Finanslov 2024 faldt på plads i sidste uge.
Finanslov 2024 faldt på plads i sidste uge. For første gang har en dansk regering sat penge af til initiativer omkring cirkulær økonomi og reparation af elektronik.
Alle partier, minus Enhedslisten, er med i aftalen. De Radikale, blandt flere, har presset på for at få reparation og cirkulær økonomi ind. Pengene er ikke store, men det er trods alt en start.
Ordene i aftalen er de rigtige: “Regeringen og aftalepartierne ønsker at understøtte en kulturændring, hvor cirkularitet, genbrug og reparationer styrkes for på den måde at bidrage til et reduceret klimaaftryk fra danskernes forbrug”.
Der afsættes 10. mio. kroner årligt i 2024-2027 til formålet. Samme beløb afsættes til en handlingsplan for “reparationer, adgang til reservedele samt levetidsforlængelser”.
APPLiA og Elektronikbranchen.dk hilser de pæne intentioner velkommen- og vil gerne deltage i arbejdet med, at handlingerne også får effekt for borgerne og klimaet. 2024 bliver året, hvor ordene skal omsættes til handling.
APPLiA har sammen med Forbrugerrådet Tænk advokeret for, at danskere får samme incitament til reparation som i andre lande. Se branchens officielle reaktion her.
God december!
Læs også....
Ny affaldsbekendtgørelse er udmærket - dog skal den kommunale opgave defineres mere præcist, mener APPLiA.
Reparationsviljen står stille. Der er brug for at stimulere forbrugernes vilje til reparation gennem fx. at kunne trække reparation fra i skat.
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger klar hos ASWO i Nordtyskland til at blive sendt ud i Europa via servicepartnere.
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".
I en tid, hvor forbrugere og politikere råber på "ret til reparation", har Danmark stået uden officielt tilbud om efteruddannelse til reparatør af hvidevarer og elektronik.