11. august 2022  |   Kort nyt

Norge: fire domme for miljøkriminalitet

Elektronikskrot er ressource og værdi, ikke affald.

Kort nyt
11. august 2022  |   af Henrik Egede

Elektronikskrot er ressource og værdi, ikke affald.

Det har det norske politi forstået – og man har statueret et eksempel for nylig ved at uddele store bøder til bagmænd, der sendte farligt elektronikaffald til Nigeria. Det er første gang, det norsk politi drømmer bøder for denne type miljøkriminalitet.

Sidste efterår fandt det norske toldvæsen fire mistænkelige containere. Ifølge eksportpapirerne skulle containerne indeholde fungerende elektronik på vej til forbrugere i Nigeria. Ved eftersyn fandt inspektørerne imidlertid store mængder miljøfarligt elektronikaffald: ødelagte fladskærme, frysere, køleskabe, komfurer, stereoanlæg og bilbatterier. Især defekte kompressorer fra køleskabe er problematiske, fordi disse indeholder farlige gasser, der skader ozonlaget.

De dømte er to nordmænd, en polak og en nigerianer. De dømte indrømmede at have sendt i alt 35 containere e-skrot til Nigeria. 

APPLiA vil fortsætte med at arbejde for, at der også i Danmark statueres eksempler, når det gælder miljøkriminalitet med elektronikskrot. 

elektronikaffald | elektronikskrot
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
A-mærket rammer loftet
På IFA 2023 kunne AEG stolt meddele, at man fra 2024 ikke længere bragte vaskemaskiner på markedet, der ikke var energiklasse A eller bedre.

APPLiA-webinar om emballage
APPLiA arrangerer sammen med FABA (lyskilde-producenterne) den 10. oktober 2023 et webinar.

Retur til fremtiden
Siden 2005 har Elretur håndteret producentansvaret for udtjente hvidevarer og udtjent elektronik for de fleste producenter i Danmark.

1. Halvår 2023: Ikke det bedste  
De første seks måneder af 2023 har ikke været de bedste for afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater.

Energimærket er ikke kvalitetsmærke 
Energimærket er et fremragende pejlemærke for køb af hvidevarer og elektronik.

Borgerbonus for reparation
Danmarks Radio har i stort anlagte indslag forfulgt ideen om, at borgerne skal have fradrag for udført reparation af elektronik.

Stærkere forbrugerfokus på madspild
Ifølge en gallupundersøgelse fra Kantar Public angiver 94 pct af danskerne, at de har langt mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden.

Michelin-stjerne over Gødstrup
Nu er en ny drøm realiseret. I sidste uge fik gourmet-restauranten Domæne, stiftet af Witt A/S, efter kun et enkelt års drift den første Michelin-stjerne.

Nordisk middag på IFA  
Igen i år inviterer de nordiske brancheforeninger til nordisk middag i forbindelse med IFA.

Mindre muntert marked  
Nu, hvor den danske regering har lagt krise-retorikken til side, har en afmatning ramt markedet for hvidevarer.

Bonus for reparation
Forbrugerne skal have bonus, når de vælger at levetidsforlænge hvidevarer og elektronik.