10. maj 2022  |   Klima og politik

Helt Enig

APPLiA er helt enig med Forbrugerrådet Tænk i det meste, når det gælder fremtidens behov for holdbare og reparérbare varige forbrugsgoder. 

Klima og politik
10. maj 2022  |   af Henrik Egede

APPLiA er helt enig med Forbrugerrådet Tænk i det meste, når det gælder fremtidens behov for holdbare og reparérbare varige forbrugsgoder. 

Det glæder os derfor, når Forbrugerrådet Tænk i sit udspil “Det klimavenlige valg skal være det lette valg” lægger vægt på, at der skal indføres skattefradrag for borgernes udgifter til reparation af hvidevarer og elektronik.

Præcis det ønske er et gammelt ønske hos os – og vi må tro, at politikerne i forbindelse med finansloven for 2023 er modtagelige for den slags ideer, der længe har fungeret i Sverige. Et grønt fradrag er den mest effektive vej til en grønnere adfærd. Forbrugerne skal have mere incitament til at reparere og levetidsforlænge produkter. 

Vi er også enige i, at produkter skal kunne skilles ad, så de er lettere at reparere – og at forbrugerne har krav på god information om holdbarhed, reparérbarhed og levetid. Hvordan dette konkret udformes, afgøres i EU med revision af eco-designforordningen. 

Vi er stadig uenige med Forbrugerrådet Tænk i kravet om seks års reparationsret for varige forbrugsgoder samt afskaffelse af undersøgelsesgebyret. Et enigt Folketing kunne sidste år efter grundig sagsbehandling ikke se dokumentation for en positiv klimaeffekt af disse forslag – så de nuværende, velfungerende reklamations-regler må formodes at holde et stykke tid frem. 

Tak til Forbrugerrådet Tænk for udspillet. Vi ser frem til danske og europæiske tiltag, der gør forbrugernes fremtidige adfærd mere klimavenlig. 

finanslov 2023 | forbrugeradfærd | forbrugerrådet tænk | forbrugertillid | klimakrisen | levetider | reklamationsret
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Ude af sind
Producentansvaret gælder ikke i Grønland - alligevel bliver der ryddet op i el-skrot.

Ikke fucke med batterierne – nu på tegnsprog
Bodil Jørgensen skælder stadig danske forbrugere ud. Dem, der ikke vil høre, og nu også dem, der ikke kan høre...

Hvorfor hitter produkter i raketfart?
Hvordan kan det være, at nogle produkter pludselig bliver trendy? Kan succesen forudsiges – og hvad bliver det næste store? Vi spurgte fremtidsforsker Anne-Marie Dahl fra Futuria.

Se hvad du kan spare på energirigtige hvidevarer
De høje el- og energipriser vejer tungt i budgettet hos mange danskere. Derfor hjælper Electrolux nu forbrugerne med at vurdere, hvor meget man kan spare ved at skifte til et konkret produkt.

Reparation: max 1000 kr
Kan den repareres? 1000 kr. er smertegrænsen for forbrugeren, når det gælder reparation af hvidevarer.

De’Longhi præsenterer nyt bæredygtighedsmanifest
Under parolen ”Transforming with integrity” beskriver De'Longhi intentioner, motiver og mission på tre fokusområder inden for bæredygtighed, hvor virksomheden ønsker at gøre en forskel.

Ja til byttehjørner – i trygge rammer
De kommende kommunale byttehjørner må ikke blive et gråt marked, hvor borgerne køber hvidevarer og elektronik uden sikkerhed og uden rettigheder.

Retten til den rette reparation
Forbrugerne har ikke bare ret til reparation, men krav på rette reparation. APPLiA udgiver ny bog til professionelle montører.

I tryg ramme
Der skal ikke herske tvivl om, at APPLiA går ind for øget genbrug.

Glædelig Stop-madspild-dag!
Hver dag har snart sin sag, men den 29. september gælder det en af de vigtige: Hvordan reducerer vi madspild?

For første gang: nordisk CO2 beregner
Genbrug og genanvendelse af el-skrot kan spare CO2. Hvor stor besparelsen er, kan virksomheder og kommuner nu regne ud via en ny CO2-beregner.