15. juni 2020  |   Kort nyt

Flere ting med i tasken

Eico udvider med hvidevarer fra Vestfrost og Sharp – i hele Norden.

Kort nyt
15. juni 2020  |   af Henrik Egede

På dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, blev der samtidig i et andet hjørne af Danmark åbnet et lille stykke dansk hvidevare-historie. 11. marts 2020 udsendte Eico i Brønderslev nemlig en pressemeddelelse. Den fortalte, at Eico har indgået en aftale med en af Europas største hvidevareproducenter – tyrkiske Vestel – om forhandling af Vestels produkter i Danmark, Sverige, Norge og Finland. For Eico, der i 40 år har haft fokus på forretninger inden for emhætter og emfang, er den nye aftale banebrydende. Fremover har Eico alle hvidevareprodukter med i porteføljen – og forhandler nu altså det danske ikon-varemærke Vestfrost i hele Norden. Vestfrost har i et tiår været en del af den tyrkiske Vestel-gruppe.

Begyndt med vinkøleskabe

Det hele startede for Eico i 2019 med en aftale om forhandling af Vestfrosts vinkøleskabe på det nordiske marked.

Vinkøleskabene var en god ”generalprøve” for Eico, som længe har ønsket at udfolde det primære forretningsområde (emhætter) til at dække bredere inden for hvidevarer.

– Samarbejdet med Vestel omkring vinkøleskabene gik så godt, at vejen blev banet for at udbygge samarbejdet med de øvrige områder inden for hvidevarer, fortæller Michael Jacobsen, administrerende direktør for Eico.

Salgsdirektør Niels Poulsen har med sin store produkt- og markedsviden været en afgørende drivkraft i hele projektet.

– Vi har jo distributionskanalerne i forvejen, og det er smart for os at have mere med i tasken, når vi er ude. Kunderne synes, det er interessant, hvis der er mere at handle med hos os. Og vi kigger utvivlsomt ind i en fremtid, hvor markedet får færre og dybere leverandører. Vi vil gerne være en af dem, siger Niels Poulsen.

Fastholder kerneværdier

Michael Jacobsen betoner, at Eico fortsat er et videnshus med speciale inden for emhætter og emfang.

– Dette er de mest komplicerede produkter i hvidevare-pakken. Det kræver teknisk kunnen at installere dem korrekt, og lovgivningen om disse produkter, bl.a. kravene til luftcirkulation i bygningsreglementerne, er noget mere teknisk kompliceret end det, der gælder for de øvrige hvidevarer, forklarer han.

– Vi vil bevare Eicos kerneværdier og renommé. Vores mål er at overføre den ærekærhed, vi har udvist over for emhætter og emfang, til hele det nye produktsortiment. Med flere produkter i tasken får vi mulighed for at gå fra at være niche-leverandør til at levere hele hvidevarekoncepter til fx større byggeprojekter og hele køkkenmarkedet, siger Michael Jacobsen.

Salgskontoret Vestfrost Household har siden slutningen af 2018 været under nedlukning i Danmark. Dog ikke mere end at Esbjerg-virksomheden har haft en mindre bemanding for at opretholde service i forbindelse med lukningen.

– Vi overtager en ”on-going business”, så heldigvis skal vi ikke starte fra Adam og Eva, siger Michael Jacobsen.

50-100% vækst

Eico forventer, at aftalen med Vestel vil føre til 50-100 % omsætningsvækst i løbet af 1-3 år, og at der skal ansættes 8-12 nye medarbejdere i det nordiske hovedkontor i Brønderslev.

Med aftalen har den lille markedsspiller i Brønderslev fået en global gigant i ryggen:

– Fabrikken i Manisa i Vesttyrkiet er en giga-fabrik. Den dækker 1,2 mio. kvadratmeter, og du bliver kørt rundt i golfvogn, når du besøger stedet. Der er 16.000 medarbejdere, heraf 600 inden for forskning og udvikling, fortæller Michael Jacobsen.

På det nordiske marked vil hvidevarerne fortsat blive markedsført under mærket Vestfrost. Med i aftalen er også distribution af Sharp-produkter inden for home appliances, herunder også mikrobølgeovne.

Eico A/S blev stiftet af ægteparret Erik og Inge-Lis Lund i 1981. Virksomheden har hjemme i Brønderslev i Vendsyssel. Erik Lund havde en fortid i køkkenbranchen, hvor han var med til at starte JKE Design. I begyndelsen var Eico stærkest repræsenteret i køkkenbranchen. Fokus har været på emhætter og emfang, men efterhånden også på bl.a. kogeplader, ovne og affaldssystemer. Eico er nordisk forhandler af de to italienske brands Elica og Faber. Efter et generationsskifte i 2011, til nye ejere, henvender Eico sig i dag til hele det nordiske marked inden for køkken-, retail-, web- og projektmarkedet. Michael Jacobsen har siden 2015 været direktør for den nordjyske virksomhed, hvor Niels Poulsen er salgsdirektør, og Frank Svendsen økonomichef.

Vestfrost blev startet i 1963 af Arne Højvig, som overtog det konkursramte A/S Artika – startet i Tarp i 1960 med produktion af hjemmefrysere. Arne Højvig havde en tro på, at der var en stor fremtid i produktionen af hjemmefrysere og køle-fryseskabe. Vestfrost udviklede sig – på adressen Spangsbjerg Møllevej i Esbjerg – på ganske få år til en af landets mest succesfulde eksportvirksomheder. I 1970 udgjorde eksporten således 94 % af virksomhedens produktion, hjemmemarkedet 6 %. Efter Arne Højvigs død i 1972 blev Tage Sørensen direktør, og virksomheden mere end fordoblede sin omsætning. Nu også med et stort marked i Mellemøsten. Vestfrost Household blev i 2006 – efter nogle år med underskud – solgt til tyrkiske Vestel, dengang Tyrkiets største producent af hvidevarer og elektronik.

eico | firmaaftale | hvidevare historie | vestel | vestfrost
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Headsets hitter
Afsætningen af headsets (på dansk høretelefoner) er oppe med 1% i forhold til rekordåret 2021.

Retail rekord
Forbrugerne er tilbageholdende, men ikke så meget, at de afviser et godt tilbud. 

Fryser isoleret med lava
Liebherr præsenterede på IFA messen verdens første fryser med energiklasse B.

Power: Største elektronikbutik 
Elektronikkæden Power går imod strømmen og åbner i denne uge (11. november) Danmarks største varehus for hvidevarer og elektronik.

Elpriser slår rekord
Flere gange i august slog elprisen rekord i Danmark og nåede det højeste niveau i 12 år.

Positiv september
September blev den første gode måned for afsætningen af hvidevarer i 2022.

For mange produkter på lager 
Den danske detailbranche har fyldte lagre samtidig med, at efterspørgslen falder. Det kan tvinge virksomhederne til at sænke priserne.

Vask: Spar 96% vand
63% af europæiske forbrugere vasker fortsat ved 40 graders varme. Det fremgik af AEG/Electrolux pressemøde i forbindelse med IFA 2022.

Fokus på købelov og loyalitet  
Hvad siger købeloven, når det gælder digitalt indhold - og når det gælder prismarkedsføring?

Gratis billet til CES 2023  
Verdens største elektronik- og teknologimesse finder sted 5.-8. januar 2023 i Las Vegas.

Madspild: hver anden peger på sig selv
Halvdelen af danske forbrugere peger på sig selv, når de bliver spurgt om, hvem der har ansvar for at mindske madspildet i Danmark.