21. april 2023  |   Branchenyt  |   Retail

Power vinder fodbold-sejr

Elektronik- og hvidevarekæden Power fik torsdag medhold i en sag, kæden havde anlagt mod DBU. Sagens kerne var, om Power krænkede DBU’s rettigheder i sin markedsføring op til seneste EM i fodbold. Afgørelsen kan få stor betydning for hele branchen.

Retail
21. april 2023  |   af Søren Bang Hansen

De to parter mødtes i Sø- og Handelsretten den 27. februar for at få afgjort, om Power krænkede DBU’s kommercielle rettigheder forud for EM i 2021.

I dommen hedder det blandt andet: “Retten finder, at det er naturligt, at en detailkæde som f.eks. Power markedsfører sig i tilknytning til sådanne samfundsbegivenheder, ligesom det f.eks. sker i forbindelse med højtider.”

Afgørelsen glæder Powers administrerende direktør, Jesper Boysen.

– Jeg elsker, når fornuften sejrer, og det må jeg sige, at den har gjort i dag. Nu står det sort på hvidt, at Power ikke har krænket DBU’s selvbestaltede regler i sin markedsføring. Og at DBU ikke har patent på Dannebrog, ordet “fodboldfest” og farverne rød og orange. Det har stor, stor betydning for os her i Power, men også for mange andre danske virksomheder, som har været i kløerne på DBU, siger Jesper Boysen.

Vigtig afklaring

Retssagen handlede netop om, hvorvidt Power måtte bruge dannebrogsflaget, ordet “fodboldfest” og en orange Power-trøje (som DBU mente var rødlig) i sin markedsføring op til fodbold-EM. DBU sagde nej og krævede en erstatning på 1 mio. kroner som en del af sagen, der var anlagt af Power for at få endelig afklaring.

– DBU kunne ikke give os præcis svar på, hvor vi i vores markedsføring skulle have overtrådt gældende lovgivning. Derfor ønskede vi rettens afklaring. Og den har vi nu endelig fået, fortæller Jesper Boysen, administrerende direktør i Power.

Jane Frederikke Land fra LIGA LAW var Powers advokat i sagen. Hun mener, at afgørelsen får stor betydning for alle virksomheder, der arbejder med markedsføring:

– Jeg er selvfølgelig virkelig glad – ikke kun på min klients vegne, men på vegne af alle, der arbejder med markedsføring, fordi de nu ikke får indskrænket deres mulighed for at markedsføre sig. Kommercielle rettigheder – også DBUs – skal beskyttes, men der skal også være en grænse, og den har retten i dag slået fast. Derfor bliver det nemmere for hele branchen at agere fremover.

Historisk og principiel

Kort efter afgørelsen lægger Powers direktør Jesper Boysen ikke skjul på sin begejstring. I et opslag på LinkedIn skriver han:

“Jeg er ikke bleg for at kalde det en både historisk og meget principiel afgørelse, som har stor betydning ikke kun for Power, men for alle danske virksomheder, som i tidens løb er rendt ind i DBU’s selvbestaltede retningslinjer, når de har markedsført sig. Selvfølgelig skal vi som virksomhedsledere og -ejere holde os inden for lovens rammer – men vi må og skal samtidig stå fast på vores kommercielle ytringsfrihed.”

jura | markedsføring
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Power-eksperiment: Tilbudsaviser giver stadig mening
De koster dyrt i penge og papir, og der findes et hav af digitale alternativer. Men nu har Power-kæden testet effekten af de fysiske tilbudsaviser, og konklusionen er klar.

Power overtager 29 svenske butikker
Elektronikkæden Power udvider med 29 svenske butikker fra den tyske koncern MediaMarkt. Med opkøbet har Power fysiske butikker i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Vild åbning af Danmarks største elektronikvarehus
"Jeg er målløs! Trods over 30 år i elektronik- og hvidevarebranchen har jeg aldrig oplevet noget, der tilnærmelsesvis matcher vores rekordåbning af POWER i Ishøj."

Whiteaway med ny CEO
Thomas Zeihlund, tidligere Too Good To Go, er ny CEO i Whiteaway Group. Han skal tage koncernens vækst "til næste niveau".

Trodser krisen: Elektronikkæder åbner nye butikker
Trods inflation, energikrise og rekordlav forbrugertillid er både Elgiganten og Power klar til at åbne nye butikker.

Detailhandlen 2022:
Hvor står vi, og hvad er i vente? Et højdepunkt på APPLiA’s branchedag 28. april var debatten med Elgigantens direktør Peter Stedal og Whiteaways chef for e-commerce Jacob Balshøj. De to gjorde status over aktuelle udfordringer og løftede blikket mod fremtidens marked. Her er de vigtigste pointer.

Hvidevare-gazelle i Kalundborg
Tour de France-feltet svinger forbi en af landets bedst etablerede hvidevarebutikker. Den lokale Punkt 1 i Kalundborg er flere gange blevet Gazelle-virksomhed i dagbladet Børsen.

Whiteaway køber Frigor  
Viborg-virksomheden Vibocold A/S har solgt varemærket Frigor til Whiteaway Group, der fremover vil have Frigor-produkter som private label.

Euronics: nordens største indkøber
Euronics, Nordens største indkøber af hvidevarer, kom ud af 2021 med et resultat på primær drift på 9,17 mio. kr.

Punkt 1 leverer varerne i Kalundborg
Når der står lystbåde parkeret i vejsiden, nærmer man sig havet.

El-Salg med det hele
El-Salg-kæden har lanceret et nyt finansieringskoncept for hvidevarer, der læner sig op ad de populære abonnementstjenester.