Trods generel afmatning har Hvidt & Frit vundet markedsandele, og kædedirektør Jørgen Højlund glæder sig over endnu et flot regnskab.
Lokal forankring. Tilgang af butikker. Øget synlighed. Udvidelse af lageret. Lave kædeomkostninger. En stærk position på B2B-markedet.
Det er grundingredienserne i regnskabet for Hvidt & Frit for 2022:
– Vi har endnu et flot regnskab, og vi vinder markedsandele i et marked, der er nedadgående, siger kædedirektør Jørgen Højlund.
Indkøbsforeningen med 66 butikker over hele landet, og en støt tilgang af flere, ender med en omsætning på 368 mio. kr. i 2022 – en tilbagegang på omkring 7 % i forhold til året før, hvor branchen ellers ligger på cirka 12 %.
Til sammenligning var omsætningen i 2016 på 307 mio. kr. med kraftige stigninger under corona i 2020-21, hvor mange fornyede deres hårde hvidevarer, og Hvidt & Frit derfor omsatte for 396 mio. kr. i 2021.
Bonus til butikkerne
– Vi er ganske godt tilfredse med omsætningen i 2022 i et turbulent marked. Og med en afkastningsgrad på 19,4 % og en soliditetsgrad på 77 %, hvor andre typisk har omkring 30 %, så ligger vi rigtig godt, siger Jørgen Højlund.
De 66 butikker har også haft stor glæde af regnskabet, da indkøbskæden ikke skal puge penge sammen:
– Vi har sendt 65 mio. kr. ud til butikkerne: 20 mio. kr. i udbytte og 45 mio. kr. i bonus, og pengene ligger bedst i HVIDT & FRIT VINDER FREM I MAT MARKED medlemmernes lommer, siger Jørgen Højlund.
Flere årsager
Men hvad er det så, der har givet det gode resultat i et vanskeligt marked, som især domineres af et par store spillere med store varehuse?
– Vi har nedbragt vores omkostningsprocent på kædekontoret fra lige over 2,6 % i 2016 til 1,5 % i 2022. Vi har udvidet vores lager i Brabrand, så vi kan købe større ind og levere fra dag til dag, så butikkerne får frigivet lagerbinding. Og så betyder den store lokale forankring også rigtig meget, fordi hvidevarer typisk er noget, som kræver, at man ser produkterne og får god service, pointerer Jørgen Højlund.
Fortsat vækst
Hvidt & Frit med kædekontor i Ballerup skønner, at de 66 tilknyttede butikker har en samlet omsætning på omkring 700 mio. kr. – både i butikkerne og Business- 2-Business, hvor den sidste del er et område, som butikkerne står stærkt på.
– Vi er blevet mere synlige på sociale medier, med nyhedsbrev og med kampagner som et led i en vækststrategi, der både arbejder med fortsat tilgang af nye medlemmer og højere toplinje, siger Jørgen Højlund.
erling madsen | hvidt og fritLæs også....
2024 blev et temmelig afdæmpet år for afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater.
APPLiAs direktør har i nogle år været del af det teknologiske "spåmandspanel", som Berlingske Tidende bruger til at forudse året, vi går ind i. Hvad er tendenserne i teknologi - og hvad kan vi som forbrugere forvente?
Black Friday 2024 overgik efter alt at dømme - med afstand - Black Friday 2023.
Forbrugerne foretrækker fortsat "nogle at snakke med", når de køber hvidevarer og elektronik.
Inflation og usikkerhed udfordrer forbrugerne på det bæredygtige valg.
Elgiganten afslutter regnskabsåret 2023-2024 med et overskud, trods faldende efterspørgsel på elektronik og hvidevarer. Øget markedsandel og effektiv drift har været nøglen til succes.
Forbrugerne har lært lektien: de ved godt, stort set, hvor længe hvidevarerne holder.
Køb af hvidevarer er en breddesport. Næsten alle er involveret, når der træffes beslutning om nye hvidevarer.
Forbrugernes humør har længe været i dybfryseren eller i al fald i det mellemfornøjede område.
1. halvår 2024 gav ikke et løft for afsætningen af hvidevarer. Afsætningen af skærme voksede.