8. februar 2022  |   Politik  |   Madspild

Køkkenklima

Magtesløshed. Rapporter viser, at mange føler sig magteløse over for klimaudfordringen.

Madspild
8. februar 2022  |   af Henrik Egede

Magtesløshed. Rapporter viser, at mange føler sig magteløse over for klimaudfordringen. Er der da ikke noget sted, vi kan gøre noget selv, lyder det?

Jo, det sted findes. Køkkenet er et rigtig godt sted at starte. Mindre madspild begynder hjemme hos os selv.

En frisk rapport fra regeringstænketanken One/Third (som APPLiA Danmark er medlem af) viser med al tydelighed dette:

Danske forbrugere smider hvert år 250.000 tons fødevarer i skraldespanden. Det svarer til 800.000 tons drivhusgasser direkte ud i atmosfæren. Hvis madspild i industri og butikker regnes med, taler vi om en sjettedel af de reduktioner, Danmark skal finde for at nå det nationale klimamål i 2030.

Konklusion: Madspild betyder rigtig meget. Mad skal spises.

Den gode nyhed er, som Dagbladet Politiken skriver i sin præsentation af rapporten, at vi alle kan gøre noget. Mere omtanke ved køledisken og i køleskabet. Mere kvalitet, mindre kvalitet. 

Her (endnu et) klimaemne, der har relation til hvidevarebranchen. Jeg ser hos producenterne nye køleskabe og andre produkter, der på forskellig måde tilbyder hjælp med at mindske madspildet. Er omtanken til stede, kan teknologi hjælpe.

Jeg er ikke fuldkommen, men er også i egen husholdning blevet yderst bevidst om restemad, opbevaring osv. Håber – og fornemmer – at mange andre er på vej i samme retning.

God fortsat klimakamp.

klimakrisen | madspild
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Glædelig Stop-madspild-dag!
Hver dag har snart sin sag, men den 29. september gælder det en af de vigtige: Hvordan reducerer vi madspild?

Du smider 47 kg mad ud hvert år 
Spiseligt mad, vel at mærke. Ærgerligt, når det er så nemt at gøre noget ved. En af de bedste investeringer du kan foretage i dit køkken, er at anskaffe et Liebherr køleskab med BioFresh. Derved mindsker du både madspild og sparer penge.   Liebherrs kvalitetskøleskabe med BioFresh-teknologi giver dine madvarer optimale betingelser, så holdbarheden forlænges, […]

Madspild: holdning og teknologi
En tredjedel af alle producerede fødevarer går til spilde. Hvis madspild var et land, ville det være verdens tredjestørste klimasynder - efter USA og Kina!

Selina Juul – Årets Europæer
SELINA JUUL, som siden 2008 har kæmpet for at gøre kampen mod madspild til en folkebevægelse, er blevet udnævnt til "årets europæer 2020".

Pioner får fornem pris for at sætte tal på madspil
Klaus Jørgensen fra Landbrug & Fødevarer var den første, der for 13 år siden fik sat fokus på omfanget af danskernes madspild. Talknuseren belønnes med en pris for sin mangeårige indsats.


Annonce