4. juli 2024  |   Trends

Tema: 1974

Tag med på en tidsrejse til hvidevarerens (og forbruger-elektronikkens) Danmark for 50 år siden – med afsæt i sider fra datidens Hvidvare-Nyt.

Trends
4. juli 2024  |   af Henrik Egede

Hvordan så vaskemaskiner, køleskabe, og komfurer ud? Hvordan så de små elektriske husholdsapparater ud? Hvad var det for et “medieboom”, der blev talt om? Tag med på en tidsrejse gennem året 1974.

Kursus for reparatører

Hvidevarer er blevet ”talrigere og mere komplicerede, specielt de fuldautomatiske vaskemaskiner”. Derfor har der i 1974 været et øget behov for efteruddannelse af reparatører af hvidevarer – og dette blev i efteråret 1974 løst af brancheforeningen i samarbejde med Den Jydske Håndværker skole i Hadsten. 50 år senere, i 2024, er samarbejdet med DJH stoppet og efteruddannelsen genstartet i samarbejde mellem APPLiA og Syddansk Erhvervsskole i Odense.

Her undervises i fejlfinding. I alt var der tre kurser med 12 deltagere på hvert kursus.

Fuldautomatisk vask

Et område med innovation i 1974 var de fuldautomatiske vaskemaskiner. Candy, Vølund, Bauknecht, Miele… Mange havde dem. Bauknecht skriver i deres annonce, at ”der er langt mellem milepælene, når det drejer sig om tekniske landvindinger inden for maskiner til den daglige husholdning.” Men netop den fuldautomatiske vaskemaskine med ”bioprogrammer, ægte kogevask og krølfri centrifugering” er årets slagnummer.


“Fortravlet og kold tid…”

1970’erne bragte et medieboom, hvor TV, transistorradio og stereohøjttalere fandt vej til de fleste danske husstande. Radiobranchen bestod af en leverandørforening og en forening for forhandlerne. Det var i 1974 under overvejelse et etablere et Radiobranchens Hus. ”Radiobranchen sælger oplevelser. Behovet for oplevelser er voksende. I vores fortravlede og kolde tid er der ikke nogen mere effektiv måde at tilfredsstille dette behov på end gennem underholdningselektronikken,” sagde informationschef Leif Ahm til Hvidvare-Nyt.

Den Gamle By i Århus har etableret et 1974-miljø
med ”Pouls Radio”, en komplet TV- og radio-butik,
som i virkelighedens verden lå på gågaden i Hol
stebro. Produkterne, der solgtes, var især fra Bang
& Olufsen, Rank Arena, Blaupunkt, Tandberg, AKAI,
ITT Schaub Lorenz, Philips og Grundig. I bagbutik
ken var et værksted til reparation – cirkulær øko
nomi anno 1970’erne!

Miele flyttede til Ejby

Tyske Miele var kommet til Danmark i slutningen af 1960’erne. 1974 blev året, hvor Miele flyttede til deres nuværende adresse i Ejby (Glostrup) – og gjorde alle opmærksom på den ny adresse i Hvidvare-Nyt.


Filtersalt og vaskepulver

Hvidvare-Nyt havde i 1974 annoncer for tilbehør til hjemmets hvidevarer, små-el og elektronik. Således fandt både filtersalt og Omo-vaskepulver vej til læserne. Filtersalt til opvaskemaskinen giver ”rent service uden kalkslør”. Omos vaskepulver betyder, at forbru gerne ikke skal ”famle sig frem” til den bedste løsning.

Dansk Salt I/S var i 1974 en trofast annoncør i Hvidvare-Nyt.
Opvaskemaskiner var i 70’erne på vej ind i mange hjem.

Maskuline hvidevaredage

Diversitet var, efter billederne at dømme, ikke noget, man talte om i 1974… Organisatorisk var hvidevarebranchen dengang tæt forbundet med foreninger for forhandlere, isenkræmmere og radiobranchen. Foreningerne arbejdede sammen, og sager af fælles interesse blev drøftet. Der blev afholdt velbesøgte fælles ”hvidevaredage” på Hotel Nyborg Strand.

Danmarks Hvidevarehandler Forening til møde i Ebeltoft. Det er vist
mest hårlængden, der adskiller de mandlige hvidevarechefer.

15.000-17.000 medarbejdere

29. november 1974 havde Hvidevarebranchens Fællesråd foretræde for Folketingets Skatte- og afgifts udvalg. Anledningen var en fjernelse af 20 %-afgiften på branchens produkter. I forbindelse med branchens møde med politikere blev det fremhævet, at branchen beskæftiger ca. 15.000 17.000 personer, heraf 5.000 i produktion og 10.000 i detailleddet. Den danske eksport af hvidevarer havde i året en merværdi på anslået 300 mio. kr.

Danmark var eksportland for hvidevarer. I 1974 havde Vestfrost udvidet produktionsarealet til 25.000 kvm – og i juni blev en jernbanelinje direkte til fabrikken i Esbjerg åbnet. Her blev produceret til både forbrugere og professionelle.

Køleskabsdøren

Køleskabsdøren var i fokus i 1974. Den danske producent Gram er stor i markedet – og tilbyder både ”en arbejdsvenlig dør med masser af skønne multi-bokse” og vendbare døre. ”En dør er en dør, men ikke i Gram”.


Det, der mangler…

Hvad var fraværende for 50 år siden? Energimærker og bæredygtighed. Glæden ved ny funktionalitet er bærende for hele branchens annoncering. Ingen ”miljøbevidsthed”, hvilket faktisk er overraskende, da forurening og oliekrise var to store emner i starten af 1970’erne. Kun helt marginalt nævnes det bæredygtige, fx hos Vølund omkring sæbespild eller hos Bosch og Frigor omkring skånsom nedfrysning af frugt.


Moulinex til Danmark

1974 var året, hvor franske Moulinex kom til Danmark. I august-nummeret af Hvidvare Nyt annonceres indtoget – og senere på året viser virksomheden de mange SDA produkter i porteføljen. Moulinex var i 1974 Europas største producent af små elektriske husholdningsapparater. Moulinex er i dag en del af Groupe SEB og sælger internationalt, men ikke i Danmark, produkter under Moulinex-brandet.


20 % forbrugsafgift

Et hårdt slag under bæltestedet. Det var reaktionen fra brancheforeningen, da den smalle V-regering 8. maj 1974 samlede flertal for en ”forbrugs- og importbegrænsende afgift” på 20 % for elektriske husholdningsapparater og forbrugerelektronik. ”Ingen er i tvivl om, at forretningen Danmarks økonomiske situation ikke er den gunstigste. Det kræver selvsagt smertefulde indgreb at skulle rette en sådan situation op.

Men det kan ikke være meningen, at en enkelt branche skal rammes så hårdt,” lød det bittert i lederen i Hvidvare-Nyt i maj 1974. Der var grund til bekymringen. Afgiften blev indført med øjeblikkelig virkning og dæmpede virkelig forbruget. En enquete i august nummeret af Hvidvare-Nyt viser, at en række forhandlere og kæder meldte om en salgsnedgang på 20-30 %.

Brancheforeningen gik i efter året hårdt til værks og stillede i oktober 1974 forslag om fjernelse af afgiften. Dette blev behandlet af Folketinget i april 1975 og forkastet. Punktafgifter på hvidevarer og elektronik forblev en fast bestanddel af 1980’ernes skattepolitik og blev først fjernet pr. 1. januar 1990.

FEHA – datidens APPLiA – på politisk arbejde. Formanden forsøger at overbevise Ib Stetter (K) og Mogens Glistrup fra det nystartede Fremskridtspartiet om at få den forbrugsdæmpende afgift fjernet. Det tog 15 år at komme så vidt.

Vejledende priser

I 1974 var der ofte vejledende udsalgspriser på de produkter, der blev annonceret i Hvidvare-Nyt. I dag bringer vi aktuel information om produkter, innovation og tendenser – men ikke vejledende priser.

Braun Shaver med en vejledende pris på 248 kr.
Elprodukter til personlig pleje og wellness var på
vej frem i 70’erne. Føntørrere og shavere fyldte i
annoncerne.

Ventetider

1974 var et år, hvor problemer stod i kø. Hoover, verdens største støvsugerproducent, må i en annonce fortælle, at de har udfordringer med deres lager – og at forbrugerne risikerer at gå forgæves. ”Forholdene i England, kulmineproblemer, tredags-uge, transport- problemer, lavt blus, kriser og valg” angives som nogle af årsagerne. Heldigvis er ”den nye Hoover værd at vente på”.


Køb dansk

Danmark var i 1974 nettoproducent af hvidevarer. Selv om flere og flere internationale produkter blev importeret, var de danske varemærker stadig dominerende. Eksporten var større end importen, og der blev satset aktivt på loyale, lokale kunder. Se fx en Køb Dansk-kampagne i Hvidvare-Nyt – med ens annoncer og koordinerede fra de danske producenter Voss, Vølund og Gram.


– Men den her slog altså aldrig an…
Produkterne i 1974 og i 2024 er i høj grad
de samme. Men i dag har vi fået flere
kilo i vaskemaskinen – og meget mere
funktionalitet. AEG’s elektriske skopudse
maskine blev dog aldrig et hit i de danske
hjem.

1974 var et kriseår. 12 % inflation. ”Vi kan komme til at opleve arbejdsløshed og varemangel,” sagde statsminister Poul Hartling (V) i sin nytårstale.

1974 var et messeår. Scan Fair blev en succes med 7.600 besøgende i Bella Centret, der dengang lå på Bellahøj i København.

1974 var et spareår. 8. maj indførte den smalle V-regering med øjeblikkelig virkning ”forbrugsbegrænsende” afgifter: 20 % på hvidevarer og elektronik. Brancheforeningen kæmpede i 15 år for at få afgiften væk.

1974 | forbrugerelektronik | historie | hvidevare historie | industrihistorie | tema
Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
Om glas, opvaskemaskiner – og kampen mod glaspest
Dansk historiker arbejder på en ph.d., der belyser det komplekse samspil i udviklingen af glas og opvaskemaskiner.

Nyt liv til gamle køkkenelementer
Som landets første lancerer OK Køkkenrenovering et nyt cirkulært koncept, hvor gamle køkkenelementer indsamles og omdannes til nye. På den måde kan træets levetid forlænges med op til 88 år.

En hvidevareveteran fortæller…
66-årige Johnny Juul-Hansen har været i branchen siden 1974. Her er hans personlige beretning om nogle af de største omvæltninger, han har oplevet gennem årene.

Samsung: styr med apps
Det digitale hjem styres af apps - for on-boarding af nye produkter, for energiforbrug og for at slukke produkterne.

Ikke alle har 
Energiforbrug har social slagside. 42% af europæiske forbrugere ejer ikke en opvaskemaskine - og det er både en social udfordring og en udfordring for klimaet.

Gør mindre, lev mere …
Intelligente hvidevarer skal fjerne rutinearbejde. Det var essensen bag Samsungs lancering af Bespoke AI 3. april 2024.

65 år med frisk luft
Thermex er noget så sjældent som en dansk, familieejet hvidevareproducent – med godt 65 år på bagen. Hvidvarenyt besøgte virksomheden for at opklare, hvordan man har formået at holde sig lige så frisk som den luft, man leverer.

Emhætten kan redde dit helbred
En ny dansk rapport dokumenterer, at emhætten er et effektivt værn mod farlig partikelforurening fra madlavning.

Indeklima truer vores sundhed
Mange lever med et indeklima, der skaber unødig sygdom. "Indeklimakrisen" kan løses gennem bedre vaner.

De unge ønsker sig elektronik i kærlighedsgave
Den 14. februar er valentinsdag, og mange danskere har taget den romantiske mærkedag til sig. Men traditionen med altid at give blomster og smykker er under forandring. Især de yngre generationer ser også elektronik som en romantisk kærlighedserklæring.

TCL lancerer gigantisk QD-Mini LED-tv
Et godt bud på årets største nyhed fra TCL, også rent fysisk, er det nye QD-Mini LED-tv på hele 115 tommer.


Annonce
Annonce
Annonce