Trods udfordringer i årets sidste måneder blev 2021 endnu et formidabelt rekordår
for afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater.
Andet år med corona-pandemien. Andet år med et marked præget af uro – som følge af smittetal, udrulning af vacciner og nye restriktioner sidst på året.
Igen var forbrugere i Danmark og verden over mere hjemme og mere på distancen end nogensinde før. Igen blev der fra regeringer verden over pumpet betydelige midler ud til forbrugere og virksomheder for at holde økonomien i gang. I Danmark fik borgerne en ny portion indefrosne feriepenge.
2021 blev, summa summarum, endnu et rekordår for afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater.
Hvad er normalt?
Det formidable år sluttede dog med afmatning i de to sidste måneder – november og december. Forsyningsudfordringer og måske en mæthed hos forbrugerne satte ind. Og den klassiske forbrugerelektronik – skærme og audio – havde et år med 20 % nedgang efter et godt 2020.
APPLiA skal ikke begive sig langt ud i at være spåmænd og -kvinder i forhold til det marked, vi kommer til at se i 2022. Fra samtaler med medlemmer er det vores indtryk, at de fleste forholder sig afventende til årets marked.
Det kan vel næppe blive helt så stjernegodt, som det var i 2020 og i 2021, men de seneste par dramatiske år har gjort det svært at spå om noget som helst. 2020 og 2021 rejser spørgsmålet: Hvad er et normal-år?
2022 vil levere noget af svaret.

i 2021 – med vækstrater på over 30 %.
MDA: køl og frys i vækst
Den samlede vækst for MDA (hårde hvidevarer) blev ifølge APPLiAs markedsdata på 8 % værdi og det samme for styksalget.
I 2020 var det vinkøleskabe og indbygningsovne, der var højdespringere i APPLiAs markedsdata, men i år havde nye produkter taget pladsen som vækst-drivere.
Forbrugerne købte køleskabe i langt højere omfang end før. En vækst på 15 % for fritstående og 10 % for indbygningskøleskabe er til at tage at føle på.
Frysere, en produktgruppe, der har haft vigende salg i en række år, slår også stærkt tilbage med vækstrater på over 30 %.
Mere hjemmetid og måske større fokus på mindre madspild kan være årsagerne.
Derimod lå afsætningen af vaskemaskiner og opvaskemaskiner jævnt med en vækst på 1-2 % – dog fortsat på et meget højt niveau.
Hvor højt er så højdespringet i branchens afsætning? Lad os sammenligne med et ”normalår” som 2017. Væksten i forhold til 2017 er ifølge APPLiAs tal på præcis 20 % – både i styksalg og i værdi. Så branchen er i alt blevet ”20 % større” i forhold til 2017, som dengang blev ansat for at være et godt marked.
Forbrugerne købte i alt 1.620.000 hårde hvidevarer hos APPLiAs medlemmer i årets løb – svarende til cirka 4500 produkter om dagen.

inden for SDA.
SDA: mangeårig vækst fortsatte
På SDA (små elektriske husholdningsapparter) måler APPLiA afsætningen hos medlemmerne, der som kendte varemærker udgør lige knap halvdelen af det samlede marked.
Her har der været vækst i den samlede afsætning i mere end ti år. Området er præget af innovation, nye produkter og opgradering af kendte produkter, fx fuldautomatiske espressomaskiner, større køkkenmaskiner samt robotstøvsugere.
2021-afsætningen voksede samlet set 4 %, både i værdi og styksalg. Mixere og juicere er gået 17 % frem, mens de helt store produktgrupper som kaffemaskiner og støvsugere ligger i ca. 2 % vækst. Denne er dog ujævn, da dyrere og nyere produkter som indbyggede kaffemaskiner, robotstøvsugere og poseløse støvsugere trækker en større del af væksten.
Forbrugerne købte i 2021 2,8 millioner SDA-produkter fra APPLiAs medlemmer – og også her er der interessant nok tale om en 20 % vækst i forhold til 2017-niveauet.
2020 | 2021 | 2022 | applia | covid-19 | mda | sdaLæs også....
Miele åbnede 31. august sit nye Experience Center i København. Miele vil nudge og uddanne forbrugeren til bedre brug af produkterne.
I en tid, hvor mange ellers holder igen med store forbrugsgoder, vokser ordrestørrelsen hos landets største køkkenrenoveringskæde. Ofte ryger der et par nye hvidevarer med i opgraderingen.
Butikschefen er fritidsfanger - og det er mange af kunderne også. Hvidvare-Nyt har besøgt Elgiganten i nordgrønlandske Ilulissat.
Den grønlandske forbruger er tålmodig. Salg af hvidevarer og elektronik på verdens største ø er da også "business as unusual".
Trods generel afmatning har Hvidt & Frit vundet markedsandele, og kædedirektør Jørgen Højlund glæder sig over endnu et flot regnskab.
2023 kan blive bedre end 2022. Det var en overraskende påstand, analysehuset GfK kom med.
Trods krise og krig: sidste år var et godkendt salgsår for hvidevarer – men der er store variationer i tallene.
Endnu for tidligt at tale om et vendepunkt. Men det globale marked for hvidevarer og elektronik bliver positivt inden udgangen af 2023, spår GfK
Branchen for hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater er kommet gennem skiftende konjunkturer og corona med skindet på næsen.
2022 blev trods krig og krise næstbedste år nogen sinde for salg af hvidevarer.
Man møder meget sortsyn for tiden, men Black Friday er stadig et vigtigt lyspunkt for salget af hvidevarer og elektronik i Danmark.