Det er en sejlivet myte, at hvidevarer ikke kan repareres. Reservedelene findes på markedet. ASWO er rygrad i reservedelsindustrien i Europa – i Danmark med kontor i Padborg.
Jeg kan ikke få repareret min vaskemaskine, for der kan ikke skaffes reservedele…
Sådan lyder en moderne myte, der ofte gentages i medierne som grunden til, at forbrugerne konstant køber nye produkter.
Myten torpederes af et tiltrængt realitetstjek, når man drejer til højre ad sidste motorvejsafkørsel før den dansk-tyske grænse – og svinger ind på Industrivej 1 i Padborg. Vi er ankommet til det danske kontor for den internationale reservedels-gigant ASWO.
Her håndteres i alt 15 millioner reservedele til hvidevarer og elektronik i Danmark.
Alle APPLiAs medlemmer kan – i det omfang de ikke ordner reservedelene selv – serviceres gennem ASWO.
INGEN KEDELDRAGTER
Forestiller man sig nu en lagerhal med reservedele fra gulv til loft og den skarpe duft af metaldele i næsen, bliver man nok en anelse skuffet. Her er et pænt flag og en kontorbygning, som også rummer Dangaard Group og Fleggaards it-afdeling. Ingen flittige trucks og ingen folk i blå kedeldragter i færd med at pakke og sende.
ASWOs lager med de mange reservedele ligger nemlig nogle hundrede kilometer længere sydpå. Nærmere bestemt i Eime, 40 kilometer syd for Hannover, hvorfra det tyske og skandinaviske marked serviceres.
I Eime ligger et 33.000 kvadratmeter stort lager, hvorfra reservedele til mere end 400 varemærker plukkes og videresendes. 17.000 ordrer håndteres dagligt. Et dansk lager, som ASWO havde engang, kan ikke svare sig i en internationaliseret verden.
Hver aften forlader en fyldt lastbil Eime for at docke ind i Fredericia. De pakkede reservedele fordeles og bringes næste dag ud til butikker, montører og serviceafdelinger i hele landet. Bortset fra Bornholm, hvor delene er en dag længere undervejs. Men 97 % af dagens ordrer på reservedele leveres til næste dag.
VÆKST UNDER CORONA
I ASWOs Padborg-kontor møder vi Sten Schroll, der startede den danske virksomhed tilbage i 1996. Først med brunvarer, senere hvidevarer og i dag med reservedele til alt, hvad der hedder ”technical consumer goods”. Altså også el-værktøj, belysning osv. Vi hilser også på Johnny B. Mathiesen, der siden 2012 har stået for den daglige drift som direktør.
Under corona-krisen er det gået ASWO godt – både i Danmark og internationalt.
”RIGHT TO REPAIR”
ASWO ser positivt på den udvikling, hvor smid-væk-mentaliteten erstattes af en mere nænsom forbrugerkultur, så reparation overvejes inden udskiftning. Og hvor EU fra 2021 for nogle produkter stiller krav om adgang til reservedele i op til ti år.
– Det passer fint med vores etik, siger Sten Schroll.
Han betragter hvidevarebranchens producenter som samarbejdspartnere – og ser det som en fælles målsætning, at den urbane myte om ”manglen på reservedele” kan skrottes for evigt:
aswo | bæredygtighed | covid-19 | johnny b. mathiesen | reservedele | sten schrollLæs også....
Forbrugerne har lært lektien: de ved godt, stort set, hvor længe hvidevarerne holder.
Køb af hvidevarer er en breddesport. Næsten alle er involveret, når der træffes beslutning om nye hvidevarer.
Forbrugernes humør har længe været i dybfryseren eller i al fald i det mellemfornøjede område.
1. halvår 2024 gav ikke et løft for afsætningen af hvidevarer. Afsætningen af skærme voksede.
Distributionen af træningsmaskiner fra Total Gym overtages af Witt, som hermed bekræfter sin status som et af de mest alsidige medlemmer af APPLiA Danmark.
Norge har haft det i årevis - og nu får Danmark det også: en pris for årets bedste produkter inden for hvidevarer og elektronik.
Markedet 2024 er ikke kommet flyvende fra start. April-afsætningen for hårde hvidevarer i Danmark var dog, isoleret set og målt med APPLiA Danmark markedsdata, opløftende. En fremgang på 8% i værdi og 10,6% i styksalg.
Forbrugertillid er på vej tilbage - 2025 kan blive året, hvor afsætningen vender.
Hvordan lykkes man med at sælge kvalitetsprodukter i et trægt marked? Det var temaet, da APPLiA 18. april 2024 afholdt branchedag og årsmøde på KolleKolle i Værløse.
Gamle støvsugere kan noget, de nye ikke kan, mener Nicole Kiel Broch. Hun har været omgivet af støvsugere hele sit liv – og lancerer nu et nyt koncept for ”retrostøvsugere”.
For første gang i 14 måneder viser afsætningen af hvidevarer og små elektriske husholdningsapparater en positiv udvikling.