Ny affaldsbekendtgørelse er udmærket – dog skal den kommunale opgave defineres mere præcist, mener APPLiA.
Det er aldrig og kan aldrig være en kommunal opgave at sælge hvidevarer og elektronik.
Det er grundholdningen i det høringssvar, APPLiA Danmark og Elektronikbranchen.dk 22. november har sendt til Energistyrelsen.
Energistyrelsen har bedt om høringssvar på den ny affaldsbekendtgørelse, som skal træde i kraft 1. januar 2025 – og det meste af den ny bekendtgørelse er udmærket.
Dog er APPLiA (og andre af industriens brancheorganisationer) faldet over en uklart formuleret paragraf 35 om afgrænsningen af de kommunale opgaver, når det gælder håndteringen af indsamlet elektronikskrot.
Det står fint beskrevet, at kommunerne ikke har noget at gøre med den videre behandling af elektronikskrot, som er omfattet af det udvidede producentansvar. Det hænger derimod mere i luften, om kommunen kan have en rolle i forbindelse med genbrug – og her er ifølge industrien behov for en præcisering, så misforståelser og gråzoner undgås:
“Det bør gøres klart, at kommuner kan indsamle og tilvejebringe genbrugte produkter, men at det ikke under nogen omstændigheder kan være en kommunal opgave at foretage større reparationer og videresælge produkter, som allerede er omfattet af producentansvaret”, skriver APPLiA og Elektronikbranchen.dk i sit høringssvar.
Branchens organisationer håber naturligvis, indvendingen tages til følge, så reparation og videresalg af genbrugte produkter fortsat kan foregå i “en faglig og juridisk tryg ramme”.
Læs hele høringssvaret her.
affaldsbekendtgørelse | applia danmark | høringssvar | producentansvarLæs også....
Reparationsviljen står stille. Der er brug for at stimulere forbrugernes vilje til reparation gennem fx. at kunne trække reparation fra i skat.
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger klar hos ASWO i Nordtyskland til at blive sendt ud i Europa via servicepartnere.
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".
I en tid, hvor forbrugere og politikere råber på "ret til reparation", har Danmark stået uden officielt tilbud om efteruddannelse til reparatør af hvidevarer og elektronik.