1. september 2023  |   Branchenyt  |   APPLiA  |   Branchenyt  |   Trends  |   Det smarte hjem  |   Hvidevarer  |   Varm  |   Emhætte  |   Trends  |   Innovation  |   Tips & Tricks

Lyd og støjniveau

Støjforurening er et relativt begreb. Alt fra et jetfly der letter eller din kollega drikker kaffe. I køkkenet er det den larmende emhætte, der kan ødelægge den kulinariske oplevelse, men sådan behøver det ikke være. Vi bliver ofte spurgt, hvad der er vigtigere i forhold til emhætten. Er det sug kapaciteten eller lyden?

Branchenyt
Sponseret indhold
1. september 2023  |   af RørosHetta

Kapaciteten vil være den vigtigste faktor, men det hjælper ikke meget, hvis der er et højt støjniveau. Dette betyder, at emhætten ikke bliver brugt og det sker desværre relativt ofte. Undersøgelser viser, at høje støjniveauer fra emhætten er en af de mest almindelige kilder til frustration i køkkenet og årsagen til, at mange undgår at tage emhætten i brug. Resultatet er et dårligere indeklima i din bolig og en nedsat livskvalitet.

FORSTÅELSE AF DECIBEL (dBA)
Det menneskelige øre har en fantastisk rækkevidde. Derfor er den skala, vi måler lyd med, en logaritmisk skala. Det er vigtigt at forstå, at det ikke er lineært, hvilket betyder, at forskellen mellem 50 og 60 dBA er meget mindre end forskellen mellem 60 og 70 dBA.
Læs mere om dette nedenfor.

3dBA-reglen

På grund af den logaritmiske skala vil en stigning på 3 dBA faktisk fordoble støjniveauet. Som vist i eksemplet, vil 2 emhætter, der kører samtidigt med 60 dBA hver, give en stigning på 3 dBA til 63 dBA. Det betyder et fordobling af støjniveauet.

Det betyder at en emhætte der har et støjniveau på 69 dBA svarer til 8 emhætter kører på en gang med et støåøjniveau på 60 dBA. Ydermere betyder det, at en emhætte, der kører på 71 dBA, producerer samme støjniveau som 64 enheder.

Vores unikke Sense emhætter, har en lydniveau på 53 dBA.

Behagelige støjniveauer
Som tommelfingerregel vil 63 dBA være det punkt, hvor emhætten kan påvirke samtaler i køkkenet. Til sammenligning er 70 dBA det niveau, en smartphones højttaler vil udsende ved max. For at opleve komfortabel køkkenudsugning anbefaler vi derfor at finde en emhætte med en kapacitet på >400 m3/t og under 63 dBA. De fleste emhætter angiver maksimal effekt i BOOST (intensivt) niveau. Dette er stadig ikke et brugbart tal, da BOOST-niveauet sjældent bruges. Det ville give mere mening at se på lydniveauet på det højeste standardniveau, ofte niveau 3.

Sammenligning af lydniveau
Ved sammenligning af lydniveauer er det vigtigt at sikre sig, at emhætterne har samme kapacitet. Vi kan ikke sammenligne emhætte X med fx 300 m3/h mod emhætte Y med 650 m3/h. Emhætte Y vil naturligvis have et betydeligt højere støjniveau. Her skal de tekniske data om emhætte Y på de forskellige stadier sammenlignes med emhætte X.

Afstandens betydning på støj
Når det kommer til at planlægge et køkken, er en afslappet atmosfære i stue og køkken vigtig. Især med åbne løsninger er det vigtigt at forstå, hvordan afstand påvirker lyden fra emhætter. DBA-niveau måles en meter fra emhætten og dBA reduceres med 6 dBA hver gange afstanden til emhætten fordobles. Det betyder, at 2 meter væk vil give 6 dBA reduktion i lyden, 4 meter vil give 12 dBA reduktion, 8 meter 18 dBA osv.

KONKLUSION OM STØJNIVEAU

Dårlig eller mangelfuld montering er ofte årsagen til et højt støjniveau på emhætter. Sørg for, at montøren forbinder kanalsystemet i henhold til instruktionerne. Ved at øge afstanden til emhætten noget, kan støjniveauet også ofte holdes nede, så samtaler og for eksempel musik kan høres uden problemer. En emhætte, der larmer, kan skabe unødig frustration for bådekokken og andre personer i rummet.

Her kan du læse eller downloade vores katalog:

Ny katalog fra RørosHetta 2023
Vores katalog

Følg oss på Facebook og Instagram

Af RørosHetta

Vores historie begyndte i 1946 som blikkenslager- forretningen Røros Metall. Innovationstankegangen har været kernen i vores familievirksomhed fra dag ét, og produktionen har været mangfoldig. Vores unikke evne til at omstille og videreudvikle os – i kombination med en klar vision om altid at levere solidt håndværk af høj kvalitet – er årsagen til, at vi i dag leverer emhætter i verdensklasse.

Historien om RørosHetta er også historien om verdensarvsstedet Røros. Om hvordan man kan skabe noget stort i små omgivelser. Kobberværket i Bergstaden har i flere hundrede år leveret ingeniørkunst i verdensklasse. I den eventyrlige by på fjeldet har det traditionelle og det moderne altid gået hånd i hånd.

Også i Røros Metall fik kobberet lov til at spille hovedrollen. I dag for-valter tredje generation 75 års industri-historie, bygget sten på sten, af dygtige og flittige fagfolk. Ovnplader, trækedler, pejsehætter og andet pejse- og ovn- udstyr var hjørnestenene i Røros Metall i en hel generation. Derefter kom campingvogne og facadekassetter, inden køleskabe og emhætter gjorde deres indtog. Gamle håndværkstraditioner suppleres nu med moderne teknologi, hvilket har bidraget til at skabe den bæredygtige virksomhed, som Røros Metall er i dag.

Hundredtusindvis af vores emhætter pryder skandinaviske hjem. Måske har vi verdens største udvalg af emhætter? Det er vi stolte af!

Vores passion for køkken- ventilation, hvor design og funktion går hånd i hånd, er garant for at du får et kvalitetsprodukt, som bringer dig glæde hver dag, år efter år.

Hvad er egentlig forskellen på os og de andre? Det er at du kan lege med materialer og former, nuancer og farver. Ligesom en mesterkok kan du komponere en emhætte helt efter din egen smag. Målet er altid at lave verdens bedste emhætte.

design | emhætte | indeklima | ny-teknologi | røroshetta | røroshetta sense | skræddersyet | smart home | trygbolig
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Bosch-Siemens ser lyst på fremtiden
Den 11. april løftede selskabet sløret for regnskabsåret 2023 med en omsætning på 14,8 milliarder euro. Som ventet er det lavere end under corona-boomet, men BSH vandt vigtige markedsandele og venter fremgang.

APPLiA Markedsdata bliver nordiske  
APPLiA (og tidligere FEHA) har i mere end 30 år leveret grundlæggende markedsdata om afsætningen i det danske marked til sine medlemmer.

Nyt liv til gamle støvsugere
Gamle støvsugere kan noget, de nye ikke kan, mener Nicole Kiel Broch. Hun har været omgivet af støvsugere hele sit liv – og lancerer nu et nyt koncept for ”retrostøvsugere”.

75 år med hvidevarer i St. Ajstrup   
I 1949 blev købmanden i den nordjyske landsby St. Ajstrup til en brugsforening. Senere blev den til Køkken- og Hvidevarebrugsen - i dag en virksomhed (JKE Design) med 40 ansatte og butikker fordelt på fire adresser i Brønderslev, Aalborg, Viborg og Store Ajstrup.

Ombudsmand på tur 
Den ny forbrugerombudsmand, Torben Jensen, er i maj-juni på tur, hvor aktuelle emner tages op med deltagere fra erhvervslivet.

Alfred på årsmøde  
Alfred Josefsen, tidligere direktør for Irma, er hovedtaler på APPLiA Danmarks årsmøde, som finder sted torsdag den 18. april på Konferencecenter KolleKolle i Værløse.

Whiteaway får ny CEO
Ny CEO for Whiteaway Group bliver nuværende CFO, Jonas Hald Johansen. Han afløser Thomas Zeihlund, som forlader virksomheden for at komme tættere på sin familie i Hillerød.

Bedre indeklima hele året rundt
Duux tilbyder en lang række funktionelle samt effektive produkter til forbedring og kontrol af luftkvalitet og indeklima. Sortimentet omfatter blandt andet luftrensere, luftfugtere, vifter og ventilatorer, alt i et iøjnefaldende, smukt og elegant design.

Stærke branche-brands 
Samsung er sjette-stærkeste brand i Danmark på tværs af alle brancher - og Elgiganten blev nummer seks over de virksomheder, der har forbedret deres brand mest.

Januar 2024 var positiv  
For første gang i 14 måneder viser afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater en positiv udvikling.

EICO med trivsel
Mindre virksomheder har også brug for at arbejde med trivsel. Nordjyske EICO har gjort dette.


Annonce