3. maj 2023  |   Tips & Tricks

Strømpyramiden viser vej til besparelser

Energistyrelsen har lanceret en ny pyramide, der skal hjælpe med at finde de største energibesparelser i hjemmet.

Tips & Tricks
3. maj 2023  |   af Søren Bang Hansen

Den kendte madpyramide har i årevis formanet os om at spise mere af det sunde i bunden – og mindre af det lækre i toppen. Nu får vi en lignende pyramide med et helt andet fokus: At spare på strømmen, der hvor det batter mest. Det gør det i bunden af pyramiden, som viser de mest strømslugende apparater.

Sidste år brugte danskerne i gennemsnit 6 % mindre strøm end det forventede forbrug i Energistyrelsens fremskrivninger. Men styrelsen modtager stadig mange spørgsmål om, hvilke sparetiltag der har den største effekt. Derfor den nye pyramide.

– Der er ret meget at spare, hvis man giver ovnen en pause og bruger brødristeren eller mikrobølgeovnen i stedet. Til gengæld har det en mindre effekt på forbruget, hvis man for eksempel vælger at slukke for radioen om morgenen. Med udregningerne skaber vi nu overblikket, så danskerne konkret kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien i hjemmet, siger Matilde Grøn Bjørneboe fra rådgivningstjenesten ved SparEnergi.dk, som er Energistyrelsens borgerrettede platform.

strømpyramiden

Vil aflive sparemyter

Målet med kampagnen er også at aflive sparemyter – for eksempel den om opvaskemaskinen. Den ligger ganske vist i bunden af pyramiden som et af de mere strømforbrugende apparater. Men alternativerne er langt dyrere:

– Sætter man for eksempel opvaskemaskinen i gang hver eneste dag, koster det ca. 90 kr. om måneden. Dropper man opvaskemaskinen og flytter opvasken til en balje med varmt vand, så stiger prisen faktisk til over 200 kr. om måneden. Og hvis man vasker op under rindende vand, kan prisen være over 500 kr. hver måned, da man bruger langt mere varmt vand. Så her er det helt centrale råd at blive ved med at bruge opvaskemaskinen. Og så ellers sørge for at følge sparerådene ved for eksempel at fylde opvaskemaskinen helt op, inden man sætter den i gang, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

energistyrelsen | opvaskemaskine | sparetips
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Lyd og støjniveau
Støjforurening er et relativt begreb. Alt fra et jetfly der letter eller din kollega drikker kaffe. I køkkenet er det den larmende emhætte, der kan ødelægge den kulinariske oplevelse, men sådan behøver det ikke være. Vi bliver ofte spurgt, hvad der er vigtigere i forhold til emhætten. Er det sug kapaciteten eller lyden?

Nyt og bæredygtigt – part 3
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.

Nyt og bæredygtigt – part 2
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.

Hemmeligt våben i rengøringen: DAMP!
Før kæmpede Henrik Denta med rengøringen som de fleste af os andre: med en kedelig kombination af knofedt og kemikalier. Men så købte han en damprenser, og siden er begejstringen for dampmaskinen bare vokset.

Nyt og bæredygtigt – part 1
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.

Tryk på de rigtige knapper
Hvor god er du til at finde økoprogrammet? Hvor god er du til at læse brugsanvisningen?

Elsparetips: undgå elektrisk chok
Med tidens ekstreme elpriser er det vigtigere end nogensinde at sænke forbruget. Selv små justeringer af hverdagens vaner kan lige nu gøre en kæmpestor forskel på din elregning.

Høje priser, gode spareråd
Energipriserne er stukket af - og med krigen i Ukraine er der ikke udsigt til, at prisen på el og gas bliver mindre foreløbig.

Gode råd til … brug af fryser
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af fryseren.

Gode råd til brug af … køleskab
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af køleskabet.

Gode råd til brug af … emhætte
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af emhætten.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce