APPLiA Europas formand opfordrer industrien til at sætte et eksempel.
“APPLiA Europe er afgørende for at skabe EUs rammevilkår. EU er afgørende for at sætte et positivt eksempel for resten af verden”.
Sådan lød ordene fra Hakan Bulgurlu, CEO for Beko og formand for APPLiA Europe, da den europæiske brancheforening holdt årsmøde 13. Juni i Budapest.
Hakan Bulgurlu spår at 2024 bliver et vanskeligt år, hvor markedet fortsat vil kæmpe med at øge salget. Først sidst på året kommer væksten igen:
“Vækst er industriens natur. Vi er en udskiftningsindustri. Lige nu bremses salget af inflation, der begrænser forbrugernes købekraft”.
“Mere afgørende er at vi er midt i et skifte mod en renere industri. Hvidevare-industrien er ikke det samme dyr, som vi var. De unge forbrugere er vrede – og vi skal som industri og som enkelte virksomheder forstå de vrede unge, før vi igen kan øge salget”.
“De unge er med rette vrede over tempoet i klimaindsatsen. Deres vrede afspejler sig i deres indkøbsmønster. De ønsker produkter, der er virkeligt bæredygtige”.
“Vi har som industri unik mulighed for at tage lederskab – vise andre industrier, hvordan man går de vrede unge i møde. Vi skal investere endnu mere i forskning og udvikling af nye produkter og koncepter”.
På den korte bane finder Hakan Bulgurlu det afgørende, at EU’s indre marked “ikke kollapser” og at den kommende lovgivning fortsat er ambitiøs, men også realistisk:
“Der, hvor vi kan udskifte komponenter og materialer, skal der være krav om det. Der, hvor dette ikke er realistisk, skal vi som industri have mere tid”.
APPLiA Europas årsmøde samlede over tre dage mere end 120 deltagere fra virksomheder og nationale brancheforeninger.
Læs også....
Miljøstyrelsen har i 20 år ikke ført effektivt tilsyn med producentansvaret i Danmark. Det har været konkurrenceforvridende.
Som borger, som erhvervsdrivende og som forbruger har man en naturlig interesse i, at landets love håndhæves.
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger klar hos ASWO i Nordtyskland til at blive sendt ud i Europa via servicepartnere.
Vi har regler. Men har vi også håndhævelse? EU har siden 2005 haft producentansvar inden for elektronik, hvidevarer og batterier - og får i nærmeste fremtid også producentansvar for andre områder, fx. fiskegrej og emballage.
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".
2024 er i gang - og på finansloven for indeværende år er for første gang afsat midler øremærket til reparation af hvidevarer og elektronik.
Producentansvaret for emballage er på vej, og med det får I som virksomhed det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for den emballage I benytter jer af. Den første deadline falder i april 2024, hvor indberetningen af data om emballagemængder begynder. Er jeres virksomhed klar?
I en tid, hvor forbrugere og politikere råber på "ret til reparation", har Danmark stået uden officielt tilbud om efteruddannelse til reparatør af hvidevarer og elektronik.