13. juni 2024  |   Branchenyt  |   Politik

Lov uden konsekvens

Som borger, som erhvervsdrivende og som forbruger har man en naturlig interesse i, at landets love håndhæves.

Politik
13. juni 2024  |   af Henrik Egede

Det er ikke sket inden for området “producentansvar”, siden det fælleseuropæiske producentansvar blev indført i Danmark i 2005. Ingen bøder er uddelt, ingen sanktioner har ramt virksomheder, som unddrager sig producentansvaret eller dele af det.

Det er Miljøstyrelsen og miljøministeren, som i alle årene har haft ansvaret for håndhævelse. “Vi har uddelt pålæg og de er blevet efterlevet”, siger Miljøstyrelsen. Men hov. Når man spørger konkret, hvilke og hvor mange pålæg, der er uddelt og efterlevet, har styrelsen, pinligt nok, ikke noget svar. 

Det er naturligvis ikke godt nok. Og naturligvis ikke acceptabelt for alle de virksomheder, inden for hvidevarer og forbrugerelektronik, som år efter år trofast har efterlevet kravene. Og i realiteten trofast betalt for de andre.

Nok om fortiden. Opgaven er at sikre, at vi – med de kommende, udvidede emballageansvar – får et nyt mind-set. Myndighederne skal have et helt andet aktivt fokus på håndhævelse af miljølovgivningen. APPLiA ønsker stikprøvekontroller. APPLiA ønsker eksempler på, at der håndhæves. Ligesom der er fartkontroller på vejene. 

Rystende, faktisk, at producentansvaret i realiteten har været frivilligt!

Miljøstyrelsen lader heldigvis forstå, at der fremover er afsat ressourcer til håndhævelse. 

Det var da i den grad på tide! APPLiA hjælper gerne styrelsen og den ansvarlige minister med ideer til den fremtidige håndhævelse. Der skal være balance i tingene! 

miljøansvar | miljøstyrelsen | producentansvar
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
APPLiA på folkemøde  
Inden længe er der folkemøde på Bornholm - og APPLiA er inviteret med i år.

Gå de vrede unge i møde…
APPLiA Europas formand opfordrer industrien til at sætte et eksempel.

“En Amazon på reservedele”
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger klar hos ASWO i Nordtyskland til at blive sendt ud i Europa via servicepartnere.

Fra nul til noget 
Vi har regler. Men har vi også håndhævelse? EU har siden 2005 haft producentansvar inden for elektronik, hvidevarer og batterier - og får i nærmeste fremtid også producentansvar for andre områder, fx. fiskegrej og emballage.

DI: Fradrag for reparationer  
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".

Finanslov skal realiseres  
2024 er i gang - og på finansloven for indeværende år er for første gang afsat midler øremærket til reparation af hvidevarer og elektronik.

Vigtig deadline nærmer sig for 41.000 virksomheder
Producentansvaret for emballage er på vej, og med det får I som virksomhed det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for den emballage I benytter jer af. Den første deadline falder i april 2024, hvor indberetningen af data om emballagemængder begynder. Er jeres virksomhed klar?

På finansloven
Finanslov 2024 faldt på plads i sidste uge.

Skoleflyt
I en tid, hvor forbrugere og politikere råber på "ret til reparation", har Danmark stået uden officielt tilbud om efteruddannelse til reparatør af hvidevarer og elektronik.

Færre skrammer i krisen
Grønland har fået færre økonomiske skrammer i krisen end andre

APPLiA: Aktivt ind i klimakampen
En 2,7 grader varmere verden vil være dramatisk anderledes. Den hurtigste vej til klimaeffekt er energibesparelser - og hvidevarebranchen har et globalt ansvar, siger APPLiA Europe's formand Hakan Bulgurlu.


Annonce
Annonce
Annonce