7. maj 2024  |   Branchenyt  |   Politik

Fra nul til noget 

Vi har regler. Men har vi også håndhævelse? EU har siden 2005 haft producentansvar inden for elektronik, hvidevarer og batterier – og får i nærmeste fremtid også producentansvar for andre områder, fx. fiskegrej og emballage.

Politik
7. maj 2024  |   af Henrik Egede

Producentansvar betyder, at industrien skal sikre optimal genanvendelse og genbrug, når forbrugeren er færdig med at bruge produktet. 

Inden for hvidevarer og elektronik har APPLiA og Elektronikbranchens medlemmer gennem alle årene opfyldt producentansvaret med deltagelse i kollektiv ordning, rapportering og revisorerklæringer.

Hvad så med de virksomheder, der ikke lever op til lovgivningen? I Danmark er der bekendtgørelser, der taler om bøder og sanktioner for virksomheder, som ikke påtager sig producentansvaret.  

Håndhæves reglerne så? Svaret er, ud fra hvad APPLIA har fået oplyst, et stort nej. Der har i Danmark siden producentansvarets start på intet tidspunkt været uddelt bøder eller andre sanktioner for ikke at leve op til  producentansvaret. Free-riders kan agere uden konsekvens. Det svarer til færdselsregler uden politi! 

APPLiA var i sidste uge til møde i Miljøstyrelsen om håndhævelse af producentansvaret. Vi foreslår, at Danmark går fra “nul til noget”, når det gælder sanktionering af manglende producentansvar. Vi foreslår stikprøvekontroller. Det ene år omkring virksomhedernes tilmelding til Dansk Producentansvar, det andet år omkring revisorerklæringer osv. Og vi foreslår, at Danmark, som Tyskland, udsteder mærkbare bøder til virksomheder, der i gentagne tilfælde ikke følger lovene.

Miljøministeriet må kigge ind i et nyt mind-set. Tage elektronikkens miljøpåvirkning lige så alvorligt som vandløb og åer og de levende dyr. Senest når producentansvaret på det store emballageområde træder i kraft i 2025, bør danske myndigheder have en skarp stikprøve-kontrol på plads.

APPLiA og andre hjælper gerne med inspiration.

applia | dansk producentansvar | miljøstyrelsen | producentansvar
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
“En Amazon på reservedele”
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger hver dag klar hos ASWO i Nordtyskland.,

DI: Fradrag for reparationer  
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".

Finanslov skal realiseres  
2024 er i gang - og på finansloven for indeværende år er for første gang afsat midler øremærket til reparation af hvidevarer og elektronik.

Vigtig deadline nærmer sig for 41.000 virksomheder
Producentansvaret for emballage er på vej, og med det får I som virksomhed det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for den emballage I benytter jer af. Den første deadline falder i april 2024, hvor indberetningen af data om emballagemængder begynder. Er jeres virksomhed klar?

På finansloven
Finanslov 2024 faldt på plads i sidste uge.

Skoleflyt
I en tid, hvor forbrugere og politikere råber på "ret til reparation", har Danmark stået uden officielt tilbud om efteruddannelse til reparatør af hvidevarer og elektronik.

Færre skrammer i krisen
Grønland har fået færre økonomiske skrammer i krisen end andre

APPLiA: Aktivt ind i klimakampen
En 2,7 grader varmere verden vil være dramatisk anderledes. Den hurtigste vej til klimaeffekt er energibesparelser - og hvidevarebranchen har et globalt ansvar, siger APPLiA Europe's formand Hakan Bulgurlu.

PFAS – forbud i EU, ikke nationalt
Et forbud mod PFAS ("Evighedskemikalier") skal være europæisk, ikke nationalt, fremgik det af debat i Folketinget.

Electrolux forlader Rusland
Electrolux meddeler nu, at "Ruslands invasion af Ukraine har gjort det umuligt for selskabet at fortsætte sin forretning i landet".

Det klimavenlige valg
Forbrugerrådet Tænk har offentliggjort et forbrugerpolitisk udspil med titlen ”Det klimavenlige valg skal være det lette valg”.


Annonce
Annonce