15. marts 2021  |   Små elektriske apparater  |   Støvsugere  |   Robots

Hjælpsomme robotter til hjemmet

Samsung brugte vinterens virtuelle CES-messe til at løfte sløret for fremtidens intelligente robothjælpere. Blandt andet en “robotbutler”, der kan rydde op, tage opvasken og række dig et glas velskænket rødvin.

Robots
15. marts 2021  |   af Søren Bang Hansen

Tidens teknologi blegner ofte ved mødet med fortidens visioner om fremtiden. Hvad blev der fx af de flyvende biler og overmenneskelige androider, som ifølge kultfilmen Blade Runner (fra 1982) skulle være en del af hverdagen anno 2019?

Derfor er det forfriskende, når store producenter af og til giver os et glimt af en mere “fremtidsagtig” fremtid. Samsungs præsentation på dette års CES-messe gav os netop sådan et glimt.

På grund af pandemien var begivenheden streamet og indspillet på forhånd. Produktionen ligner en moderne spionfilm, hvor hovedrollen indtages af chefen for Samsung Research, Sebastian Seung. Ifølge flere kommentarer fremstår han her mere cool og kontrolleret end nogen robot (døm selv på: www.kortlink.dk/2aekv).

Alsidig hushjælp

Men det var en helt anden deltager, der stjal showet. Navnet er “Handy” – fordi den faktisk har en hånd, hvilket jo er et særsyn på husholdnings-apparater, selv her i 2021.

Robotten kører rundt i hjemmet og går til hånde, hvor den kan. Hvis den opdager snavset tøj på gulvet, samler den det op og smider det i vasketøjskurven. Den dækker bordet, og efter måltidet tager den af og sætter i opvaskeren.

Med kunstig intelligens genkender robotten sine omgivelser, så den fx ved, hvor meget kraft den skal bruge for at gribe om forskellige genstande. Derfor kan den også skænke vin i et glas – og sætte blomster i en vase.

Du ser rigtigt: Robotten er i færd med at fylde opvaskemaskinen.

En ekstra hånd

– Handy bliver en udvidelse af dig selv. I køkkenet og hvor du ellers har brug for en ekstra hånd. Den vender op og ned på hele forestillingen om, hvordan en robot i dit hjem kan se ud, siger Sebastian Seung i præsentationen.

Samsungs danske direktør, Claus Holm, kunne godt tænke sig en:

– Jeg sad selv og var klar til at bestille den. Det er jo nemmere end at overtale to teenagere til at tage opvasken. Selvfølgelig er det et konceptuelt produkt, som ikke er på markedet næste år. Men det viser, hvad der faktisk lader sig gøre allerede nu. Og inden for kort tid kommer der noget, der ligner, lover Claus Holm.

Må jeg skænke dig et glad rødvin? Den gamle drøm om robot-butleren begynder at tage form.

Omsorgsfuld ledsager

På CES præsenterede Samsung også en anden robot ved navn “Care”, der er udviklet til at følge og optimere din adfærd. Den lærer din daglige rytme og giver besked, hvis du fx trænger til en pause fra arbejdet ved skærmen.

Har du et videomøde, ruller den hen til dig og klapper skærmen op, så du straks er i gang.

Claus Holm fortæller, at denne model oprindeligt er udviklet til ældreomsorg, som bliver et kæmpe fokusområde i fremtiden.

– Samsung har en lang historie inden for hjælpemidler til ældre. Det er fint med “varme hænder”, men reelt er hjemmeplejen presset på tid. Her giver robotten nye muligheder for at interagere med syge og ældre, der har brug for hjælp – fx til at tage deres medicin.

Både Handy og Care har en skærm som ansigt, så de kan blinke venligt til dig – og i det hele taget fremstår livagtige og udtryksfulde.

Care holder øje med dine vaner – og siger venligt til, når du har siddet for længe bag skærmen.

Stor fremtid

Alt dette kan måske virke fjernt og fremtidsagtigt. Men Samsung har ofte evnet at tage nogle enorme spring i udviklingen af helt nye produkter. Senest inden for mobiltelefoner med foldbare skærme.

– Det, vi gerne ville opnå med CES i år, når nu folk alligevel ikke kunne komme over og røre produkterne, var at give et indblik i, hvad vi ellers går og roder med. I Samsung bruger vi 12 milliarder dollars hvert år på udvikling, og meget af det går jo til langsigtede projekter, som offentligheden ellers aldrig hører om, fortæller Claus Holm.

– Vi er meget interesseret i hele den her udvikling med robotter. Det er noget, vi bruger mange ressourcer på. Fordi vi tror på, at der ligger en stor fremtid i det.

ai | ces messe | robotstøvsuger | samsung
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Robotten genkender hunde-hømhøm
Det kan være slemt nok, hvis hunden af og til efterlader små uheld på stuegulvet.

Støvsuger med kunstlig intelligens
SAMSUNGs Jet Bot AI+ er verdens første robotstøvsuger med Intels Movidius A1-processor.

Robot med bedre børster
Dette efterår lancerer Miele en ny robotstøvsuger (RX3), som er opdateret med nye effektive sidebørster. Motoren er også forbedret, og sammen med de nye børster betyder det, at Miele lover 25 % bedre rengøring end med forgængeren. Med en højde på bare 8,5 cm kan RX3 komme ind under sofaen og andre lave møbler. Den […]

Støvsug med stemmen
Som den eneste robotstøvsuger på markedet kan iRobot Roomba i7/i7+ rengøre bestemte navngivne zoner med en enkelt kommando via stemmestyring.

Endnu smartere rengøring
iRobot har fået en softwareopdatering og tilretter rengøringen til din hverdag. Også gulvvaskeren Braava jet m6 har lært nye tricks.

Støvsugeren spotter kæledyr og indbrudstyve
Vov. Samsungs nyeste robotstøvsuger er udstyret med kæledyrs-genkendelse.

Smart robot tømmes automatisk
Ny Roomba i3+ kan danne rengøringsplaner for dig - baseret på tidligere opgaver.