6. januar 2023  |   Branchenyt

Velkommen til 2023

Henrik Egede, direktør i APPLiA, skriver om hvad skal der holdes øje med i det kommende år.

Branchenyt
6. januar 2023  |   af Henrik Egede

Net zero home

Hvidevarer og forbrugerelektronik er begyndt på en rejse mod det energineutrale hjem, »net zero home«. Et hjem, der producerer lige så meget energi, som det forbruger. En vision, der minder om John F. Kennedys »en mand på Månen«, men som over en årrække skal realiseres her på jorden. Apparater kan drives af eksterne energikilder, for eksempel solceller, eller af lagret energi fra andre apparater. Der er attraktive besparelser for både producent og forbruger, hvis dette gøres rigtigt.

Vask uden vand

»Jeg kan ikke forestille mig en verden uden vaskemaskiner. Men jeg kan godt forestille mig vaskemaskiner, der ikke bruger vand,« siger APPLiA Europes formand, Hakan Bulgurlu. Hvor meget vand behøver vi til vask og opvask? Producenter lancerede i 2022 vandbesparende vaskemaskiner med korte programmer og maskinel dosering af vaskemidler. AEG, den tyske producent, lancerede et dampprogram til det ikke alt for snavsede tøj, der sparer 96 procent af vandet. Hvad angår opvasken: Opvask i maskine sparer 11 gange så meget vand som opvask i hånden…

Køl-frys: Bedre isolering

Køleskabe er som mennesker: De bliver ikke kønnere med årene. Køleskabe holder i gennemsnit 15 år hos forbrugeren. De bliver bare ikke mere energieffektive med tiden. Der er energitab, især ved listerne i døren og isoleringen i køleskabets sider. Kan der gøres noget? I 2022 var flere producenter fremme med nye teknologier for isolering, for eksempel tyske Liebherr, der har taget patent på at isolere med knust lavasten. Der er også andre løsninger. Lavere energiforbrug kommer med bonus: Tyndere isolering giver mere plads i køleskabet eller fryseren.

Retten til rette reparation

Forbrugeren har ret til reparation af hvidevarer og elektronik. Producenter er via lov forpligtet til at levere reservedele mange år, efter at sidste model er sat på markedet. Udfordringen er prisen. En dansk undersøgelse i 2022 viser, at forbrugerne kvier sig ved en reparation, der koster mere end 1.000 kroner. Vi skal have gjort reparation »great again« som i Sverige med skattefradrag og flere unge uddannet som montører. Retten skal gælde »retten til rette reparation «, så forbrugerne kan være trygge ved og få garanti på det reparerede produkt.

Byt trygt

Danske kommuner er fra 2023 forpligtet til at oprette byttehjørner på genbrugspladsen. Så fint. Vi skal passe på kloden og have længere produktlevetid på alt, lige fra peruhuer og striksokker til møbler og isenkram. Genbrug sparer jomfruelige ressourcer. For hvidevarer og elektronik gælder, at produkterne er omfattet af producentansvar. Byttehjørnerne må indrettes efter dette og skal ikke være en farlig gråzone, hvor defekte produkter sælges videre og stikker ild til den stråtækte. Genbrug skal være trygt, ikke gambling.

Del på

Tilmeld dig automatisk advisering om nyheder fra Hvidvare-Nyt - klik her
Læs også....
“En Amazon på reservedele”
Reservedele findes. 18 mio. reservedele til hvidevarer og elektronik ligger hver dag klar hos ASWO i Nordtyskland.,

APPLiA Commercial – nyt netværk 
Ny EU-regulering og en række nye lovkrav er på vej til de virksomheder, der sælger hvidevarer til det professionelle marked.

Fra nul til noget 
Vi har regler. Men har vi også håndhævelse? EU har siden 2005 haft producentansvar inden for elektronik, hvidevarer og batterier - og får i nærmeste fremtid også producentansvar for andre områder, fx. fiskegrej og emballage.

Elgiganten udvider med salg af brugte hvidevarer
For få måneder siden lancerede Elgiganten konceptet "Ny Start", der hidtil kun har dækket over salg af brugte telefoner. Nu udvider elektronikkæden med salg af brugte hvidevarer.

APPLiA med stabil bestyrelse 
APPLiA Danmark har i nogle år haft en stabil bestyrelse - og det er også tilfældet efter foreningens generalforsamling i 2024.

APPLIA: ikke bare snak  
2023 var et år med usædvanlig gode politiske resultater for APPLiA Danmark og Elektronikbranchen.dk.

DI: Fradrag for reparationer  
"Vi skal sikre et effektivt marked for reparationer, hvor det kan betale sig at reparere frem for at købe nyt. Danske forbrugere skal kunne trække udgifter til reparation af elektronik og hvidevarer fra".

Alfreds anvisninger 
Hvordan lykkes man med at sælge kvalitetsprodukter i et trægt marked? Det var temaet, da APPLiA 18. april 2024 afholdt branchedag og årsmøde på KolleKolle i Værløse.

Bosch-Siemens ser lyst på fremtiden
Den 11. april løftede selskabet sløret for regnskabsåret 2023 med en omsætning på 14,8 milliarder euro. Som ventet er det lavere end under corona-boomet, men BSH vandt vigtige markedsandele og venter fremgang.

APPLiA Markedsdata bliver nordiske  
APPLiA (og tidligere FEHA) har i mere end 30 år leveret grundlæggende markedsdata om afsætningen i det danske marked til sine medlemmer.

Nyt liv til gamle støvsugere
Gamle støvsugere kan noget, de nye ikke kan, mener Nicole Kiel Broch. Hun har været omgivet af støvsugere hele sit liv – og lancerer nu et nyt koncept for ”retrostøvsugere”.


Annonce
Annonce