20. juli 2023  |   Tips & Tricks

Hemmeligt våben i rengøringen: DAMP!

Før kæmpede Henrik Denta med rengøringen som de fleste af os andre: med en kedelig kombination af knofedt og kemikalier. Men så købte han en damprenser, og siden er begejstringen for dampmaskinen bare vokset.

Tips & Tricks
20. juli 2023  |   af Søren Bang Hansen

Som journalist med årtiers erfaring fra bl.a. TV-Avisen er Henrik Denta vant til at afprøve påstande, som virker lidt for rosenrøde. Så da han for godt 10 år siden faldt over en artikel om damprengøring, satte det noget i gang:

– Det stod lysende klart for mig, at det her kan da være løsningen. Hvis det faktisk virker, er det jo både enkelt, nemt og billigt. Så jeg gik ud og undersøgte markedet, fortæller han.

Henrik endte med at købe en Nilfiskmodel, for som han siger:

– Jeg kommer fra et hjem med Nilfisk, og hvis sådan et firma kaster sig over damprensere, så er der nok noget om snakken.

Den udvalgte model var ikke at finde i nogen forretninger, men det lykkedes at skaffe et eksemplar hjem. Og Dentas dampmaskine bestod praksistesten:

– Siden jeg prøvede den første gang, har jeg brugt den til mere og mere. Og uanset, hvad jeg har testet den på, har det bare virket, fortæller han.

Klarer det hele

Vask af gulv og trapper klares på samme måde, som når man støvsuger. Her sidder der blot en fugtig gulvklud for enden af mundstykket, som udsender den varme damp.

Det er hverken nødvendigt at opvride kluden undervejs eller at tørre gulvene bagefter, forklarer Henrik Denta. I et tonefald, hvor man fornemmer en hjælpsom iver efter at dele en overset hemmelighed.

– Jeg vasker gulve på fem minutter, og trapperne på tre minutter. Det er jo bare at køre henover fladerne. Når jeg er færdig, tager jeg kluden af og smider den til vask. Så er den klar til næste gang.

Gulvtæpper har Henrik endnu ikke prøvet at damprense, men gardinerne får gerne et spray med dysen. Det samme gør vinduerne.

– Når jeg vasker vinduer, holder jeg dampdysen i den ene hånd, og i den anden et viskestykke til at tørre efter med. Naboerne kigger nogle gange, fordi der står dampskyer op omkring mig, griner Henrik Denta.

Sidste år opdagede han endnu en anvendelse for sit dampspyende vidunder.

– Jeg så nogle reklamer, hvor et firma tilbød at damprense kundens bil hjemme i indkørslen. Så jeg slæbte damprenseren ned og gjorde bilen rent – både indvendigt og udvendigt. Bagefter kunne jeg se, at jeg maksimalt havde brugt halvanden liter vand. Det sparer miljøet for en masse giftigt spildevand. Og bilen var ikke våd indvendigt, for det fordamper hurtigt igen, fortæller Henrik Denta.

Når ind overalt

Damp trænger ind overalt – også de steder, man ikke når med fingre, klud og børste. Det er især en fordel på badeværelset.

– Dampen kommer ud under tryk, så nogle gange bliver skidtet nærmest blæst væk. For eksempel der, hvor vandet kommer ned i toilettet. Der sprøjter jeg også damp op, og pludselig rasler der kalkstykker ned, fortæller Henrik Denta.

Derfor kan han heller ikke forstå, at damprensere ikke er lige så udbredte som fx støvsugere.

– Det undrer mig såre, på mange planer og niveauer, at de er så ukendte. Jeg har aldrig set en reklame for folk, der bruger det her. Til gengæld ser jeg tonsvis af reklamer for halvgiftige sæber til rengøring. Man skal jo nærmest bruge syv forskellige slags bare til badeværelset: en til spejlet, en til toilettet og en til afkalkning…

Dræber bakterier

I større skala falder snakken på landets hospitaler, hvor det jo ikke er smart, når patienterne smitter hinanden.

– De rengøringsvogne, personalet kommer slæbende med, rummer måske 25 forskellige rengøringsmidler. Men måske kunne de 24 af dem erstattes med damp, siger Henrik Denta.

Forbrugerrådet Tænk bekræfter, at damprensere dræber bakterier – men tilføjer i en artikel, at producenternes løfter om at dræbe hele 99,999 procent af samtlige bakterier ofte forudsætter, at området dampes i op til 30 sekunder.

Så tålmodighed hjælper, men mon ikke lidt mindre vil også kunne gøre en positiv forskel? Også i forhold til de problemer, allergikere døjer med fra alskens allergener.

Ulemper?

Er der da slet ingen ulemper ved Dentas dampmaskine?

– Man skal lige være opmærksom på at bruge noget vand, der er så lidt kalkholdigt som muligt. Ellers kalker maskinen til. Vi har købt noget vandfiltrering, der sier en del af det fra, fortæller Henrik Denta.

Og så skal man passe på fingrene.

– Man skal altså ikke tage fat ude i spidsen. Der er den helt varm! Man skal lige lære, at det er noget lidt andet, man har med at gøre her. Til gengæld er det så meget hurtigere, nemmere, billigere og mere effektivt.

Måske er det også lidt sjovere.

– Når vi mænd får nyt legetøj, så bliver vi glade. Men vi bliver endnu gladere, når legetøjet viser sig at virke – og sparer en masse besvær. Så kan vi jo komme hjem og sige til konen: Skal jeg ikke tage rengøringen, skat?

dampmaskine | forbrugerrådet tænk | henrik denta | rengøring
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Lyd og støjniveau
Støjforurening er et relativt begreb. Alt fra et jetfly der letter eller din kollega drikker kaffe. I køkkenet er det den larmende emhætte, der kan ødelægge den kulinariske oplevelse, men sådan behøver det ikke være. Vi bliver ofte spurgt, hvad der er vigtigere i forhold til emhætten. Er det sug kapaciteten eller lyden?

Nyt og bæredygtigt – part 3
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.

Nyt og bæredygtigt – part 2
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.

Nyt og bæredygtigt – part 1
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.

Tryk på de rigtige knapper
Hvor god er du til at finde økoprogrammet? Hvor god er du til at læse brugsanvisningen?

Strømpyramiden viser vej til besparelser
Energistyrelsen har lanceret en ny pyramide, der skal hjælpe med at finde de største energibesparelser i hjemmet.

Elsparetips: undgå elektrisk chok
Med tidens ekstreme elpriser er det vigtigere end nogensinde at sænke forbruget. Selv små justeringer af hverdagens vaner kan lige nu gøre en kæmpestor forskel på din elregning.

Høje priser, gode spareråd
Energipriserne er stukket af - og med krigen i Ukraine er der ikke udsigt til, at prisen på el og gas bliver mindre foreløbig.

Gode råd til … brug af fryser
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af fryseren.

Gode råd til brug af … køleskab
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af køleskabet.

Gode råd til brug af … emhætte
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af emhætten.


Annonce
Annonce
Annonce