8. oktober 2021  |   Nyhedsbreve

Som i Sverige

Forbrugerne er villige til reparation af hvidevarer og elektronik, hvis prisen er ca. 30-40% af prisen på et nyt produkt.

Nyhedsbreve
8. oktober 2021  |   af Henrik Egede
Henrik Egede

Forbrugerne er villige til reparation af hvidevarer og elektronik, hvis prisen er ca. 30-40% af prisen på et nyt produkt. Det ved vi. Det har bl. a. Forbrugerrådet Tænk undersøgt.

Hvis nu forbrugerne i Danmark – ligesom i Sverige – fik mulighed for at trække udgiften til reparation fra i skat. Ville forbrugerne så ikke have en reparationsvilje på mindst 50% af nyprisen? Ville flere produkter, ikke blive repareret – til gavn for produkternes brugslevetid og dermed miljøet.

APPLiA og Forbrugerrådet Tænk tror det. Vi har senest i Jyllands-Posten 6. oktober foreslået, at de danske politikere i forbindelse med finansloven 2022 justerer håndværkerfradraget, så det “bliver grønt igen”. Det ny reparationsfradrag skal inkludere alle reparationer af produkter i hjemmet.

Vi er ikke 100% sikre på beregningen af effekten? Hvor mange flere produkter vil blive repareret? Hvor mange flere reparationsjobs bliver skabt? Effekten afhænger, hvordan fradraget skrues sammen og hvordan forbrugeradfærden bliver. 

De svenske erfaringer efter fem år med reparationsfradrag er ikke entydige – dog er der skabt ny beskæftigelse. Vi ønsker en ordning i Danmark, der er lidt anderledes og hvor mere kan trækkes fra.

Vi går nu en runde med forslaget hos de politiske partiers finansordførere – og vi er helt sikre på, at de vil lytte. Om ikke andet fordi forslaget er godt og tiden er inde til at realisere det.

Der er ikke tale om at holde liv i reparationsbranchen – den kan selv. Der er tale om at skabe ny beskæftigelse og sætte noget i verden, som med de enkelte borgere i centrum har konkret, grøn effekt.

Vi og Forbrugerrådet Tænk vil holde jer opdateret med det videre forløb.

applia | forbrugeradfærd | forbrugerrådet tænk
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Vækst – og dyk i juli
Nå, hvad så ... har dine brancher klaret sig under corona-pandemien...?

Nyhedsbrev Juli 2021
Juli måneds nyhedsbrev er værd at læse

Ombrukt.no
I Norge står en enig hvidevare- og elektronikbranche bag et ambitiøst genbrugs-projekt, der i maj blev lanceret under navnet ombrukt.no. Ombrukt.no har som det første sted i Europa udviklet rammerne for et trygt, privat genbrugsmarked for elektronik, hvor forbrugeren med to års ombytningsgaranti kan købe genbrugsprodukter. Ombrukt.no har desuden udviklet et patenteret mærke, så det er […]