15. marts 2020  |   Branchenyt  |   Branchenyt  |   Marked

Hvad gør branchen?

I hvidevarebranchen har bæredygtighed længe været et konkurrenceparameter, ikke
mindst takket være energimærkningen. Det er let at formidle budskabet til forbrugerne
om, at ét produkt er mere energirigtigt end et andet.

Branchenyt
15. marts 2020  |   af Jakob Larsen Medgyesi

Men branchen arbejder også med bæredygtighed på en lang række andre områder, og netop innovation inden for bæredygtighed har de seneste år været fremherskende i de mange, nye produkter, der hvert år kommer på markedet.

Autodosering

De seneste år er der kommet flere og flere opvaskemaskiner og vaskemaskiner med autodosering af vaskeog opvaskemiddel. Ikke alene gør det det nemmere forbrugerne, da de ikke behøver at fylde på ved hver enkelt vask eller opvask, det sikrer også, at man kun bruger netop den mængde, der er brug for. Da rigtig mange af os overdoserer mængden af vaskepulver eller bruger tabs til opvasken, så sikrer man på den måde, at der ikke bliver overdoseret.

Dette er til gavn for både pengepungen og miljøet, da der på den måde bliver udledt færre sæberester.

Zonen forlænger holdbarheden

BioFresh, CrispZone, Fresh Zone, 0-zone, hydrofresh, coolbox – kært barn har mange navne. Fælles for dem alle er, at de kan være med til at forlænge holdbarheden af både grøntsager og af kød. Nogle af dem giver blot en lavere temperatur, så stegen kan holde længere. Andre sørger for den rette temperatur, kombineret med høj luftfugtighed, så holdbarheden forlænges betydeligt på grøntsager. Andre sørger for en lavere luftfugtighed, så oste og salamier kan holde længere.

Mange af dem kan desuden justeres efter behov, så skuffen sørger for det helt rigtige klima til de fødevarer, man placerer i den. Derved forbedrer man holdbarheden og stopper potentielt madspild.

Plastfiltre

Når man vasker tøjet, ryger der automatisk en masse små partikler af det, som bliver skyllet ud sammen med spildevandet fra vaskemaskinen. Når man vasker naturlige materialer, er det ikke noget væsentligt problem, da de er biologisk nedbrydelige.

Men når man vasker kunstige stoffer som polyester og elastan, så bidrager man til belastningen af havmiljøet, for her er det mikroplast, der ryger med ud i vandet. Det er er til skade for dyrelivet i havet, da mange fisk vil spise de bittesmå plastpartikler.

Men enkelte producenter er begyndt at arbejde med filtre til mikrofibre, der sørger for, at de små plastpartikler bliver filtreret fra, så de ikke ryger med vandet ud.

Genbrugsmaterialer i produktionen

I mange lande er brugen af engangsflasker uden pant et alvorligt problem, for de ender ofte i naturen, hvor det tager op mod 500 år for plastikflasker at blive nedbrudt – og som så meget andet plastik i naturen, ender de med at blive til mikroplast.

Men PET-flaskerne er lavet af en fleksibel plasttype, der relativt nemt kan genbruges til andre formål, og her kan man finde eksempler på hvidevareproducenter, der bruger genanvendte PET-flasker til produktion af kar til vaskemaskiner.

Skånsom tøjvask

Det slider på tøjet, når det bliver vasket og tørret. Derfor arbejder mange producenter på at gøre vaskeprocessen mere skånsom, så tøjet kan holde længere, uden at blive slidt eller miste farve, for eksempel med indbyggede blødgøringsanlæg i vaskemaskinerne, der fjerner kalk fra vandet.

Da modebranchen er blandt de mest forurenende industrier i verden, giver det rigtig god mening at sørge for, at man kan bruge tøjet i længere tid.

Smarte køleskabe

De fleste kender situationen, hvor man finder en gammel madrest bagerst i køleskabet, eller når noget glaskonserves ser alt andet end indbydende ud, fordi man har glemt alt om, hvornår det egentlig var, man åbnede det.

Men enkelte køleskabe kan i dag minde én om, at det måske er på tide at få brugt en madvare. Det kræver naturligvis, at man registrerer den, når man sætter den på køl eller åbner glasset, men så kan køleskabet til gengæld også give besked, når den skal bruges.

Når køleskabet har styr på indholdet, så kan et smart køleskab endda komme med forslag til retter med de ingredienser, man har i det – så man også på den måde kan reducere madspild.

bæredygtighed | branchen | genbrug | madspild | ny-teknologi
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Electrolux forlader Rusland
Electrolux meddeler nu, at "Ruslands invasion af Ukraine har gjort det umuligt for selskabet at fortsætte sin forretning i landet".

Nilfisk fastholder vækst
I andet kvartal af 2022 øgede Nilfisk omsætningen, og sidst i kvartalet var ordreindgangen den højeste nogensinde.

IFA igen
Ready, steady, show! Efter to års pause er IFA tilbage igen.

Smeg og Galileo samlede familien
Det var som at se familien igen – efter at den i lang tid ikke havde været samlet.

Detailhandlen 2022:
Hvor står vi, og hvad er i vente? Et højdepunkt på APPLiA’s branchedag 28. april var debatten med Elgigantens direktør Peter Stedal og Whiteaways chef for e-commerce Jacob Balshøj. De to gjorde status over aktuelle udfordringer og løftede blikket mod fremtidens marked. Her er de vigtigste pointer.

Hvidevare-gazelle i Kalundborg
Tour de France-feltet svinger forbi en af landets bedst etablerede hvidevarebutikker. Den lokale Punkt 1 i Kalundborg er flere gange blevet Gazelle-virksomhed i dagbladet Børsen.

Whiteaway køber Frigor  
Viborg-virksomheden Vibocold A/S har solgt varemærket Frigor til Whiteaway Group, der fremover vil have Frigor-produkter som private label.

BSH melder vækst over hele linjen
Hvidvare-nyt var med, da den tyske gigant BSH i foråret inviterede verdenspressen til virtuelt pressemøde. Det kom i høj grad til at handle om vækst og bæredygtighed.

Euronics: nordens største indkøber
Euronics, Nordens største indkøber af hvidevarer, kom ud af 2021 med et resultat på primær drift på 9,17 mio. kr.

Markedet har lagt sig – og dog…
Afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparter har i første kvartal af 2022 igen lagt sig på et mere normalt niveau i forhold til rekordåret 2021.

Witt runder en milliard i omsætning
Succeshistorien fra Herning fortsætter med nyt rekordregnskab og massive investeringer i flere medarbejdere, nyt værksted, testcenter – og en kuppelformet gourmet-restaurant!