15. marts 2020  |   Branchenyt  |   Marked

Nye energimærker på vej

Fra 1. marts 2021 vil der være nye energimærker på køleskabe,
vaskemaskiner, opvaskemaskiner, TV-skærme og lamper.

Marked
15. marts 2020  |   af Henrik Egede

Allerede fra november 2020 er producenter forpligtet til at vedlægge både det reskalerede og det aktuelle energimærke i emballagen.

Hvis produktet sælges inden 1. marts 2021 vil forbrugeren således se to energimærker med forskellige energiklasser og ikoner. Efter 1. marts 2021 gælder kun de nye mærker, hvor C ofte vil være bedste kategori.

En række forbrugerrettede kampagner vil sikre, at forbrugeren både i mellemfasen og efter introduktionen af nye mærker har så godt overblik som muligt.

Energi: Trump tæller til ti

”Nogen her, der har købt en ny opvasker?”. ”Det er jeg ked af. Den er værdiløs!”.

USAs præsident Donald Trump førte i januar kampagne for, at alt var bedre før i tiden. Præsidenten bragte energirigtige opvaskemaskiner i globalt fokus på et vælgermøde i Milwaukee.

”Du skal vaske dine tallerkener ti gange – og så er de ikke engang rene”, lød det videre.

Trump vil angiveligt slække på energikrav og tillade større vandforbrug for opvaskemaskiner i USA.

Ti er i øvrigt også et nøgletal for den europæiske industri. Ifølge APPLiA Europe bruger en moderne opvaskemaskine ti gange mindre vand end opvask i hånden.

Regler for grøn markedsføring

Der er ikke frit slag for producenter at markedsføre sig som grønne og miljøvenlige – og netop i 2020 har de nordiske forbrugerombudsmænd besluttet at have fokus på overtrædelser af lovgivningen på dette felt.

En række regler gælder – primært at faktapåstande skal være korrekte, og miljøeffekt skal kunne dokumenteres.

”Der skal foreligge dokumentation for produktets relative miljømæssige fordele sammenlignet med andre lignende produkter”, hedder det i Forbrugerombudsmandens vejledning.

APPLiA Danmark tager emnet under behandling på foreningens branchedag torsdag den 16. april 2020.

Michelin mod madspild

Michelin uddelte i februar stjerner til en række af de bedste restauranter i Danmark, som noget nyt har Michelin indført et mærke for bæredygtighed – en fem-stjernet kløver, der gives til de restauranter, der i særlig grad fremmer bæredygtighed i deres køkkener. Det kan bl. a. være at begrænse madspild, dyrke og bruge lokale afgrøder og prioritere økologi.

Ingeniøren: fokus på el-skrot

Fagbladet Ingeniøren satte i februar i en række artikler fokus på indsamlingen og genanvendelsen af el-skrot – især hvidevarer.

Et nyt marked for genbrugte produkter er som tidligere omtalt her i bladet på vej – med aktører som norske ’Recirk A/S’ og danske ’De Grønne Hvidevarer’.

”Vi skal genbruge og genanvende meget mere, end vi gør i dag”, siger miljøminister Lea Wermelin til Ingeniøren.

Et lovforslag er på vej i marts, hvorefter virksomheder i genbrugsmarkedet kan certificeres.

”De certificerede virksomheder får mulighed for at indsamle direkte hos husholdningerne. Det giver mulighed for at indsamle mere forsigtigt, så mere kan genbruges – og incitament for virksomhederne til at investere i nye genbrugs- og genanvendelsesløsninger”, siger ministeren.

el-skrot | energimærker | grøn markedsføring | madspild
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Hvidevarer tilbage i byens centrum
Miele åbnede 31. august sit nye Experience Center i København. Miele vil nudge og uddanne forbrugeren til bedre brug af produkterne.

Danskerne spenderer mere på køkkenrenovering
I en tid, hvor mange ellers holder igen med store forbrugsgoder, vokser ordrestørrelsen hos landets største køkkenrenoveringskæde. Ofte ryger der et par nye hvidevarer med i opgraderingen.

Den nordligste Elgiganten
Butikschefen er fritidsfanger - og det er mange af kunderne også. Hvidvare-Nyt har besøgt Elgiganten i nordgrønlandske Ilulissat.

Med Danmark som skyggemarked
Den grønlandske forbruger er tålmodig. Salg af hvidevarer og elektronik på verdens største ø er da også "business as unusual".

Hvidt & Frit vinder frem i mat marked
Trods generel afmatning har Hvidt & Frit vundet markedsandele, og kædedirektør Jørgen Højlund glæder sig over endnu et flot regnskab.

Usikre tider – ikke umulige
2023 kan blive bedre end 2022. Det var en overraskende påstand, analysehuset GfK kom med.

2022 blev næstbedste år nogensinde
Trods krise og krig: sidste år var et godkendt salgsår for hvidevarer – men der er store variationer i tallene.

All About Me
Endnu for tidligt at tale om et vendepunkt. Men det globale marked for hvidevarer og elektronik bliver positivt inden udgangen af 2023, spår GfK

Flere heste at spille på
Branchen for hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater er kommet gennem skiftende konjunkturer og corona med skindet på næsen.

2022 – bedre end 2020!
2022 blev trods krig og krise næstbedste år nogen sinde for salg af hvidevarer.

Black Friday blev ikke så sort endda
Man møder meget sortsyn for tiden, men Black Friday er stadig et vigtigt lyspunkt for salget af hvidevarer og elektronik i Danmark.