12. juli 2024  |   Trends  |   Bæredygtighed

Nyt liv til gamle køkkenelementer

Som landets første lancerer OK Køkkenrenovering et nyt cirkulært koncept, hvor gamle køkkenelementer indsamles og omdannes til nye. På den måde kan træets levetid forlænges med op til 88 år.

Bæredygtighed
12. juli 2024  |   af Søren Bang Hansen

Træet videregives til den danske fabrik Novopan, hvor det omdannes til nye spånplader, som derefter genkøbes og anvendes til nye køkkenfronter.

Videncentret Bolius angiver, at et køkken i gennemsnit har en levetid på 11 år. Med det nye sorteringskoncept kan træmaterialer fornyes op til otte gange, hvilket forlænger materialets levetid med op til 88 år.

Cirka 90 % af alle træmaterialer genanvendes, mens det resterende, primært ikke-genbrugelige MDF-plader, sendes til forbrænding.

– I branchen afsættes materialer normalt på genbrugsstationer, hvor de risikerer at ende på forbrændingen. Vi sorterer gamle køkkenfronter omhyggeligt for at forlænge deres levetid og hermed reducere affald og spild af gode materialer, som pladefabrikkerne i høj grad efterlyser, siger Michael Riis, kædechef hos OK Køkkenrenovering.

Ansvarlig sortering
For OK Køkkenrenovering, der påtager sig ekstra omkostninger til lønninger og containerleje i forbindelse med opbevaring og sortering af materialer, er tiltaget en vigtig investering.

– Vi ønsker som virksomhed at fortsætte med at renovere køkkener, bad og garderober uden at skulle kassere de emner, som stadig er brugbare. At kunderne kommer hjem til deres nyrenoverede køkken, uden at skulle forholde sig til de gamle kasserede emner, gør oplevelsen endnu bedre, samtidig med at vi som organisation kan tage ansvaret for, at alt bliver genanvendt eller bortskaffet på korrekt vis, siger Michael Riis.

OK Køkkenrenovering er en landsdækkende kæde, der siden stiftelsen i 2008 har specialiseret sig i at renovere køkken, bad, bryggers og garderobe. Kæden har lokale afdelinger fordelt på 11 distrikter i landet.

Sådan fungerer konceptet

Indsamling: OK Køkkenrenovering tager gamle køkkenfronter, bordplader mm. med efter renovering.
Sortering: Køkkenelementerne sorteres på OK Køkkenrenoverings sorteringsanlæg rundt omkring i hele Danmark. Brugbare materialer sendes til spånpladefabrikken Novopan, mens resten sorteres og bortskaffes korrekt.
Produktion: Novopan kværner fronterne til mindre stykker, som laves til nye spånplader.
Genanvendelse: OK Køkkenrenovering køber de nye spånplader og skærer dem til nye køkkenfronter.

OK Køkkenrenovering
Med det nye sorteringskoncept kan træmaterialer fornyes op til otte gange, hvilket forlænger materialets levetid med op til 88 år. (Fotos: OK Køkkenrenovering).
genanvendelse | køkkenrenovering
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Nu skal hele køkkenet være grønt
Energimærket har længe været afgørende for danskernes valg af hvidevarer, men kravet om bæredygtighed stopper ikke ved maskinerne. I dag skal hele køkkenet udstråle god, grøn samvittighed.

Sammen om grønne løsninger
Over 2900 deltagere lagde vejen forbi, da LOOP Forum åbnede dørene til Nordens førende forum for cirkulær økonomi. Blandt udstillerne var Elgiganten, som satte fokus på håndtering af elektronisk affald.

Bæredygtighed – fra produktion til genanvendelse
De seneste år er begrebet bæredygtighed blevet en vigtig del af den offentlige debat i takt med, at der er kommet en øget bevidsthed om, at klodens ressourcer er begrænsede. Men hvad er bæredygtighed egentlig?

Skal skoven fældes?
Manualer i efterårsdragt. I en digital tid er spørgsmålet, om det hele kan gøres enklere … ?

Bæredygtighed gennem tre århundreder
Bæredygtighed handler blandt andet om ansvarlig genanvendelse af ressourcerne. Og den familieejede virksomhed HJ Hansen i Odense har gennem fem generationer været med til at sikre, at den cirkulære økonomi fungerer, også når det kommer til hvidevarer.

Forbrugerne skal hjælpes på vej
Mens der hos producenterne er et stort fokus på at skabe en mere bæredygtig produktion og at komme med tiltag, der kan hjælpe forbrugerne på vej til øget bæredygtighed i hverdagen, er kendskabet til disse tiltag begrænset blandt de almindelige forbrugere. Her er det kun kendskabet til energimærket, der rigtig er slået igennem. Det viser en rundspørge blandt en række hvidevarebutikker i Odense.

Retten til at reparere
Kan min vaskemaskine repareres? Svaret er ja. Og svaret bliver mere konkret med et nyt eco-design direktiv fra 2021.


Annonce
Annonce