2. august 2023  |   Branchenyt  |   Marked

Med Danmark som skyggemarked

Den grønlandske forbruger er tålmodig. Salg af hvidevarer og elektronik på verdens største ø er da også “business as unusual”.

Marked
2. august 2023  |   af Henrik Egede

NUUK – ”Ingen tvivl om, at der er forskel på en grønlandsk forbruger og en forbruger, der er vant til serviceniveau og produktudvalg i Danmark.

Du kan se det i lufthavnen. Når flyet er forsinket, bliver de udenlandske rejsende utålmodige. Grønlænderne tager det stille og roligt. De er vant til at ting tager tid – og at naturen på et øjeblik kan tage magten”.

Ordene kommer fra Heidi Aarup, personlig assistent for direktøren i Elgiganten/Pisiffik A/S.  

Hvidvare-Nyt er troppet op en tidlig tirsdag morgen før åbningstid. Direktøren er på tjenesterejse i Danmark, så vi har fået lov at låne kontoret til en snak om, hvordan hvidevarer og elektronik sælger i et samfund, hvor de praktiske og geografiske udfordringer er usædvanlige. “Sæl i fjorden og en god slædehund er for mange er lige så vigtigt som en god kaffemaskine”, har en tidligere forhandler i Grønland fortalt.

Er det nu også helt sådan?

”Haha, ja du kan godt have ret i, at de grønlandske forbrugere hurtigt har andre prioriteter. Naturen spiller ofte en hovedrolle her. Ikke desto mindre så vi under corona en klar tendens til øget forbrug af hvidevarer og elektronik – og mere selvforkælelse. Grønland fulgte resten af verden. Når vi alligevel skulle være så meget hjemme, så skulle kaffemaskinen og fjernsynet være gode produkter. De grønlandske forbrugere er omhyggelige i deres valg af produkter, for de skal holde længe”, siger Michael Günzel, indkøbschef i Pisiffik A/SKNI

Weber-grills trækker kunder ind i Elgiganten i Nuuk Center. Sommersæsonen er kort. Det gælder om at nyde de lange, lyse aftener.

Elgiganten/Pisiffik A/S er markedsledende i et marked med ca. 56.000 indbyggere, fordelt på 22.000 husstande. Der er to butikker under navnet Elgiganten i Grønland, i Nuuk og Ilulissat. I de øvrige byer Qaqortoq, Maniitsoq, Sisimiut og Aasiaat hvor Pisiffik er til stede, sælges hvidevarer og elektronik som en del af varesortimentet i isenkramkonceptet Pisattat.

KNI har den overordnede, politisk bestemte forsyningspligt i Grønland, hvilket betyder, at selskabet og dets partnere skal sikre leverance af fødevarer og produkter til samtlige 64 bygder – og gøre et normalt hverdagsliv muligt selv det mindste sted.

Forsyningspligten er indrettet, så forbrugeren selv i den fjerneste bygd betaler samme pris for en vaskemaskine. ”Der er gratis søfragt ved køb over 1000 kr. i vores webshop Pisiffik.gl. Der er ikke noget A- og B-hold her”, forklarer Michael Günzel.

Kendte produkter – i grønlandsk set-up. Interiør fra Elgiganten, Nuuk Center.

Business as unusual

Går man rundt i Elgigantens butik i Nuuk ligner produkter og varemærker sig selv og er nydeligt opdelt i grupper med grønlandske og danske varebetegnelser. Et par Weber-grills skal trække kunderne ind i den korte sommersæson. Alligevel er en del anderledes. Salg af hvidevarer og elektronik på verdens største ø er på mange måder ”business as unusual”.

Det trænede øje lægger mærke til detaljerne: her er usædvanligt mange helt små bord-opvaskemaskiner og små, top-loaded vaskemaskiner. I butiksvinduet er der stort fokus på udstyr til gaming, bagest i butikken et pænt sortiment af TV-skærme og headsets.

”Der er en forklaring på det hele. Grønlænderne ser meget TV i de mørke vintermåneder – og vi har de senere år fået en kultur, hvor musik, også den grønlandske, spiller en stor rolle. Gaming kom virkelig op, især blandt de yngre forbrugere, under lockdown. Det ser ud som om interessen for gaming holder sig”.

”De små opvaskemaskiner og vaskemaskiner har at gøre med, at mange lejligheder i Nuuk er små. Der skal indrettes med omtanke for pladsen – og derfor sælger hvidevarer med mindre og smallere mål ret godt. At vi også har en del amerikaner-køleskabe stående, viser modsætningen i samfundet: der er også mange velhavende i Nuuk i dag, med store huse og god plads”, siger indkøbschefen.

Her, som i resten af Grønland, er man temmelig fortrolig med de enkelte kunder og deres behov.

Pisiffik A/S introducerede i efteråret 2018 webshoppen Pisiffik.gl, som også er med til at understøtte salget i den fysiske butik i Nuuk Center. ”Vi ser dog en tendens til, at kunderne fortsat gerne kommer i butikken. De bruger webshoppen og især Danmark som skyggemarked for at orientere sig inden køb”.

Grønland er siden midten af 1980’erne ikke medlem af EU. Alligevel står samtlige produkter temmelig snorlige med energimærker som i resten af Europa:

”Forbrugerne orienterer sig her som andre steder efter energimærket. Produkterne leveres jo fra Danmark med energimærker og vi viser dem altid, selv om der ikke her er formelt lovkrav om det og derfor heller ingen myndighedskontrol med det”.

Produkterne ude i butikken forekommer en anelse dyrere end tilsvarende produkter i Danmark. Det har en forklaring i et simpelt regnestykke:

”Der er ikke moms i Grønland, hvilket gør produktet billigere i udgangspunkt. Til gengæld er søfragten herop jo en omkostning – og den vil for de fleste produkter betyde, at de er lidt dyrere end i Danmark. Grønland har, ifølge Selvstyrets opgørelser, butikspriser en anelse over det nordiske gennemsnit, på linje med det norske. Når der fra 2024 er international lufthavn i Nuuk kan man forestille sig, at nogle mindre produkter, fx smart phones, kommer med flyfragt”, siger Michael Günzel.

Både han og Heidi Aarup er erfarne folk, har været i Grønland i hhv. 8 og 18 år.

”Vi oplever, at forbrugerne – både de danske og de grønlandske – er tålmodige, ja nærmest ydmyge. De er vant til, at ikke alting går efter en snor og at ting tager tid. Hvis de skal vente en måned på et bestemt produkt eller en bestemt reservedel, gør det som regel ikke så meget”, siger Heidi Aarup.

Er der noget, der kan få den grønlandske forbruger op i det røde felt?

”Nej, det oplever vi ikke. De har forståelse for de vilkår, vi handler under – og de er tilfredse, når vi gør vort bedste for at skaffe en vare eller en reservedel. De er vant til at vente og villige til det. Det eneste, der kan få grønlænderen op i det røde felt – ja, det er vel en sjælden gang noget med parkering”, smiler Heidi Aarup.

Chefen er på tjenesterejse. Heidi Aarup og Michael Günsel på chefens kontor hos Pisiffik/Elgiganten i Nuuk Center.

Vækstmuligheder

Et marked med som det grønlandske kan forekomme vanskeligt at vækste i. Alligevel ser Elgiganten/Pisiffik A/S et par klare strategiske muligheder de nærmeste år:

”Vi skal have mere vækst i vores webshop – og det får vi helt sikkert også”, siger Heidi Aarup.

”Desuden har Nuuk og de større byer har et mere livligt boligmarked, end du skulle tro. Mange danskerne er i Grønland i kortere tid – og der skiftes hvidevarer i takt med, at der skiftes ud i lejlighederne. Der bygges lige nu mange nye lejligheder. Her skal vi være bedre til at komme ind som erhvervspartner på de større byggeprojekter ”, siger Heidi Aarup.

Fakta:

– Pisiffik A/S er Grønlands største detailhandelsvirksomhed med 54 butikker fordelt i Aasiaat, Ilulissat, Sisimiut, Maniitsoq, Nuuk og Qaqortoq. Pisiffik driver kæderne Pisiffik, SPAR, AKIKI, Pisattat, Torrak Fashion, Suku, Notabene, KK Engros og Pisiffiks Webshop pisiffik.gl.

– Derudover drives Sunset Boulevard, Elgiganten, Ilva og JYSK gennem franchiseaftaler.

– Pisiffik har sin rod i KGH/KNI, men blev i 2001 et selvstændigt aktieselskab med Greenland Venture og Dagrofa som ejere. Dagrofa solgte sine aktier i 2016 til NorgesGruppen og KFI, så virksomheden i dag ejes af NorgesGruppen, KFI Erhvervsdrivende Fond og Nalik Ventures.

– Pisiffik A/S beskæftiger i alt 847 medarbejdere.

Den gamle kolonihavn i Nuuk. Det grønlandske marked består af ca. 22.000 husstande. Nuuk er med afstand største by. Forsyningspligten gør, at forbrugere i bygder har stort set samme vilkår og samme priser på hvidevarer som indbyggerne i Nuuk

elgiganten | forbrugeradfærd | grønland | pisiffik
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Hvidevarer tilbage i byens centrum
Miele åbnede 31. august sit nye Experience Center i København. Miele vil nudge og uddanne forbrugeren til bedre brug af produkterne.

Danskerne spenderer mere på køkkenrenovering
I en tid, hvor mange ellers holder igen med store forbrugsgoder, vokser ordrestørrelsen hos landets største køkkenrenoveringskæde. Ofte ryger der et par nye hvidevarer med i opgraderingen.

Den nordligste Elgiganten
Butikschefen er fritidsfanger - og det er mange af kunderne også. Hvidvare-Nyt har besøgt Elgiganten i nordgrønlandske Ilulissat.

Hvidt & Frit vinder frem i mat marked
Trods generel afmatning har Hvidt & Frit vundet markedsandele, og kædedirektør Jørgen Højlund glæder sig over endnu et flot regnskab.

Usikre tider – ikke umulige
2023 kan blive bedre end 2022. Det var en overraskende påstand, analysehuset GfK kom med.

2022 blev næstbedste år nogensinde
Trods krise og krig: sidste år var et godkendt salgsår for hvidevarer – men der er store variationer i tallene.

All About Me
Endnu for tidligt at tale om et vendepunkt. Men det globale marked for hvidevarer og elektronik bliver positivt inden udgangen af 2023, spår GfK

Flere heste at spille på
Branchen for hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater er kommet gennem skiftende konjunkturer og corona med skindet på næsen.

2022 – bedre end 2020!
2022 blev trods krig og krise næstbedste år nogen sinde for salg af hvidevarer.

Black Friday blev ikke så sort endda
Man møder meget sortsyn for tiden, men Black Friday er stadig et vigtigt lyspunkt for salget af hvidevarer og elektronik i Danmark.

Forbrugerne: holdbarhed vigtigst
Produktet skal holde længe - og så må det godt spare energi. Forbrugerne prioriterer dette - og vil have en at tale personligt med ved køb.