Energistyrelsen har lanceret en ny pyramide, der skal hjælpe med at finde de største energibesparelser i hjemmet.
Den kendte madpyramide har i årevis formanet os om at spise mere af det sunde i bunden – og mindre af det lækre i toppen. Nu får vi en lignende pyramide med et helt andet fokus: At spare på strømmen, der hvor det batter mest. Det gør det i bunden af pyramiden, som viser de mest strømslugende apparater.
Sidste år brugte danskerne i gennemsnit 6 % mindre strøm end det forventede forbrug i Energistyrelsens fremskrivninger. Men styrelsen modtager stadig mange spørgsmål om, hvilke sparetiltag der har den største effekt. Derfor den nye pyramide.
– Der er ret meget at spare, hvis man giver ovnen en pause og bruger brødristeren eller mikrobølgeovnen i stedet. Til gengæld har det en mindre effekt på forbruget, hvis man for eksempel vælger at slukke for radioen om morgenen. Med udregningerne skaber vi nu overblikket, så danskerne konkret kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien i hjemmet, siger Matilde Grøn Bjørneboe fra rådgivningstjenesten ved SparEnergi.dk, som er Energistyrelsens borgerrettede platform.
Vil aflive sparemyter
Målet med kampagnen er også at aflive sparemyter – for eksempel den om opvaskemaskinen. Den ligger ganske vist i bunden af pyramiden som et af de mere strømforbrugende apparater. Men alternativerne er langt dyrere:
– Sætter man for eksempel opvaskemaskinen i gang hver eneste dag, koster det ca. 90 kr. om måneden. Dropper man opvaskemaskinen og flytter opvasken til en balje med varmt vand, så stiger prisen faktisk til over 200 kr. om måneden. Og hvis man vasker op under rindende vand, kan prisen være over 500 kr. hver måned, da man bruger langt mere varmt vand. Så her er det helt centrale råd at blive ved med at bruge opvaskemaskinen. Og så ellers sørge for at følge sparerådene ved for eksempel at fylde opvaskemaskinen helt op, inden man sætter den i gang, siger Matilde Grøn Bjørneboe.
energistyrelsen | opvaskemaskine | sparetipsLæs også....
Læs om praktiske tips til, hvordan du får mere ud af hjemmets hvidevarer og elektronik. Denne gang er turen kommet til de senere års helt store forbrugerfavorit...
Støjforurening er et relativt begreb. Alt fra et jetfly der letter eller din kollega drikker kaffe. I køkkenet er det den larmende emhætte, der kan ødelægge den kulinariske oplevelse, men sådan behøver det ikke være. Vi bliver ofte spurgt, hvad der er vigtigere i forhold til emhætten. Er det sug kapaciteten eller lyden?
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.
Før kæmpede Henrik Denta med rengøringen som de fleste af os andre: med en kedelig kombination af knofedt og kemikalier. Men så købte han en damprenser, og siden er begejstringen for dampmaskinen bare vokset.
Alle snakker om miljøet, men producenterne af hvidevarer og små husholdningsapparater lader det ikke blive ved snakken.
Hvor god er du til at finde økoprogrammet? Hvor god er du til at læse brugsanvisningen?
Med tidens ekstreme elpriser er det vigtigere end nogensinde at sænke forbruget. Selv små justeringer af hverdagens vaner kan lige nu gøre en kæmpestor forskel på din elregning.
Energipriserne er stukket af - og med krigen i Ukraine er der ikke udsigt til, at prisen på el og gas bliver mindre foreløbig.
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af fryseren.
Selv de grønneste hvidevarer bliver sorte, hvis du bruger dem forkert. Her gode råd til brug af køleskabet.