10. maj 2022  |   Klima og politik

Helt Enig

APPLiA er helt enig med Forbrugerrådet Tænk i det meste, når det gælder fremtidens behov for holdbare og reparérbare varige forbrugsgoder. 

Klima og politik
10. maj 2022  |   af Henrik Egede

APPLiA er helt enig med Forbrugerrådet Tænk i det meste, når det gælder fremtidens behov for holdbare og reparérbare varige forbrugsgoder. 

Det glæder os derfor, når Forbrugerrådet Tænk i sit udspil “Det klimavenlige valg skal være det lette valg” lægger vægt på, at der skal indføres skattefradrag for borgernes udgifter til reparation af hvidevarer og elektronik.

Præcis det ønske er et gammelt ønske hos os – og vi må tro, at politikerne i forbindelse med finansloven for 2023 er modtagelige for den slags ideer, der længe har fungeret i Sverige. Et grønt fradrag er den mest effektive vej til en grønnere adfærd. Forbrugerne skal have mere incitament til at reparere og levetidsforlænge produkter. 

Vi er også enige i, at produkter skal kunne skilles ad, så de er lettere at reparere – og at forbrugerne har krav på god information om holdbarhed, reparérbarhed og levetid. Hvordan dette konkret udformes, afgøres i EU med revision af eco-designforordningen. 

Vi er stadig uenige med Forbrugerrådet Tænk i kravet om seks års reparationsret for varige forbrugsgoder samt afskaffelse af undersøgelsesgebyret. Et enigt Folketing kunne sidste år efter grundig sagsbehandling ikke se dokumentation for en positiv klimaeffekt af disse forslag – så de nuværende, velfungerende reklamations-regler må formodes at holde et stykke tid frem. 

Tak til Forbrugerrådet Tænk for udspillet. Vi ser frem til danske og europæiske tiltag, der gør forbrugernes fremtidige adfærd mere klimavenlig. 

finanslov 2023 | forbrugeradfærd | forbrugerrådet tænk | forbrugertillid | klimakrisen | levetider | reklamationsret
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
For første gang: nordisk CO2 beregner
Genbrug og genanvendelse af el-skrot kan spare CO2. Hvor stor besparelsen er, kan virksomheder og kommuner nu regne ud via en ny CO2-beregner.

Du smider 47 kg mad ud hvert år 
Spiseligt mad, vel at mærke. Ærgerligt, når det er så nemt at gøre noget ved. En af de bedste investeringer du kan foretage i dit køkken, er at anskaffe et Liebherr køleskab med BioFresh. Derved mindsker du både madspild og sparer penge.   Liebherrs kvalitetskøleskabe med BioFresh-teknologi giver dine madvarer optimale betingelser, så holdbarheden forlænges, […]

Undgå greenwashing
Forbrugerombudsmanden udgiver kvikguide til virksomheder om greenwashing. Undgå vildledende markedsføring med miljøudsagn.

Hildebrandts helikopter
På APPLiA-dagen udfordrede Steen Hildebrandt branchen med et skarpt fokus på vores fælles ansvar for klodens tilstand.

Dialog med de unge
APPLiA Europe har fået ny, meget klimabevidst formand.

Elretur går ind i emballage 
Elretur har besluttet at gå aktivt ind i det kommende producentansvar for emballage.

BSH melder vækst over hele linjen
Hvidvare-nyt var med, da den tyske gigant BSH i foråret inviterede verdenspressen til virtuelt pressemøde. Det kom i høj grad til at handle om vækst og bæredygtighed.

CO2-Beregner sat i gang
Hvor stor er den konkrete klimagevinst ved genbrug og genanvendelse af hvidevarer og elektronik?

Faktatjek
Hvis det er fakta, benægter a fakta!

Butikskæder satser på bæredygtighed
Power udvider snart RePower-konceptet med en stor butiksafdeling for genbrugte varer. Også Elgiganten arbejder på at skabe øget opmærksomhed om en bred vifte af bæredygtige tiltag.

Genbrug i Middelfart og Roskilde
De to sorteringsanlæg, der skal sikre øgede mængder af genbrugt elektronik, er nu ved at falde på plads.