15. oktober 2020  |   Branchenyt  |   Marked

Hvidevarebutikker skal satse på kunde-oplevelser og nye samarbejder

Nethandlen har fået et boost under corona, så hvis de fysiske butikker skal overleve, må de levere ekstra værdi og oplevelser til kunden. Og nye tider kalder på nye samarbejder, fortæller Philip Læborg, Client Insight Manger hos GfK.

Marked
15. oktober 2020  |   af Søren Bang Hansen

Corona-pandemien har sat ekstra skub i online-salget af hvidevarer og små husholdningsapparater. Flere steder i Vesteuropa er mere end halvdelen af salget rykket online. I Danmark ligger andelen omkring en fjerdedel, men her medregnes ikke de meget udbredte click-&-collect-køb, hvor varerne bestilles på nettet, men betales ved afhentning i en fysisk butik.

Det er tydeligt, at corona har sat fart på den her udvikling. Mange ældre er med rette bekymrede for deres helbred. Nu har de pludselig opdaget, at man kan købe tingene online. Så vi har set en markant stigning i antallet af førstegangs-købere på nettet. Det rykker virkelig noget, fastslår Philip Læborg, Client Insight Manager hos GfK.

Han arbejder til daglig med at analysere markedet og rådgive branchen på basis af sine iagttagelser. Og forandringens tiltagende vinde har øget efterspørgslen på opdateret viden.

– Når jeg taler med producenterne, stiller de mange flere spørgsmål end tidligere om de her ting. De vil vide mere om online-handlen og forklaringen på de nye tendenser. For eksempel fungerer de sociale medier jo i dag som virtuelle gågader. På din tur ned ad strøget ser du reklamer for butikker og brands, du selv har valgt at følge. Det stiller nye krav til producenter og butikker, som skal inspirere og fange folk meget hurtigere end før. En anden joker er Amazon, der nu åbner i Sverige – og måske snart i Danmark. De er ikke de stærkeste på hvidevarer, men rigtig stærke på mindre produkter, som på sigt endda kan leveres med robotter og droner, siger Philip Læborg.

FLYDENDE GRÆNSER

Han fremhæver en tendens, der betegnes som ”collapse of the middle”. Altså det forhold, at kunderne søger væk fra den mellemste prisklasse. I stedet ser vi et mere polariseret marked, hvor interessen samler sig om både de billigste og de dyreste produkter.

Skellet mellem fysiske og virtuelle butikker er heller ikke entydigt:

Vi ser et stigende overlap mellem fysiske butikker og online-butikker. Det er det, vi kalder omnichannel. Du ser varen på nettet, hvorefter du går ned i butikken og finder den på hylden. På den måde krydser tingene hinanden. Forbrugerne er jo heller ikke blege for at stå i en butik og tjekke på nettet, hvad et tilsvarende produkt koster andre steder. Der sker ret meget i øjeblikket, fastslår Philip Læborg.

Han tilføjer, at jo højere prisen bliver, desto stærkere står specialisterne. Det gælder også de store varehuse som Elgiganten og Power.

– Hvis man vil købe et premiumprodukt, går man ikke ned i et tilfældigt supermarked. Man vil ud til et sted, hvor de ved mere om tingene, siger Philip Læborg.

Philip Læbrog, Client Insight Manager hos GfK, får langt flere spørgsmål end tidligere om de nye tendenser inden for detailhandel.

FYSISKE FORDELE

Hvis de fysiske butikker skal have en berettigelse, må de netop skabe en ekstra værdi i forhold til det, man finder på nettet.

Butikkerne skal kunne noget ekstra. Sælgerne skal have fuldstændig styr på produkterne, så de kan forklare, hvorfor et bestemt produkt giver mening for kunden. For hvis man omvendt oplever, at man selv er klogere end ekspedienten, går man nok et andet sted hen. Man kan også søge at skabe et community omkring sin forretning. Som når den lokale cafe går fra at være et serveringssted til et foreningssted, hvor kunderne føler ekstra loyalitet. Det er vigtigt at vælge, hvordan man vil skille sig ud, understreger Philip Læborg.

– Hvis du skal finde et par løbesko, har mange sportsbutikker i dag et løbebånd, så du kan teste, om skoene matcher din løbestil. Det er det, en fysisk butik skal kunne for at retfærdiggøre sin eksistens. Man skal tilbyde noget, som ikke fås på nettet. Det kan også handle om oplevelser og stemninger. For eksempel så jeg en sardinforhandler i Portugal, hvor en dåse sardiner koster fem gange så meget som i supermarkedet. Det kan han gøre, fordi han spiller på en masse immaterielle ting og tilbyder en samlet oplevelse.

Mange ældre har opdaget, man kan købe tingene online, så vi ser en markant stigning i antallet af førstegangs-købere på nettet, fortæller Philip Læborg.

FLEKSIBLE PARTNERSKABER

En anden udvikling, der har taget fart under coronakrisen, er fremkomsten af – og behovet for – nye fleksible samarbejder og alliancer.

Det kan være ”shop-in-shops”, som når EL-salg rykker ind hos Kvickly for at komme tættere på kunderne. Eller nye online-partnerskaber, som når Whiteaway udvider kundegruppen ved at samarbejde med Salling Group.

Som andre kriser har corona været med til at sætte skub i nogle eksisterende udviklinger. Mange fysiske butikker er udfordret, leasingkontrakterne bliver kortere, og flere butikslokaler står tomme. Men vi ser også spændende nye partnerskaber. I Madrid har IKEA et showroom, hvor man kan gå ind, blive inspireret og bestille sine møbler via en skærm i butikken, mens man vejledes af de ansatte. I Stockholm findes en stor hal, hvor skiftende brands opretter midlertidige butikker med fokus på kundeoplevelsen. Nogle laver morgen-yoga eller seminarer, så kunderne kommer tættere på produktet og føler sig involveret. Butikkerne bliver i stigende grad opmærksomme på alle disse muligheder.

click & collect | covid-19 | gfk | nethandel | online-salg | philip læborg | shop-in-shops
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Alfreds anvisninger 
Hvordan lykkes man med at sælge kvalitetsprodukter i et trægt marked? Det var temaet, da APPLiA 18. april 2024 afholdt branchedag og årsmøde på KolleKolle i Værløse.

Nyt liv til gamle støvsugere
Gamle støvsugere kan noget, de nye ikke kan, mener Nicole Kiel Broch. Hun har været omgivet af støvsugere hele sit liv – og lancerer nu et nyt koncept for ”retrostøvsugere”.

Januar 2024 var positiv  
For første gang i 14 måneder viser afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater en positiv udvikling.

Ztove – med en enkelt grads præcision
En mislykket pandekage var starten. På Fyn ligger en ung dansk virksomhed, der vil sikre, vi kan lave mad ved præcise temperaturer. Hvidvare-Nyt har besøgt Ztove, som er nyt medlem af APPLiA Danmark.

SMEG med usædvanligt tilbud 
Den italienske producent SMEG giver fra og med 1. februar 2024 et usædvanligt tilbud: prøv produkter i 100 dage i ro og mag - og returnér varerne med fuld fortrydelsesret.

2023 var noget hø
Markedet i 2023 var negativt. Lyspunkterne var bl. a. vaskemaskiner og især årets højdespringer: airfryeren!

Black Week er dobbelt op
GfK: Forbrugerne køber de dyrere "premium"-produkter i Black Week.

Whiteaway i stort opkøb
Hvidevarekoncernen Whiteaway Group har foretaget et strategisk opkøb af Bolind, som leverer hvidevarer til det almene boligmarked i Danmark.

Lyse udsigter for Black Friday?
Ny undersøgelse fra Dansk Industri viser, at detailhandlerne kan se frem til en god Black Friday – især når det gælder elektronik og el-udstyr.

Udfordrende Black Friday
3,4 mia. kr. er, hvad danske forbrugere forventes at købe ind for på i Black Friday og i Black Week 2023.

Whiteaway vinder markedsandele
Hvidevarekoncernen Whiteaway Group har offentliggjort årsregnskab for 2022/2023. Regnskabsåret, som blev afsluttet ved indgangen til august, viser en samlet omsætning på 2,3 mia. kr. og et resultat efter skat på 15 mio. kr.


Annonce
Annonce