vej til klimaeffekt er energibesparelser - og hvidevarebranchen har et globalt ansvar, siger APPLiA Europe's formand Hakan Bulgurlu.


Annonce
Annonce
Annonce