”Hvidevare-reparatøren skal ikke stå og klø sig i hovedet ude hos kunden”, siger Thomas Thykjær. Hvidvare-Nyt var med i vognen hos en servicemontør.
Januarmorgen, hvor vejret har svært ved at bestemme sig for vejrtypen. Tåge afveksler med det klareste solskin og tilbage igen inden for få minutter. Det vestsjællandske landskab optræder skiftevis i lyse dampende skygger og pludselig så tindrende klart, at solbrillerne må frem i modlyset.
Alt det er sekundært for Thomas Thykjær, der er hvidevare-reparatør for BSH Hvidevarer. Denne formiddag har han fire reparationsopgaver indtastet på i-pad’en – og fokus er fra tidlig morgen på at genoprette fire produkters funktionalitet hos kunder i området omkring Sorø og Slagelse.
Thomas er kørt hjemme fra det østlige Fyn før klokken 7. Hvidvare-Nyt kører denne morgen med på hans vogn – og det går i løbet af formiddagen op for mig, at den ydmyge og behagelige reparatør snarere er Troldmanden Thomas.
Han løser tre akutte hvidevare-problemer og må opgive løsningen på et fjerde, som alligevel finder en løsning efter en samtale med hovedkontoret.
Blå bog
Thomas Thykjær, 59 år, hvidevare-reparatør hos BSH.
Udlært bilmekaniker hos Mercedes, 25 år som hvidevare-reparatør. 10 år hos Sidenius Hvidevarer, 15 år hos BSH. Bor på det østlige Fyn. I fritiden er interessen bl. a. gamle biler!
Forgæves-regning
Første stop er en kunde i Sorø, der hørt uheldige lyde fra sin Siemens vaskemaskine.
En kliklyd eller en kloklyd. Kundens hund, Tenka, tager imod. Thomas har allerede på forhånd en ide om, at problemet kan være noget glemt i filteret.
Vaskemaskinen igangsættes – og der lyder faktisk en lille kliklyd. Derefter spinder den lystigt, som nye vaskemaskiner skal.
Thomas tømmer filteret. Der var intet hårdt derinde, kun noget fnuller.
”Jeg fandt ikke noget, der var hårdt eller har sat sig fast. Har du glemt noget derinde, en bh-bøjle eller en snor fra en hættetrøje …”spørger han venligt.
”Nej, det har jeg ikke. Min søn kommer og vasker i weekenden, men han er meget ordentlig”.
”Og det kan heller ikke være en skrue …?”
”Nej, vi går ikke med skruer i lommerne”, smiler kunden.
Thomas kigger videre, mens Tenka også deltager i processen. Thomas undersøger maskinen inde bagved og finder intet. Han kører maskinen igen, venter roligt nogle minutter sammen med kunden og den tidligere klik-klok lyd indfinder sig ikke.
”Hvis ikke vi finder noget, er det ikke farligt for maskinen. Du kan godt gå i gang med at få vasket nu …”, siger Thomas.
”Får jeg så en forgæves-regning”, spørger kunden.
”Næh”, kan Thomas velforberedt oplyse. Din vaskemaskine er mindre end to år gammel, så det er inden for reklamationsretten.
”En del reparation sker uden at vi behøver finde reservedele frem”, siger han, da vi igen er tilbage i servicebilen.

Her var der imidlertid ikke meget anden end fnuller i filteret.
Lugebælgen
En del af reparatørens arbejde er at være velforberedt – og klar til næste kunde. Det sker via data fra et automatisk system. Derfor ringes næste kunde automatisk op, når besøget er sluttet.
En del af forberedelsen er også, at Thomas kender baggrunden for reparationen og har et bud på, hvad der kan være galt.
”Vand på gulvet… Jeg tror, det er lugebælgen (plastringen ved lågen, red.) – der er kalket til”, siger han.
Ganske rigtigt. Ved Stillinge Strand bor næste kunde i et sortmalet sommerhus. Vaskemaskinen har lækket vand på trægulvet og det bekymrer naturligvis sommerhusets ejere.
”I har rigtig hårdt vand hernede”, siger Thomas. ”Man kan næsten knække vandet, når det kommer ud af vandhanen …”
Overdrivelse fremmer forståelsen. Thomas har ret i, at lugebælgen er stivnet med kalk. Der skal åbenbart oftere tørres af og gives lidt eddike på plastringen og undersiden af glaslågen.
Men Thomas stopper ikke der. Han finder flere problematiske kalkaflejringer. Derfor skiller han vaskemaskinen fuldstændig ad og renser for kalk de steder, som er kalket til, bl. a. ved sæbeskuffen, som skiftes ud. I de minutter ligner han med sin behændighed og sit overblik Troldmanden Thomas.
”Så hjælper det altså ikke med den afkalker, jeg købte?”, undrer fruen i huset.
”Jo da, men vandet står jo inde i maskinen og derfor skal plastringen hyppigt renses. En tilkalket plastring giver vand på gulvet. Herude ved jer med det hårde vand ville jeg gøre det hver sjette eller ottende uge”, rådgiver Thomas, mens han samler de mange dele til en igen fungerende vaskemaskine.
Reklamationsretten gælder ikke her. Maskinen er mere end to år gammel og kunden må betale for reparationen.
Thomas er en ydmyg mand, der ikke er meget for at hedde ”troldmand”. ”Det var jo kun 12 skruer”, smiler han i bilen på vej tilbage fra Stillinge Strand. 25 år med reparation af hvidevarer – 15 hos BSH Hvidevarer og 10 hos en lokal hvidevareforhandler tag på at skille tingene ad.
”Det gælder om at løse de udfordringer, der er. Reparatøren skal ikke stå og klø sig i hovedet ude hos kunden. Det ser ikke godt ud”, siger han.

kunderne. Her er vaskemaskinen skilt ad. Ti minutter senere lignede den
sig selv igen.
En revne
Velforberedt er at have de rigtige reservedele med i vognen. Hver nat, i ly af mørket, køres reservedele hjem og lægges i Thomas servicevogn på hjemadressen. Et system angiver automatisk, hvilke reservedele Thomas skal bruge på dagens tur – men der også menneskelig kontrol inde over.
”Det fungerer faktisk. Det er yderst sjældent, jeg kommer ud hos kunden med reservedele, der ikke passer”.
Ved næste kunde er der brug for reservedelene. Thomas hiver en flad, aflang papkasse ud af bilen på villavejen i Slagelse. Her er tale om en induktionskogeplade, som har fået en revne.
Kunden har forberedt besøget, så Thomas let kan krybe ind under køkkenbordet og vriste den revnede induktionsplade løs.
”Jeg stod og lavede noget wok, da revnen pludselig kom”, siger kunden, der har sin søn hjemme fra skole. Thomas får den næste halve time et meget interesseret publikum.
Han skifter stille og rolige den revnede kogeplade med en sprit-ny – og får med kundens hjælp den tunge kogeplade bakset på plads igen, mens sønnen er ved at miste tålmodigheden og stormer rundt i køkkenalrummet med legetøj.
Det er en forsikringssag, så kunden betaler – og afklarer senere resten med forsikringsselskabet. Kunden er meget tilfreds – og har da også den holdning, at ”reparation er det, vi her i huset gør først”.
Hvordan revnen er opstået, står hen i det uvisse. Normalt vil en revne kun kunne komme ved, at noget er tabt eller skubber hårdt hen over induktionskogepladens overflade. ”Reparation af hvidevarer … halvdelen af arbejdet er at have god kontakt med de mennesker, man besøger. Altså kunderne. Og der er aldrig to, der er ens”, siger Thomas.

sig for, at solen skal skinne i sommerhusområdet ved Storebælt.
Demo-mode
Formiddagens sidste stop er en opvaskemaskine, der kun kører ti-femten sekunder, før den stopper igen. Opvaskemaskinen er 14 dage gammel, så det lyder umiddelbart mystisk.
”Jeg tror, kunden er kommet til at sætte maskinen i demo-mode. Det kan ske. Opgaven bliver nok at få de oprindelige software-indstillinger igen”, gætter Thomas, mens vi forlader asfalteret alfar-vej og kører ned ad en temmelig mudret markvej. Der står heste på begge sider af bilen. Deres ånde og kroppe damper i januar-kulden.
”Tror du ikke, at digitale produkter og auto-diagnose vil tage nogen af service-besøgene væk, når folk selv på maskinen kan se, hvad problemet er?”, spørger jeg.
”Jo, det er helt sikkert en del af fremtiden. Det er mere end det: man vil formentlig også fremover kunne se, at en maskine hos en kunde har en fejl. Og producenten vil række ud for reparation, enten med besøg af servicetekniker eller online”, siger Thomas.
Opvaskemaskinen driller. Thomas forsøger forgæves en opdatering, så de oprindelige indstillinger gendannes. Der er brug for et nyt betjeningsmodul. Thomas gør et sidste forsøg – og så slår en sikring i maskinen. Der er ikke mere, der kan gøres.
”Det er helt i orden. Du kan jo ikke have alt med i bilen”, siger kunden forstående.
Thomas forsvinder ud i servicebilen. Et opkald til de tekniske folk på hovedkontoret – og han er straks tilbage: ”Firmaet bytter den. Du får en ny model til erstatning – og du vil blive ringet op om det”.
Kunden er vældig tilfreds – og beder Thomas køre servicebilen lidt frem, så hun kan komme hen og hente sin datter i skolen.
Kun et problem er tilbage før frokost. Luften siver ud af servicevognens venstre bagdæk. Thomas er punkteret på det mudrede stykke. En skrue har boret sig op i dækket. Uventet drama …
Kunden har en kompressor, der kortvarigt giver lidt ekstra luft. Den flotte nye, elektrisk drevne servicebil humper de fire kilometer frem til nærmeste dækcenter.
Men det er en anden historie …
Vil fradraget virke?
Thomas, der er kommet skattefradrag for reparation af hvidevarer, så forbrugerne kan trække skatten fra via håndværkerfradraget. Forventer du, der kommer mere at lave til jer nu?
Tja, jeg tror ikke, fradraget rykker det store, ikke lige med det samme. Det kan være det kommer. Vi kan bruge fradraget som argument, hvis kunden står og vakler. Det kan flytte kunden i den rigtige retning. Der går nok lidt tid, før folk bliver opmærksomme på det. Vi støder på flere, der siger, at hvis den kan repareres, så gør vi det …
Vil det give mening, at fradraget også inkluderer små elektriske husholdningsapparater, fx kaffemaskiner, køkkenmaskiner og støvsugere?
Kaffemaskiner og støvsugere og den slags kører jeg ikke rundt og reparerer. Vi gør det meget få gange. Ellers bliver produkterne sendt til hovedkontoret i Ballerup, hvor de bliver håndteret.
Læs også....
Ny affaldsbekendtgørelse er udmærket - dog skal den kommunale opgave defineres mere præcist, mener APPLiA.
Reparationsviljen står stille. Der er brug for at stimulere forbrugernes vilje til reparation gennem fx. at kunne trække reparation fra i skat.
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger klar hos ASWO i Nordtyskland til at blive sendt ud i Europa via servicepartnere.
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".
I en tid, hvor forbrugere og politikere råber på "ret til reparation", har Danmark stået uden officielt tilbud om efteruddannelse til reparatør af hvidevarer og elektronik.